Vijenac 266

Časopisi

Domovini

»Matica«, mjesečna revija Hrvatske matice iseljenika, gl. ur. Nenad Zakarija, br. 4, Zagreb, 2004.

Domovini

»Matica«, mjesečna revija Hrvatske matice iseljenika, gl. ur. Nenad Zakarija, br. 4, Zagreb, 2004.

Travanjski broj »Matice« obilježio je najveći kršćanski blagdan Uskrs naslovnicom (medaljon u obliku četverolista izvezen sredinom 17. stoljeća u vezilačkoj radionici biskupa Petra Petrića u Zagrebu), čestitkom Nikole Jelinčića ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, uskrsnom porukom zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića te razgovorom s velečasnim Perom-Ivanom Grgićem, ravnateljem hrvatske inozemne pastve.

Četvrti ovogodišnji broj revije bio je i prvi koji je potpisao novi glavni urednik Nenad Zakarija. Zakarija je u uvodniku predstavio svoju uređivačku politiku: »Matica« će pod njegovim uredničkim vodstvom služiti ponajprije Hrvatskoj matici iseljenika te svim ustanovama, društvima i pojedincima koji svojom djelatnošću promiču pozitivne interese zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske, u čemu, kako ističe Zakarija, Crkva, kao najvažnije okupljalište Hrvata u svijetu, ima stožernu ulogu.

Kako bi iseljenim Hrvatima druge i treće generacije približila domovinu predaka, »Matica« od ovog broja uz tekstove na hrvatskom, engleskom i španjolskom uvodi i tekstove na njemačkom jeziku. Revija će služiti i svojim čitateljima koji je u inozemstvu mogu nabaviti putem pretplate, dok se u domovini revija, od prošlog broja, može kupiti i u slobodnoj prodaji na kioscima.

Nova »Matica« nudi mnoštvo zanimljivih tekstova, među kojima će pozornost čitatelja zasigurno privući I am not from »Mišigensko sveučilište« Vladimira P. Gossa o prevođenju neprevodiva, Suvremena hrvatska umjetnost u službi božjoj (članak o novoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Melbourneu opremljen odličnim fotografijama) te razgovor s skladateljem i etnomuzikologom Ljubom Stipišićem, kao i tekst o pjesniku kulinarskih kanconjera, poznatu i izvan granica domovine, Veljku Barbieriju.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak