Vijenac 266

Fotografija

U FOKUSU

Videonadzor Sandre Vitaljić

U FOKUSU

Videonadzor Sandre Vitaljić

slika

Zagreb U Galeriji KIC-a u Preradovićevoj 5 otvorena je izložba Sandre Vitaljić pod naslovom Live on CCTV. Autorica, koja je prošle godine izlagala u Zagrebu u sklopu skupne izložbe Much too much u Umjetničkom paviljonu i samostalno u Galeriji Račić, predstavila se u Galeriji KIC-a radovima čiji se koncept oslanja na nadzorne sustave koji su postali sastavni dio javnih prostora. Sama nadzorna kamera poslužila je kao sredstvo izraza, a fotografije na izložbi zapravo su snimci skinuti s videozapisa koji je bilježio zbivanja u KIC-u tijekom nekoliko dana. U rad je uključen i sustav kojim putem računala možemo pratiti trenutna događanja u klubu, okrenuti leđima od stvarnoga zbivanja možemo se naći u ulozi bezimenoga voajera. Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja, a više o autorici i njezinu radu možete naći na www.issavitale.com.

Louisiana u Beču

slika

Beč U bečkoj galeriji Johannes Faber na Brahmsplatzu 7 gostuje američki fotograf William Eggleston, autor koji je nakon izložbe William Eggleston Guide, održane 1976. u MoMA-i u New Yorku, stekao slavu i ugled pionira moderne fotografije u boji. Već sredinom šezdesetih godina Eggleston eksperimentira s fotografijom u boji, a od početka je vjeran temama iz svoje neposredne okoline. Snima rodni Memphis i Mississippi te često u radove uključuje prijatelje i obitelj. U Beču je izložen ciklus koji je Eggleston snimio 1981. i 1982. u Louisiani, a izložbu možete pogledati do 12. lipnja.

Modna fotografija u MoMA-i

slika

New York Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, koji je do studenoga ove godine privremeno smješten u Queensu, predstavio je modnu fotografiju od početka devedesetih do danas u sklopu izložbe Fashioning Fiction in Photography Since 1990. Polazište je za izložbu utjecaj koji je umjetnička fotografija imala na komercijalnu i modnu fotografiju, odnosno prepletanje utjecaja gdje je modna i komecijalna fotografija dosegnula izrazitu umjetničku kvalitetu te je nije više bilo moguće izdvojiti kao neumjetničku. Izložba prati dva glavna pravca kojima je išla modna fotografija, jedan koji se koristio filmskim izrazom i drugi snapshot-estetike. Predstavljeno je trinaest autora, a sve fotografije na izložbi naručene su i objavljene u modnim magazinima i reklamnim kampanjama. Izložbu prati katalog, a postav ostaje otvoren do 28. lipnja.

London slavi fotografiju

slika

London Velika Britanija dobila je prvi veliki međunarodni sajam fotografije te umjetnosti zasnovane na fotografiji. Photo-London ime je skupa galerista i trgovaca umjetnina osnvoan po uzoru na Paris Photo i AIPAD, a u sklopu kojega će se svake godine predstaviti pedesetak vodećih galerija svijeta s autorima koji su već odavno radovima obilježili povijest fotografije, ali i onim autorima koji tek stupaju na suvremenu scenu. Događanje počinje 15. svibnja predstavljanjem kataloga, a sajam će biti otvoren za javnost od 20. do 23. svibnja. Detaljniji pregled i informacije možete naći na www.photo-london.com.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak