Vijenac 267

Glazba

CD Jazz, Angela Brown, Live, Best

Crnački blues i jazz

CD Jazz, Angela Brown, Live, Best

Crnački blues i jazz

Svjetska vokalna jazz-scena ne obiluje nažalost više autentičnim obojenim pjevačicama i pjevačima bluesa i jazza, no srećom ima ih još, dolaze i neki novi, iako su uvijek nekako u sjeni drugih. Jedna je od trenutno najistaknutijih Angela Brown, rođena u Chicagu 1951. Pjevati je počela u dječjim zborovima, još neodlučna da se posveti tom zvanju. No njezin kasniji uspjeh u mjuziklu The Little Dreamer, posvećenu legendarnoj pjevačici bluesa iz dvadesetih godina, Bessie Smith, bio je čini se presudan, te će nadarena Angela Brown pristupiti blues i jazz-grupi pijanista Erwina Helfera Chicago All Stars. S tim sastavom postići će i prve međunarodne uspjehe nastupajući i u brojnim europskim zemljama. Relevantni festivali jazza u Montreuxu i Asconi te svakako najveći europski North Sea Jazz Festival u Den Haagu u svojim su programima također ugostili Angelu Brown, a njezini redovito uspješni nastupi zabilježeni su i na drugim brojnim europskim pozornicama jazza i bluesa.

Angela Brown pjevačica je snažna glasa i istančana osjećaja za blues, balade i swing. Rese je sve odlike rasna crnačkog interpreta i baš je ta autentičnost jedan od najvažnijih elemenata koji, dakako uz određenu egzotiku, tu vokalisticu svrstava među vodeće u tom žanru izvođenja. To će potvrditi i pažljivo odabran repertoar pjesama, odabran za jedno od njezinih najnovijih, mogli bismo reći i do sada najuspjelijih diskografskih izdanja, nazvana jednostavno Live.

Glas i glasovir

Angela Brown nastupa najčešće samo uz pratnju glasovira, a među njezine najdraže suradnike ubrajamo pijaniste, spomenutog Erwina Helfera, Jana Luleyja i Christiana Ranneberga. No svjesna i sama da cjelovečernji koncertni nastupi u takvim kombinacijama mogu ponekad biti i tanki, ona se na disku Live odlučuje za znatno efektniju kombinaciju nastupa uz trio bez bubnjeva. U tim ulogama upoznajemo izvrsna profilirana blues i jazz-pijanista Reggiea Moorea, kontrabasista Earla Bostica i posebnoga gosta, tenor-saksofonista Garyja Wigginsa.

Program diska Live započinje vrlo dobrom i originalnom izvedbom klasičnog bluesa W. C. Handyja St. Louis Blues, u kojoj je odmah jasno o kakvu je vokalistu riječ, te da naziv The Hottest Lady In Town, koji na turnejama obvezno prati nastupe Angele Brown, nije bezrazložan. Tradicionalne blues-skladbe Back Water Blues, Black Drawers i Woman Be Wise, legendarne Sippie Wallace, Angelu Brown pokazuju i kao nadarenu obrađivačicu. U sprezi snažna, sigurna, ponekad i pomalo robusna vokala, te izvrsne mu pratnje, zvuče i poznate jazz-balade Stormy Weather, Deep Purple te original ranijega Quincyja Jonesa Sister. Iz sfere čvrstoga rhythm & bluesa Angela Brown izvukla je teme Freedmana i Knighta Rock Me i Am I Blues Clarkea i Alsta. Uz blues i balade ona je na ovom disku i u sferi poznatih standarda, koje brojni džezisti često i rado izvode, pa bi u tom kontekstu vrijedilo spomenuti svingerske izvedbe skladbi, All Of Me i Making Whoopee. No Angela Brown je i skladateljica koja svoje teme piše i izvodi potpuno u stilu o kojem je već bilo riječi u ovom tekstu, te se tako njezin original Can We Do That u program diska potpuno uklapa.

Svojim će interpretacijama ovjekovječenim na disku Live svakako zainteresirati one koji vole crnački blues i jazz izričaj, a možda i ponekog od onih kojima to možda baš i nije cup of tea.

Mladen Mazur

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak