Vijenac 267

Kazalište

TEATROSKOP

Festival glumca

TEATROSKOP

Dani satire u Kerempuhu

slika

Tradicionalna manifestacija kojom zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh zatvara sezonu, festival smijeha i komedije Dani satire održat će se ove godine po 28. put od 2. do 20. lipnja. Ponovno je selektorsku palicu festivala preuzela Željka Udovičić i izabrala osamnaest predstava. Među njima su i tri inozemne, pa Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane otvara Dane satire predstavom Učna ura ili u prijevodu Instrukcija Eugenea Ionesca, autora kojemu je ovogodišnji festival i posvećen.

Iz Slovenije još dolazi KDŠB — Moje gledališče iz Ljubljane, s predstavom prema tekstu Fadila Hadžića Državni lopov, dok iz Srbije i Crne Gore u konkurenciju još ulazi i novosadsko Pozorište mladih s komadom Mate Matišića Anđeli Vavilona. Dane Satire zatvorit će, iako izvan konkurencije, još jedno gostovanje beogradskog Zvezdara Teatra s uspješnicom Dušana Kovačevića Kontejener s pet zvezdica.

U službenoj konkurenciji za brojne nagrade ovogidišnjih Dana satire ulaze još: Dvije HNK Habunek, Ženidba Kazališta Virovitica, Filumena Marturano HNK Rijeka, ZKM-ov Veliki bijeli zec, Kako ubiti predsjednika Teatra &TD, Gretica str. 89 INK Pula i Kazališta Virovitica, Uho, grlo, nož Teatra Rugantino, Gavellina Što to ljudi govore iliti buka, KokošHNK Varaždin, Motel Mrak iz Komedije, To samo Bog zna Teatra EXIT, Histrionski Na Sveta tri krala ili kak očete te Kerempuhovi Instrukcija, Sud nebeski i Balkanski špijun.

Lutkari u Rijeci

U Rijeci će se od 6. do 12. lipnja održati Međunarodni lutkarski festival, kao prateći program 19. svjetskog kongresa UNIMA-e, svjetske udruge lutkara koji će se pak u Opatiji održavati od 7. do 11. lipnja. Bit će to ujedno prilika da predstavnici svjetskih lutkara proslave i 75. obljetnicu postojanja njihove organizacije.

Na festivalu će gostovati predstave sa svih kontinenata, njih ukupno 28 iz 17 država sa gotovo osamdeset izvedbi. Domaći su predstavnici Robinzon Kazališta lutaka Zadar, Damjanovo jezero Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Ptica i brod Dječjeg kazališta u Osijeku, PalčićZagrebačkog kazališta lutaka i Zdenac mudraca Gradskog kazališta lutaka Split. Svjetska lutkarska elita predstavit će se vrhunskim naslovima i vrsnim kazalištima, među kojima su i brojna imena poznata ljubiteljima PIF-a, zagrebačkog lutkarskog festivala.

Organizatori festivala su Gradsko kazalište lutaka Rijeka, UNIMA-u Rijeka 2004, Grad Rijeka i Hrvatski centar UNIMA. Program će nadopuniti i brojna ulična kazališta kao i nekoliko izložbi, pa će Rijeka i Opatija tih nekoliko dana živjeti u svijetu lutkarstva.

Igor Ružić

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak