Vijenac 266

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — S audiokasete na računalo

Računala — S audiokasete na računalo

slika

Imate bogatu zbirku audiokaseta i ne znate što s njom u doba CD-a i MP3-a? Rješenje je jednostavno. Ugradite PlusDeck u računalo i slušajte stare zapise u novoj, digitalnoj kvaliteti. PlusDeck omogućava jednostavno presnimavanje s audiokaseta na računalo uz prebacivanje u MP3-format. Dakako, i obrnuto je moguće: prebacivati MP3 na kasetu. Mogućnosti koje se tako otvaraju nebrojene su. Tako primjerice možete izravno na kasetu snimati najnovije hitove s omiljene internetske radijske stanice te ih poslije preslušavati na običnom kasetofonu. Posebno vrijedi istaknuti mogućnost digitalne obrade tonskih zapisa na računalu prije presnimavanja na kasetu. Sam PlusDeck rabi se kao obični kasetofon — ima sve komande na koje ste navikli. Čini se da audiokasete još ne pripadaju u ropotarnicu nosača zvuka.

www.plusdeck.com

Audio-video — Prijenosni DVD-plejer

slika

Evo idealne razonode za filmofile koji mnogo putuju — prijenosni DVD-plejer od Shinca. Minijaturni uređaj dolazi u dvije veličine s ugrađenim TFT-ekranom. Težak manje od kilograma, svira DVD-e svih regija, ali i pregršt drugih formata: redom CD, CD-R, CD-RW, MP3, JPEG te Kodak Picture CD. Ugrađena litijska baterija jamči nesmetano gledanje satima. A ako zatreba, može se napuniti s pomoću automobilskoga punjača ili zidne utičnice. U paketu s plejerom dolaze i slušalice, svi potrebni priključci da bi se filmove moglo gledati na televizoru te praktični daljinski upravljač. Cijeli paket stoji oko dvije tisuće kuna, ovisno o tome bira li se verzija s ekranom od pet ili sedam inča. Ispod crte — odličan omjer uloženog i dobivenog.

www.shinco.com

Mobilna telefonija — Pokretni ured

slika

Motorola A1000 zapravo i nije tek mobitel. Ispravnije bi bilo reći da je pokretni ured s ugrađenim mobilnim telefonom. A1000 još je jedan predstavnik prijenosnih uređaja koji rabe napredni Symbian OS. U kombinaciji sa (u nas tek očekivanom) 3G-mrežom taj mobitel omogućava komuniciranje putem videokonferencija. Ugrađena digitalna kamera od čak 1,2 megapiksela s četverostrukim digitalnim zumom jamči zapanjujuću kvalitetu slike. No ni softver nije loš. Tako se primjerice fajlovi iz Worda, Excela, Powerpointa te PDF-dokumenti na njemu mogu pregledavati i obrađivati. Preslušavanje MP3-a standardno je kao i gledanje filmova u MPEG4-formatu. Inteligentna tehnologija koja stane na dlan.

www.symbian.com

Izumi — Trkaći skateboard

slika

Skejtbordi su trendovsko prijevozno sredstvo urbanih tinejdžera. No, ni dva desetljeća nakon pojavljivanja nisu se bitno promijenili. Do sada X-24 Powerboard prvi je predstavnik nove generacije električnih trkaćih skejtbordova. Ugrađeni elektromotor ubrzava dasku na kotačima za manje od četiri sekunde na čak 40 km/h. Zaustavni put pri najvećoj brzini iznosi zapanjujućih deset metara. Powerboardom se ubrzava i usporava putem daljinskog upravljača, dok se upravlja baš kao i uobičajenim skejtbordom. Istina, težina od 23 kilograma govori protiv svakodnevne uporabe tog izuma u gradskom prometu. Da je riječ o zgodnoj igrački, nepobitno je. Tko voli, nek izvoli.

www.exkate.com

CD-ROM — Prevoditelj za kineski

slika

Prema najnovijim statistikama kineske web-stranice polako preuzimaju internet. Da taj pregršt sadržaja ne bi zbog jezične barijere ostao nepristupačan zapadnoj civilizaciji, pobrinuli su se programeri Transwhiza. TransWhiz 8.0 Chinese prevodi čak i slojevite tekstove s kineskog na engleski i obrnuto. Automatski prepoznaje zapise u Wordu, Excelu, Powerpointu ili Outlooku te ih smisleno prevodi. Dakako, postoji i mogućnost prevođenja cijelih web-stranica. Posebnost je programa što stalno uči i prevodi inteligentno. Drugim riječima, ne prevodi se riječ po riječ, nego cijele rečenice. Svrha je što preciznije prenijeti smisao. Program se redovito obnavlja putem interneta, tako da je uvijek aktualan. Sadrži bogat rječnik i gramatiku, a ambiciozniji će se korisnici i sami moći okušati u prijevodima.

www.transwhiz.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak