Vijenac 266

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Kniferovi kolaži

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Kniferovi kolaži

slika

Novigrad Izložba Crno-bijelo u koloru otvorena je u novigradskoj Galeriji Rigo. Riječ je o izloženim kolažima Julija Knifera, koji dosad ne samo da nisu izlagani nego nisu ni publicirani. Mali formati nastali početkom sedamdesetih godina, koji slijede Kniferovu meandarsku doktrinu, važan su dokument njegova istraživačkog i eksperimentalnog duha, kako u katalogu navodi Zvonko Maković, autor izložbe. Kniferova izložba kolaža biti će otvorena do 24. svibnja, a o svemu se informirajte na www.galerija-rigo.hr.

Iz fundusa Muzeja

slika

Varaždin U prostoru varaždinske palače Sermage otvorena je izložba pod naslovom Velika imena hrvatske umjetnosti 20. stoljeća, koja se sastoji od šezdesetak umjetnina, uglavnom slika te desetak skulptura, uglednih hrvatskih umjetnika, što se već godinama nalaze u fundusu Galerije starih i novih majstora Gradskoga muzeja Varaždin, ali su se, uz neke iznimke, vrlo rijetko izlagale. Izložba, otvorena do 13. lipnja, ukazuje na opravdanost razmišljanja o gradnji galerije suvremene umjetnosti u Varaždinu.

Kleeova retrospektiva

slika

Rim Nakon gotovo četvrt stoljeća u Rim je ponovno stigla retrospektivna izložba Paula Kleea. U strogom rimskom središtu, Complesso del Vittoriano, do 27. je lipnja otvorena izložba koja sadrži gotovo dvije stotine manje reprezentativnih radova iz cjelokupnoga Kleeova opusa. Uz veliku potporu bernske Foundation Klee, radovi su stigli iz Nagoye, Münchena, Wuppertala i brojnih drugih mjesta, a obuhvaćaju sve tehnike kojima se Klee služio, od crteža i akvarela do grafika i ulja na platnu te različite formate.

Matićeve tenisice

slika

Pariz U pariškoj Galerie Almine Rech otvorena je izložba našeg mladog umjetnika Janka Matića, koji je potkraj prošle godine tri mjeseca boravio kao LVMH stipendist na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. U galeriji koja se nalazi u Rue du Chevaleret 127 postavljen je rad kojim je Janko Matić i dobio nagradu vodećeg branda za luksuzne proizvode, visoke, crne conversice u kojima je godinama slikao, a kojima je jednostavnim potezima kistom i bijelom bojom promijenio identitet u Adidas. Izložba je otvorena do kraja svibnja, a ostalo na www.galeriealminerech.com.

Arp & Schwitters

slika

Basel Od 1. svibnja do 22. kolovoza u bazelskom Kunstmuseumu prvi se put u izravan odnos postavljaju dva umjetnika, Hans Arp i Kurt Schwitters. Izložba se sastoji od stotinu i četrdeset kolaža, reljefa, skulptura i asemblaža, između ostalih, posuđenih iz MoMA, Pompidoua i Tate Modern, a prikazuje izravni i neposredni dijalog dvaju modernih umjetnika s posebnim osvrtom na prijateljevanje u Švicarskoj te razbijanje estetskih granica u umjetnosti. Informacije o izložbi Arp & Schwitters pogledajte na www.kunstmuseumbasel.ch.

Knjige

slika

Nicholas Serota, ur. Donald Judd, Distributed Art Publishers, 2004. Knjiga o jednom od najutjecajnijih američkih poslijeratnih umjetnika, Donaldu Juddu, na gotovo tri stotine stranica, kataloški opisuje četrdesetak njegovih djela s raznih strana svijeta. Uz brojnu dokumentaciju, esejima su knjigu upotpunili Rudi Fuchs, David Batchelor, John Jervis, Richard Schiff, Nicholas Serota i David Raskin. Proširenoj kronologiji i brojnim ilustracijama dodane su i Juddove filozofske, političke i moralne interpretacije pa ukupno čine jednu od ponajboljih knjiga o Juddovu djelu.

Internet

slika

www.fondazioneluciofontana.it Foundazione Lucio Fontana osnovana je 1982. i svrha joj je zaštititi umjetničku produkciju velikog umjetnika. Između ostalog fundacija se bavi i organiziranjem izložbi, skupljanjem dokumentacije i tiskanjem kataloga Fontaninih radova. Na ovoj se stranici upoznajte sa specijaliziranom bibliotekom, foto-dokumentacijom, dokumentacijskim centrom smještenim u milanskom Corso Monforte, gdje je i sam Fontana radio od ranih pedesetih. Uz Fontaninu biografiju, ovdje možete naći i popis svjetskih muzeja u čijem su posjedu njegovi radovi te malu virtualnu galeriju.

Marko Kružić

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak