Vijenac 267

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Barenboim ponovno ljuti izraelske dužnosnike

Barenboim ponovno ljuti izraelske dužnosnike

slika

Jeruzalem Pijanist i dirigent Daniel Barenboim naljutio je izraelske dužnosnike kada je na svečanosti uručenja prestižne Wolfove nagrade Izraelskoga parlamenta uputio kritiku na račun izraelske okupacije Zapadne obale i Gaze. U prigodnom govoru Barenboim je rekao da je izraelska politika prema Palestincima u suprotnosti s humanističkim vrijednostima na kojima je 1948. utemeljena izraelska država. »Je li okupaciju i kontrolu nad drugim ljudima moguće pomiriti s izraelskom deklaracijom o neovisnosti? Postoji li logika neovisnosti jednoga naroda na račun temeljnih ljudskih prava drugoga?« »Želim izraziti svoje žaljenje što je gospodin Barenboim odlučio iskoristiti ovu pozornicu za napad na izraelsku državu«, odgovorila mu je ministrica obrazovanja Limor Livnat. Nagradu u vrijednosti od stotinu tisuća američkih dolara Barenboim je odlučio uložiti u gradnju Palestinskoga glazbenog konzervatorija u gradu Ramallah na Zapadnoj obali.

Rosalesove orgulje u novoj Gehryjevoj dvorani

slika

Los Angeles U središtu nove Koncertne dvorane Walta Disneyja u Los Angelesu, arhitektonskom rješenju Franka Gehryja, velike su i posve neobične nove orgulje. Njihov je graditelj Manuel Rosales. »Frank je želio da orgulje izgledaju kao ni jedne dosad viđene«, kaže Rosales. Orgulje imaju šest tisuća stotinu trideset i četiri svirale, postavljene na neobičan način te neobičnih, nestandardnih oblika. Svirale je prema Rosalesovim specifikacijama 2001. i 2002. izradila tvrtka graditelja orgulja Glatter-Götz iz Njemačke. Orgulje će biti u potpunosti spremne početkom srpnja ove godine, u povodu nacionalne konvencije Američkoga društva orguljaša, a prvi će recital 30. rujna na njima održati Frederick Swann.

Vijesti iz opere

Legendarni voditelj prijenosa iz Meta napušta eter

slika

New York Nakon dvadeset i devet godina u ulozi voditelja subotnjih radijskih prijenosa iz Metropolitana, Peter Allen (84) odlazi u mirovinu. Posljednji prijenos realizirao je 24. travnja ove godine. »Uz brak, radijski prijenosi — i pripreme za njih — bili su najbogatija iskustva mojega života.« »Posrećilo nam se što smo sve ove godine imali glas Petera Allena u prijenosima iz Meta«, izjavio je Joseph Volpe, generalni direktor njujorške operne kuće. »Njegovo duboko poznavanje opere te njegova sigurna prezentacija dodavali su zanimljivosti i dostojanstvu naših prijenosa, i sigurno je da će nam nedostajati.« Peter Allen, rođen u Torontu, preuzeo je ulogu domaćina radijskih prijenosa iz Metropolitana siječnja 1975, nakon iznenadne smrti prvoga voditelja Miltona Crossa.

Katharina Wagner debitira u Bayreuthu 2007.

slika

Katharina Wagner, dvadesetpetogodišnja praunuka skladatelja Richarda Wagnera, debitirat će u ulozi redateljice na Wagnerovu festivalu 2007. godine. Kći iz drugoga braka trenutnoga direktora Festivala Wolfganga Wagnera u Bayreuthu će režirati novu produkciju Die Meistersinger von Nürnberg. Wolfgang, osamdeset četverogodišnji skladateljev unuk, ravna Wagnerovim festivalom od 1951. Želi da Katharina preuzme njegovo mjesto. No, Wolfgangova kći iz prvoga braka Eva Wagner-Pasquier, kao i nećakinja Nike Wagner — kći njegova preminulog brata Wielanda, također pretendiraju na bayreuthsko prijestolje i kontrolu nad Festivalom. Prvu samostalnu produkciju, Der fliegende Holländer, Katharina je ostvarila 2002. u Wüzburgu, a od 1996. asistira Greenu Hillu u Bayreuthu. Ovog je mjeseca postavila i novog Lohengrina u Budimpešti. Scenograf i kostimograf bayreuthske produkcije bit će Alexander Dodge, dramaturg Richard Sollich, dok će orkestrom ravnati njemački dirigent Sebastian Weigle. Festival u Bayreuthu održava se od 25. srpnja do 28. kolovoza svake godine. U središtu pozornosti ovogodišnjega festivala novi je Parsifal u režiji kontroverznoga njemačkog kazališnog redatelja Christopha Schlingensiefa. Izvedbom će ravnati francuski skladatelj i dirigent Pierre Boulez. Godine 2005. novu će produkciju Tristana i Isolde postaviti Christoph Marthaler, dok će godine 2006. kultni danski filmski redatelj Lars von Trier režirati maratonski Prsten Nibelunga.

Borko Špoljarić

Vijenac 267

267 - 27. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak