Vijenac 266

Glazba

CD pop-rock: Guns’n’Roses, Greatest Hits, Interscope/Aquarius

Dani pištolja i ruža

CD pop rock

Dani pištolja i ruža

Guns’n’Roses, Greatest Hits, Interscope/Aquarius

Nisu prošla ni dva tjedna od kada je kompilacija Guns’n’Rosesa Greatest hits ugledala svjetlo prodavaonica nosača zvuka, a utjecajni glazbeni magazin »Total Guitar« objavio je anketu prema kojoj su upravo Gunsi vlasnici najboljega gitarskog riffa odsvirana u povijesti rocka. Riječ je o riffu koji je Slash odsvirao u hitu Sweet Child O’ Mine i tako po mišljenju ljubitelja električne gitare nadmašio Nirvanin Smells Like Teen Spirit, legendarnu Whole Lotta Love Led Zeppelina, pa čak i klasik vrijedan najdubljeg naklona Smoke On The Water, koji se našao na četvrtom mjestu. Prema anketama uvijek vrijedi biti skeptičan, a u ovom se slučaju nameće i logično pitanje — je li riječ o pukoj nostalgiji ili kvaliteti koju je potvrdilo vrijeme. Iako nikada nisam bio ljuti obožavatelj Gunsa, prije bih rekao da je u ovom slučaju riječ o kvaliteti.

Pjevati, svirati, slušati

A kakvi su Gunsi bili bend? Takvu grupicu teških coolera, luđaka, alkoholičara, egotripera i genijalnih muzičara, danas je gotovo nemoguće sakupiti. U svoje vrijeme Gunsi su bili definitivno najveći bend na svijetu, vokal-gitara duo u obliku Axla i Slasha to sasvim sigurno na najbolji način i potvrđuje. Taj se dvojac može bez ikakva pretjerivanja usporediti s velikanima koji su prije njih vladali rockom, a to su Page i Plant te Jagger i Richards. Kako to obično biva u rock-biznisu, slavna je grupa izgorjela na vrhuncu slave. Danas nas na slavne dane pištolja i ruža podsjeća pet studijskih albuma (Appetite For Destruction, G’n’R Lies, Use Your Illusion I, Use Your Illusion II i The Spaghetti Incident) i jedan koncertni Guns’n’Roses — Live era ’87-’93. Na recentnom albumu Greatest Hits skupljeno je četrnaest pjesama koje su obilježile skupinu, ali i još važnije, te su pjesme obilježile poglavlje rocka koje još čeka pravu valorizaciju.

Na albumu Greatest Hits teško je naći pjesmu kraću od šest minuta, a pokušate li danas naći na ijednoj-top listi pjesmu dulju od četiri minute, pripremite se na višesatno traženje. U doba Gunsa pop-forme nisu bile važne, jedino je bila važna kvaliteta pjesme. Gunsi su pisali nevjerojatne pjesme koje je većina klinaca pjevala, mnogi su ih i svirali, a gotovo svi su ih slušali. Jedan od ponajboljih indikatora kvalitete benda svakako su obrade glazbenih uzora. Nije pretjerano reći da Knockin’ On Heaven’s Door, Live And Let Die, te Since I Don’t Have You bez pretjerivanja pripadaju među najbolje rock-obrade svih vremena. Iako su oduvijek njegovali image grubih i razularenih momaka, Gunsi su nam ostavili nezaboravne balade poput Don’t Cry i November Rain. Ako ni po čemu drugomu, taj ćemo bend pamtiti upravo po tim pjesmama. Svaki roker koji drži do sebe morat će nabaviti ovu kompilaciju jer su na njoj pjesme koje nemaju roka trajanja.

Goran Jovetić

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak