Vijenac 266

Kazalište

KAZALIŠNI GLOBUS

Tučnjava na sceni

KAZALIŠNI GLOBUS

Tučnjava na sceni

slika

Madrid Drama vulgarnog i provokativnog naziva U boga seremo čiji je autor Inigo Ramirez de Haro, a igra u madridskom Centru lijepih umjetnosti, posljednjih je dana uzbudila španjolske duhove. U posljednjoj izvedbi na scenu je iz publike iskočio mladić s povikom »Živio Isus kralj«, da bi onda pokušao zapaliti scenografiju. Na njega je skočio glavni glumac Fernando Incera, uskoro se glumcu pridružio i autor drame, dok je napadač dobio još jednog pomagača iz publike. U tučnjavi koja je zabavila publiku uvjerenu da je riječ o dijelu predstave nitko nije ozbiljno stradao, a umjetnici su uzalud pozivali upomoć. Kad je publika konačno shvatila o čemu je riječi, pridružila se glumcima pa su napadači završili na policiji. Tučnjava je samo kulminacija brojnih sukoba oko predstave koja je uvrijedila mnoge, na nju su ljuti podjednako biskupi i političari, a regionalni ministar kulture ustvrdio je da nije problem sama predstava, nego činjenica da je financirana novcem poreznih obveznika. Premda redatelj Pedro Forero tvrdi da produkcija nije rađena s namjerom da nekog uvrijedi, skandal je podignut do najviše (političke) razine. Predstava je dobila loše kritike, ali je rasprodana do posljednjega mjesta, a Madrid se odavno nije suočio s tako burnim reakcijama na neku predstavu.

Kako do Broadwaya?

slika

New York Tko kaže da uzbuđenja nema i na Broadwayu? Istina, nitko ne skače na scenu i ne pali scenografiju, ali odavno drama nije izazvala takvo zanimanje publike kao što je to slučaj s komadom Lorraine Hansberry Raisin in the Sun (Grožđica na suncu). Klasična drama iz 1959. svojedobno je bila prva produkcija u središtu komercijalnoga kazališta kojoj su i spisateljica i redatelj bili crnci, čime je postala prekretnica. U novoj produkciji glavna je zvijezda glumac koji to i nije, naime ulogu Waltera Leeja mlađeg igra Sean Combs. Ako vam to ime ništa ne znači, pokušajte s njegovim pseudonimom pod kojim je poznat: P Diddy ili Puff Daddy, rap-zvijezda i ikona milijuna crnih Amerikanaca u kazalište je dovukla mlade ljude s njujorške margine. Premda ga kritika nije poštedjela, nije ga ni potpuno uništila (»ipak nije riječ o potpunoj glumačkoj sramoti«, naveo je jedan kritičar), a publika ga voli. Bolje upućeni u društveni život u New Yorku sjetit će se da ovo ipak nije Diddyjev prvi nastup na Broadwayu. Naime, ne tako davno, na najpoznatijoj njujorškoj ulici taj reper priredio je pravu jurnjavu automobilima bježeći od policije nakon što je iz njegova pištolja pucano u obližnjem noćnom klubu. Suvozačica mu je tada bila ugledna kolegica s estrade, a danas glumica: — Jennifer Lopez. Što sve Broadway neće napraviti da bi vratio publiku dramskim predstavama.

Gombrowicz, Shakespeare i glazba

slika

Ljubljana U godini u kojoj Europa obilježava sto godina rođenja Witolda Gombrowicza, velikoga poljskog pisca, Mladinsko gledališče u koprodukciji s grupom B 51 proslavi se pridružilo radno, premijerom njegove Ženidbe u režiji Jerneja Lorencija, sa Sebastianom Cavazzom i Nikom Goršičem u glavnim ulogama. Drama koja je nastala pažljivim iščitavanjem i interpretacijom Shakespearea i u kojoj Gombrowicz odjeke bardovih klasičnih tragedija prebacuje u poigravanje snoviđenjem, zasnovana je i na glazbi kao izrazu. Slovenska predstava, koja je dobila vrlo povoljne kritičarske reakcije, ove će jeseni zastupati regiju na velikom festivalu Gombrowicza koji se održava u Lublinu u povodu obljetnice rođenja.

Gavran osvojio Slovačku

slika

Martin On nije ni reper ni klasik, niti pozornost skreće vrijeđanjem, ali Miro Gavran i dalje suvereno dominira na slovačkim scenama kao najigraniji dramski autor. Prošloga je petka u gradu Martinu, u Slovačkom komornom teatru u režiji Michala Nalika, premijerno izvedena njegova drama Zaboravi Hollywood. Osma premijera po Gavranovim tekstovima u posljednjih nekoliko godina u Slovačkoj igrana je u prijevodu Jana Jankoviča, a i ona će se vjerojatno pridružiti ostalim produkcijama nastalim po njegovim tekstovima na novom Gavranfestu, koji će se održati potkraj listopada. Gavranfest je inače slovački festival, pravi fenomen, na kojem je cjelokupna selekcija sastavljena od produkcija nastalih po dramama našega najpopularnijeg dramatičara. Prvi je takav festival s uspjehom održan prošle godine, a sljedeći će biti međunarodnoga karaktera pa će se slovačkim predstavama pridružiti i predstave iz drugih zemalja igrane po Gavranovim tekstovima.

Jasen Boko

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak