Vijenac 266

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Immeuble Clarte u Ženevi

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Immeuble Clarte u Ženevi

slika

Suočena s propadanjem Immeuble Clarte u Ženevi, Fondation de Valorisation des Actifs ženevske kantonalne banke BCGE, vlasnica većine apartmana u zgradi čiji je autor Le Corbusier, odlučila je iseliti stanare i ponuditi stanove na aukciji, što je izazvalo komešanje u arhitektonskim krugovima, zabrinutim za budućnost jednog od najpoznatijih Le Corbusierovih djela iz tridesetih, jer bi rasprodaja stanova pojedincima značila ozbiljnu prepreku za kvalitetnu obnovu cijele građevine u budućnosti. Le Corbusierova fundacija iz Pariza uzbunila je kantonalni odjel za zaštitu spomenika i grad Ženevu, koji su ponudili otkup cijele zgrade. Na njihovu je ponudu predsjednik bankovne zaklade odgovorio kako neće zaustaviti proces prodaje i interese poreznih obveznika žrtvovati sentimentalnosti prema arhitekturi. Stoga, ako grad želi kupiti zgradu, morat će platiti tržišnu vrijednost, što znači neizvjesno nadmetanje s ostalim privatnim štovateljima velikog arhitekta.

Pierre Koenig (1925–2004)

slika

Američki arhitekt Pierre Koenig, čije su minimalističke rezidencije važan prinos poslijeratnom modernizmu, preminuo je 4. travnja. Koenig je jednom prigodom izjavio kako je od početka karijere težio kreiranju anonimne arhitekture za obične ljude. No njegove elegantne čelično-staklene kuće iz programa Case Study Houses s početka pedesetih godina prošloga stoljeća sve su prije nego anonimne. Izražavajući dinamičku snagu čelika, s otvorenim planom u kombinaciji zatvorenih/otvorenih prostora, prilagođenih blagoj južnokalifornijskoj klimi, Koenigove su rezidencije postale simboli suvremenog američkog obitavanja što nisu izgubile nimalo na modernosti ni nakon pola stoljeća, jednako nadahnjujući i današnje arhitekte. Lord Foster je u predgovoru Koenigove monografije apostrofirao herojsku noćnu sliku Case Study House br. 22, koja je, lebdeći gotovo bestežinski iznad svjetlosnoga tepiha Los Angelesa, »elegantno, lagano, ekonomično i transparentno okruženje čija varljiva jednostavnost skriva rigorozni proces istraživanja koji ju je omogućio«.

51N4E Space Producers

slika

Nizozemski arhitektonski institut (NAi) posvetio je monografiju belgijskim arhitektima 51N4E Space Producers, koji su 16. travnja primili Rotterdam Maaskant nagradu kao prvi strani dobitnici važnoga nizozemskog priznanja za mlade arhitekte. 51N4E trenutno su angažirani, između ostalih projekata; na obnovi Groningenmuseuma u Brugesu i rekonstrukciji stare zgrade pivovare Lamot u Mechelenu u kulturno-konvencijski i prodajni centar. Njihov rad karakterizira jasnoća pristupa i organizacije, napose u preoblikovanju postojećih struktura, te sposobnost kreiranja prostora, kao što uostalom i izražava definicija Space Producers, sadržana u njihovu imenu.

Novo lice Centra Lincoln

slika

Poznati njujorški arhitekti Diller Scofidio & Renfro, uz suradnju ureda Fox & Fowle Architects, izradili su najnoviji plan za rekonstrukciju njujorškoga Centra Lincoln, kompleksa važnih gradskih kulturnih sadržaja. Planom je osmišljen redizajn javnih prostora uz 65. ulicu kao prvi u nizu ambicioznih zahvata koji će se provesti na rekonstrukciji centra u sljedećem desetljeću. Prema osnovnoj ideji plan je razvojan. Iako se njime mjestimice intervenira u postojeću arhitekturu, uglavnom je usmjeren naglašavanju, a ne nijekanju izvornoga dizajna centra. U žarištu je intervencija na sjevernoj strani kompleksa, koja zakriljuje Zapadnu 65. ulicu, sa znatnim preoblikovanjem ulične zone i okolnih prostora u svrhu stvaranja glavne cirkulacijske osi centra, metodom paraplaniranja, pristupa koji »razotkriva latentne kvalitete u sklopu nesavršenih prostora«.

Vinko Penezić

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak