Vijenac 266

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljene nagrade PEN-a

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljene nagrade PEN-a

slika

SAD Mladi američki autor Jonathan Safran Foer, kanadska spisateljica Mavis Gallant i američki pjesnik Robert Pinsky dobitnici su ovogodišnjih PEN-ovih nagrada, javila je američka sekcija međunarodnoga saveza književnika. Foer, autor romana Everything is Illuminated, zajedno s još dvoje mladih pisaca dobit će stipendiju Roberta Binghama, dotiranu sa oko šezdeset tisuća dolara, koja se daje autorima koji upravo rade na svojoj drugoj većoj knjizi. Pinsky je dobio Nagradu PEN / Voelcker, koja se daje američkim pjesnicima na vrhuncu stvaralaštva, a dotirana je s pet tisuća dolara. Mavis Gallant dobiva nagradu PEN / Nabokov, dotiranu s dvadeset tisuća dolara, za međunarodne autore. Među ostalim su laureatima Anthony Swofford s knjigom sjećanja na prvi Zaljevski rat, Jarhead, koji je dobio Nagradu PEN / Martha Albrand za memoare, zatim Lanford Wilson i Lynn Nottage Nagradu PEN / Laura Pels za kazališni komad te Deborah Wiles, koja je nagrađena u katergoriji knjiga za djecu Nagradom PEN / Phyllis Naylor.

Umro Hubert Selby

slika

SAD Američki pisac Hubert Selby, autor romana Last Exit to Brooklyn i Requiem for a Dream, umro je u 75. godini u Los Angelesu. Rođeni Njujorčanin književnošću se počeo baviti nakon povratka iz Drugog svjetskog rata, a potkraj šezdesetih godina preselio je u Los Angeles, gdje je pisao i scenarije. Po njegovu debitantskom romanu Last Exit Brooklyn iz 1964, o svijetu prostitucije i bandi u Brooklynu pedesetih godina, snimljen je film 1989. Među ostala autorova djela, kojega drže jednim od najutjecajnijih pisaca iz generacije Williama Burroughsa i Henryja Millera, pripadaju The Room, The Demon i Requiem for a Dream, po kojemu je također snimljen film, a posljednje mu je djelo bilo Waiting Period, objavljeno prije dvije godine.

Haddon u konkurenciji za Carnegiejevu medalju

slika

Velika Britanija Mark Haddon, dobitnik nagrade Whitbread za roman The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, za istu je knjigu sada nominiran i za najvredniju britansku nagradu za književnost za djecu. Knjiga, nagrađivana i u kategoriji književnosti za odrasle i za djecu, postala je neočekivani britanski bestseler prošle godine. U konkurenciji za Medalju Carnegie još su dobitnik Whitbreadove nagrade za dječju knjigu, David Almond s The Fire Eaters, zatim Michael Morpurgo za Private Peaceful, Jennifer Donnelly za A Gathering Light, Elizabeth Laird za The Garbage King te Linda Newbury za Sisterland. Carnegiejeva medalja osnovana je 1936, u sjećanje na škotskoga filantropa i industrijalca Andrewa Carnegieja, koji je otvorio 2800 biblioteka u cijelom anglofonom svijetu. Dobitnik nagrade bit će objavljen u Londonu u srpnju.

Umro Paul Guimard

Francuska Autor Paul Guimard, poznat ponajviše po romanu Les choses de la vie, umro je u 83. godini u južnofran- cuskom Hyeresu. Guimard je podlegao srčanom udaru, javila je njegova supruga, također spisateljica, Benoîte Groult (Les vaisseaux du coer). Guimard, koji je karijeru počeo kao novinar, već je za svoj prvi roman, Les faux-freres, 1956. dobio nagradu Grand Prix de l’Humour, a godinu poslije književnu nagradu Prix Interllié za knjigu Rue de Havre. Po romanu Les choses de la vie 1967. su Claude Sautet i Jean-Louis Dabadie snimili film.

Aktivni Michel Houellebecq

slika

Francuska Francuski autor Michel Houellebecq promijenio je izdavača, pa će na jesen 2005. njegov sljedeći roman izaći u kući Fayard, a isti roman bit će adaptiran i za film. Autor je do sada imao ugovor s izdavačkom kućom Flammarion. Promjena Houellebecqova izdavača u Franucskoj je glasno odjeknula ponajviše zbog vijesti da su s pravima na roman prodana i filmska prava producentskoj kući GMT Productions, koja pripada, kao i Fayard, grupi Lagard#re. Houellebecq je međunarodno poznat po romanima Les Particules Élémentaires, Extension du domaine de la lutte i Plateforme, a preveden je na 35 jezika. O sadržaju nove knjige ništa nije otkriveno, kao ni o visini svote koju nosi novi ugovor.

Centar za ilustracije na Frankfurtskom sajmu

Njemačka S centrom za fotografiju i ilustraciju Frankfurtski sajam knjige, koji se održava od 6. do 10. listopada, prvi put nudi i fotografima mogućnost da izlože svoje radove. Izdavači i autori u stručnom centru za fotografiju i ilustraciju moći će, kako stoji u obavijesti sajma, pronaći crtače i fotografe za ilustriranje svojih izdavačkih projekata. Centar je proširenje dosadašnjega sastajališta ilustratora, koje je proteklih godina bilo vrlo posjećeno. Prošle godine tamo su izloženi radovi više od petsto crtača.

Iva Krtalić

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak