Vijenac 266

Kolumne

Mladen Mazur: JAZZ AD LIBITUM

Pola stoljeća opstojnosti

Obljetnica Austrijskoga kulturnog foruma

Pola stoljeća opstojnosti

Obljetnica Austrijskoga kulturnog foruma

Listajući prije nekoliko dana prispjele programe široke lepeze djelatnosti Austrijskoga kulturnog foruma, zapažam, kao uostalom i prije, popriličnu sponzorsku aktivnost te institucije i na polju jazza. Pod imenom Austrijski kulturni institut bila je to prva u Zagrebu otvorena strana čitaonica nakon završetka Drugoga svjetskog rata, koja je u tadašnjim zatvorenim i rigidnom sustavu mnogima značila svojevrstan prozor u svijet. Otvaranje Instituta pozdravili su napose brojni zagrebački studenti, kojima su bili omogućeni prvi prelazi granice, prvi odlasci u inozemstvo, u Beč ili Graz, pa se mnogi još i danas, kad je Austrijski kulturni forum pred proslavom pedesete obljetnice neprekidna zagrebačkog djelovanja, prisjećaju njegova prvog direktora H. G. Mareka.

Ciklus Sunday Night

Razumijevanje tog instituta i za predstavljanje svojih jazz-orkestara, sastava i solista uočili su najprije organizatori međunarodnih jazz-festivala u Zagrebu, da bi se broj korisnika te blagodati poslije znatno povećao, proširivši se i na vlasnike privatnih noćnih klubova.

Tako u posljednjim informacijama Foruma za svibanj i lipanj nalazimo ponovno niz zanimljivih jazz-koncerata i nastupa koji nam dolaze uz njegovu nesebičnu pomoć, a što nije nevažno, svi nisu u metropoli. Najavljeni su S. I. M. jazz-band koji će najprije nastupiti u klubu Hotela Sheraton, a potom ponovno u B. P. klubu. U kulturnom se centru Kaptol u sklopu ciklusa Sunday Night očekuje koncert Jazz-orkestra Zagreb, pod kojim se imenom jamačno krije Big band Hrvatske glazbene mladeži s vođom i dirigentom iz Leibnitza, saksofonistom Sigijem Feiglom. No za taj nastup Austrijski kulturni forum najavljuje i gosta, multisaksofonista argentinskih glazbenih inspiracija Karla-Heinza Miklina, poznatoga glazbenika iz Graza sa svojim Kvintetom Argentina.

Sredinom lipnja forum će pomoći i u predstavljanju CD-a austrijske produkcije zagrebačkoga jazz-gitarista mlađe generacije, Luke Udjbinca Now And Beyond, na kojem se on pojavljuje s međunarodnim kvintetom, surađujući i s austrijskim glazbenicima. Zamjetnu pomoć Forum pruža i međunarodnoj ljetnoj školi Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Gledajući samo to razdoblje, vrijedi spomenuti Austrijski kulturni forum i kao višegodišnjeg suorganizatora međunarodnih festivala tradicionalnog jazza u Varaždinu. Svojim će prilogom Forum biti zastupljen i 21. svibnja s kvartetom znanoga bečkog interpreta stilova blues i boogie-woogie u sklopu 10. međunarodnog jubilarnog varaždinskog jazz-festivala.

Prezentiranje austrijske kulture

Tradicija se uspješna prezentiranja austrijske kulture u kojoj jazz te zemlje evidentno nije ni u jednom trenutku zapostavljen eto i danas u našoj zemlji nastavlja. Nakon prvih direktora tadašnjeg Austrijskog kulturnog instituta, spomenutog H. G. Mareka i njegova nasljednika Haralda Kreida, s dolaskom Brune Kunza, Leopolda Melihara, Waltera-Marie Stojana, te napose današnjeg direktora Roberta Szuchnicha, austrijska nam je jazz-scena postala gotovo domaća. Nabrajanje svih gostujućih imena austrijskih džezista predaleko bi nas odvelo, no valja ipak spomenuti neka. U Zagrebu smo tako slušali pijanista Fritza Pauera, Trio Karl-Heinza Miklina, Trio Manfreda Josela, pijanista Joachima Paldena, kontrabasista Ewalda Oberleitnera, blues-gitaristicu Katie Kern s kontrabasistom Klausom Melemom, Vienna Art Orchestra, trubača Oscara Kleina te mnoge druge. Na pozornici su varaždinskih festivala tradicionalnog jazza u proteklih jedanaest godina nastupali: Murwater Rsmblers, Antoher Dixie Band, Lady P & Hans Salomon, Bernie Mallinger Quartet, Dixieland All Stars, Vienna City Ramblers i još neki. Trio bariton-saksofonista Thomasa Rottleuthnera muzicirao je u Kutini, a međunarodni Big band HGM pod ravnanjem saksofonista Sigija Feigla iz Leibnitza nastupio je na prošlogodišnjoj reviji velikih jazz-orkestara u Bjelovaru.

Na kraju valja istaknuti i činjenicu da Austrijski kulturni forum za razliku od nekih drugih kulturnih centara koji pri stranim veleposlanstvima djeluju u Zagrebu, a potpomažu samo određene, inače novčano moćne organizatore jazza, u tome ne pravi nikakvih razika te, što nije manje važno, prihvaća stručne sugestije, a ne ustrajava samo na promicanju svojih, negdje drugdje odabranih imena jazza.

Austrijskom kulturnom forumu i s te strane hvala, uz čestitke na skorašnjem polustoljetnom jubileju njegove zagrebačke opstojnosti.

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak