Vijenac 266

Naslovnica

Kulturna kronika

Gavranova Judita prevedena na šest jezika

slika

Zagreb, 27. travnja Nakon četiri izdanja na hrvatskom jeziku te objavljivanja na slovenskom, francuskom, slovačkom, engleskom i ruskom jeziku, roman Judita hrvatskoga književnika Mire Gavrana objavljen je na norveškom jeziku u izdanju izdavačke kuće Engelstad Forlahg, koja planira, u suradnji s Hrvatskim veleposlanstvom u Norveškoj, početkom lipnja organizirati dva predstavljanja Judite na norveškom jeziku te tom prigodom predstaviti cjelokupan Gavranov prozni i dramski opus.

http://www.tel.hr/mgavran2

Studij dizajna na ulici?

slika

Zagreb, 27. travnja Hrvatsko dizajnersko društvo upozorilo je javnost da Studij dizajna mora u roku od dva mjeseca iseliti iz prostorija u Frankopanskoj 12, iako im ni Grad ni Sveučilište još nisu dodijelili nikakav zamjenski prostor. Studij dizajna postoji već petnaest godina, djeluje zajedno sa šest fakulteta na čelu s Arhitektonskim fakultetom, u njemu je dosad diplomiralo 307 dizajnera. Jezgra Studija prostor je u Frankopanskoj 12, u kojem se nalaze vrhunski opremljeni atelijeri, studiji, montaže i radionice. Prošle je godine prostor vraćen privatnim vlasnicima, pa je Grad Zagreb pokrenuo postupak za otkup, no kada je ugovor trebao biti potpisan, gradonačelnica Vlasta Pavić obavijestila je Studij dizajna da Grad odustaje od kupnje prostora.

http://www.studijdizajna.com

Najviše »Marula« Otoku sv. Ciprijana

slika

Split, 28. travnja Ocjenjivački sud 14. Marulićevih dana, Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta (u sastavu: kostimografkinja Ingrid Begović, dramaturginja Tajana Gašparović, glumac Rade Perković, ravnatelj Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Sandro Damiani i filmski redatelj Branko Ivanda) dodijelio je nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini predstavi Otoku svetoga Ciprijana u izvedbi HNK Split. Marula za režiju dobio je Damir Zlatar Frey za predstavu Božanska glad Teatra ITD iz Zagreba. Marul za izvedeni dramski tekst dodijeljen je Ivanu Vidiću za dramu Groznica u izvedbi Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba i Kazališta Gavella te za tekst drame Octopussy u izvedbi HNK iz Zagreba. Marula za glumačka ostvarenja dobili su Ksenija Prohaska za naslovnu ulogu i Alen Liverić za ulogu Domenica Soriana u predstavi Filumena Marturano HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te Pero Kvrgić za ulogu Medarda i Ratko Glavina za ulogu Frane Mandalina u predstavi Otok svetoga Ciprijana.

Ocjenjivački je sud prvi put dodijelio nagradu Marul za nastup najuspješnijem ansamblu mladih autora: Saši Anočiću, redatelju, te glumcima Dariji Lorenci, Rakanu Rushaidatu i Bojanu Navojcu za predstavu To samo bog zna u koprodukciji Teatra Exit iz Zagreba i NUS Barutana iz Osijeka. Otok svetoga Ciprijana dobio je još dva Marula — za dramatizaciju Lade Martinac Kralj i za kostime Danice Dedijer. Božanska glad dobila je još tri festivalske nagrade — Marula za scenografiju dobio je Damir Zlatar Frey, za scensku glazbu Hrvoje Crnić Boxer te za oblikovanje svjetla Miljenko Bengaz. Nagradu publike Milan Begovićdobila je predstava Tene Štivičić Dvije u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.

Nagrade Milka Trnina

slika

Zagreb, 29. travnja Zoran Dukić, Ivo Lipanović i Ivana Bilić dobitnici su godišnje nagrade Milka Trnina za 2003. godinu, a Zagrebački puhački ansambl, Hrvatski komorni orkestar i Gudački kvartet Rucner dobitnici su diploma Milka Trnina za 2003. godinu. Nagradu Milka Trnina dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj za proteklu kalendarsku godinu. Odluke o nagradama donio je stručni žiri u sastavu Branka Beretovac, Prerad Detiček, Pavica Gvozdić, Mladen Janjanin, Anđelko Krpan, Višnja Mažuran i Zlatan Srzić. Nagrade i diplome Milka Trnina bit će uručene dobitnicima 15. svibnja u HNK u Zagrebu.

Ratificirana Europska konvencija o koprodukcijama

slika

Zagreb, 30. travnja Hrvatski sabor ratificirao je Europsku konvenciju o koprodukcijama koja će omogućiti hrvatskim filmskim producentima rad bez posebnih dozvola na koprodukcijama u svim zemljama koje su je ratificirale. Na hrvatske se produkcije tako više neće odnositi restriktivne odredbe pojedinih nacionalnih fondova. Za inozemnoga producenta, koji radi koprodukciju s hrvatskim partnerom, više neće postojati ograničenja kada je u pitanju dobivanje novca iz javnih fondova u njegovoj zemlji i onih u Hrvatskoj, koje smije potrošiti na koprodukciju u našoj zemlji.

Konvencija sama po sebi ne otvara pristup posebnim europskim fondovima, nego je nužna proaktivna politika nuđenja i traženja, izjavio je Albert Kapović, glavni tajnik Hrvatske udruge producenata (HRUP) i hrvatski predstavnik u Eurimagesu, fondu Vijeća Europe koji godišnje raspolaže sa dvadeset milijuna eura. Prema nekim tvrdnjama, tijekom protekle dvije godine (razdoblje od potpisivanja do ratifikacije Konvencije) milijuni eura mimoišli su Hrvatsku jer koprodukcija sa zemljom koja nije potpisala Konvenciju jednostavno nije isplativa. Jadran film svojedobno je radio na brojnim koprodukcijama kao što su Sofijin izbor, Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi i druge.

http://www.coe.int/T/E/Cultural_Co-operation/Eurimages/

Žena u secesiji u MUO

slika

Zagreb, 2. svibnja Muzej za umjetnost i obrt priredio je jednodnevno multimedijsko događanje i popratnu izložbu Osvajanje slobode — Žena u secesiji. Tema je projekta novi društveni položaj žene u doba secesije, kao i istaknute umjetnice koje su u Hrvatskoj obilježile početak 20. stoljeća. U tom su izboru predstavljene glumice Marija Ružička Strozzi i Ljerka Šram, operna pjevačica Maja Strozzi Pečić, skladateljica Dora Pejačević, likovne umjetnice Slava Raškaj, Nasta Rojc i Antonija Krasnik te novinarka i književnica Marija Jurić Zagorka. U multimedijskom projektu sudjelovali su glumci Eliza Gerner, Branka Cvitković i Enes Vejzović, o svojoj baki Maji Strozzi Pečić govorila je Maja Papandopulo, u glazbenom dijelu nastupili su Nada Ruždjak, Miroslav Salopek i Lidija Lovrić Vidiš, dok su se u pozadini odvijale videoprojekcije.

Japanski film u zagrebačkom MM centru

slika

Zagreb, 3. svibnja U premaloj dvorani MM centra Studentskoga centra održana je iznimno posjećena petodnevna retrospektiva probranih japanskih autora i filmova. Prikazano je pet igranih naslova: Kikujirovo ljeto Takeshija Kitana, Priča o Osaki Juna Ichikawaja, O, proljeće Shinjija Somaija, Nabina ljubav Yujija Nakanea i Pekinška lubenica Nobuhikoija Obayashija. Svi filmovi pripadaju žanru obiteljske drame s elementima komedije, specifičnom za noviji japanski film.

Ciklus je ponudio i predavanja pratećega gosta — profesora Kenjija Iwamota s Tokijskog sveučilišta. Prikazana su i dva eksperimentalna naslova autorice Mari Iwamoto: Elis in Tears i Angels Red Navel. Svi su filmovi bili titlovani na hrvatski, a nakon Zagreba ciklus je preselio u Split.

Družba Isusova u Šangaju

slika

Zagreb, 3. svibnja Dugometražni igrani film Družba Isusova, scenarista, producenta i redatelja Silvija Petranovića, ušao je u službenu natjecateljsku selekciju Međunarodnoga šangajskog filmskog festivala, na kojem će imati svjetsku premijeru.

Petranovićev film producirao je Maydi film iz Zagreba, a koproducent je HRT. Film je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture. Film će se natjecati za nagradu Jin Jue (Zlatni kup Šangaja) i osam nagrada koje dodjeljuje međunarodni žiri. Sedmi međunarodni šangajski festival održava se od 5. do 13. lipnja.

Splitska knjižnica dobit će zgradu Depandanse

slika

Split 5. svibnja Premijer Ivo Sanader objavio je kako će Vlada ustupiti zgradu Depandanse u vlasništvu MORH-a za smještaj središnje Gradske knjižnice Marka Marulića. Uoči dolaska pape Ivana Pavla II. u Split, u srpnju 1998, središnji odjel Gradske knjižnice iseljen je iz svojih prostorija u Biskupskoj palači, koja je vraćena Crkvi, i od tada do danas osamdeset tisuća svezaka, što je gotovo pola cjelokupnoga fundusa splitske Gradske knjižnice, leži zapakirano u kutijama i nedostupno je korisnicima.

Depandansa u potpunosti odgovara strogim standardima bibliotekarske struke i u njoj će na ukupno 2700 metara četvornih biti smješten središnji odjel knjižnice, suvremeno opremljen. Zgrada ne zahtijeva veće građevinske zahvate, a za buduću knjižnicu u Depandansi već postoji idejno arhitektonsko rješenje. Ministarstvo kulture spremno je sudjelovati u troškovima stvaranja nove knjižnice u iznosu od pedeset posto.

Nagrade HNK u Splitu

Zagreb, 6. svibnja Po uzoru na Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, i HNK u Splitu prošle je godine uvelo nagrade HNK Split koje se dodjeljuju na dan toga kazališta. Nagrada Ivo Tijardovićza svekoliki umjetnički angažman u HNK Split dodijeljena je dramskoj umjetnici Dari Vukić. Nagrada Ante Marušićza najbolje umjetničko ostvarenje u Operi dodjeljena je opernom solistu HNK Split Tomislavu Mužeku za nastupe u operama Traviata i Ljubavni napitak, nagrada Ana Roje za najbolje umjetničko ostvarenje na području baleta dodijeljena je cijelom Baletnom ansamblu, nagrada Rudolf Bunk za najbolje kostimografsko, scenografsko i dizajnersko ostvarenje scenografu Ivu Knezoviću za scenografiju predstave Oluja, a nagrada Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Drami HNK Split redateljici Nenni Delmestre za režiju predstava Oluja i Hajdemo skakati po tim oblacima.

Nagrade je dodijelilo Stručno povjerenstvo u sastavu: Kažimir Hraste, akademski kipar, Tatjana Alajbeg, profesorica i glazbena kritičarka, Josip Prijić, profesor, Jasen Boko, dramaturg i publicist, Hari Zlodre, ravnatelj Opere HNK Split i Almira Osmanović, ravnateljica baleta HNK Split.

http://www.hnk-split.hr

Culturnet ponovo aktivan

Zagreb, 7. svibnja Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nastavlja održavati i razvijati projekt Culturenet Croatia u sklopu redovne djelatnosti Uprave za kulturni razvitak i kulturnu politiku — Odjel za planiranje kulturnog razvitka. Projekt Culturenet Croatia pokrenuli su u kolovozu 2001. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Institut Otvoreno društvo — Hrvatska s težnjom objedinjavanja informacijskih resursa u kulturi, no Institut se poslije povukao iz projekta, a novi partner nije pronađen, pa je stranica nakon 31. ožujka bila zamrla.

http://www.culturenet.hr

Splitski Etnografski muzej seli u novu zgradu

slika

Split, 7. svibnja Dovršena je prva faza uređenja nove zgrade splitskog Etnografskog muzeja u Dioklecijanovoj palači, čime je muzej označio i početak preseljenja u nove prostorije iz zgrade stare vijećnice. Etnografski muzej bit će smješten u nekadašnjem kompleksu samostana sv. Klare iza Vestibula, a nekoliko prizemnih prostorija u kojima se nalazi i prostor nekadašnje crkvice sv. Andrije iz 7. stoljeća već je uređeno.

Projekt uređenja započeo je prije pet godina, ukupna je površina prostora tisuću i dvjesto četvornih metara. Za istraživanja, projekte i prvu fazu obnove zgrade izdvojeno je sedam milijuna kuna.

9. Šoljanovi dani

slika

Rovinj Književnoznanstveni skup Šoljanovi dani održat će se od 14. do 16. svibnja u Rovinju. Glavna je tema ovogodišnjih Dana Pjesništvo Antuna Šoljana, o kojem će govoriti Vinko Brešić, akademik Ante Stamać, Branimir Bošnjak, Antun Pavešković, Zdravko Gavran, Daniel Načinović, Toma Podrug i Borben Vladović. Na Šoljanovim danima bit će priređena književna večer posvećena Anđelku Novakoviću te tradicionalna književna večer Društva hrvatskih književnika.

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak