Vijenac 266

Glazba

CD jazz: Terry Gibbs — Buddy DeFranco — Herb Ellis Sectet, A Tribute To Benny Goodman, Contermporary Records

CD jazz: Terry Gibbs — Buddy DeFranco — Herb Ellis Sectet, A Tribute To Benny Goodman, Contermporary Records Swing, swing i opet swing

CD jazz: Terry Gibbs — Buddy DeFranco — Herb Ellis Sectet, A Tribute To Benny Goodman, Contermporary Records

Swing, swing i opet swing

Prije desetak su godina organizatori jedne kulturene manifestacije u Coloradu tu prigodu obogatili i jazzom. Odlučili su tom prigodom obilježiti pedesetu obljetnicu osnutka legendarnog swing-seksteta klarinetista i neokrunjena kralja svinga Bennyja Goodmana, i to na način da za tu priliku pokušaju formirati odgovarajući sastav s najboljim autentičnim interpretima toga stila, koji su im tada stajali na raspolaganju. S okosnicom na tri ključna instrumenta, klarinetu, vibrafonu i gitari, kao asocijacijama na Bennyja Goodmana, Lionela Hamptona i oca moderne električne gitare Charlieja Christiana, to im je odista vrlo dobro uspjelo. Mjesta su tih velikana swinga, kojih već davno nema među nama, zauzeli Buddy DeFranco, Terry Gibbs, koji se prihvatio i uloge nositelja tog projekta, i dobro nam znani Herb Ellis. U ritam su se sekciji našla također trojica odgovarajućih swingera: pijanist Larry Novak, veteran i veliki majstor walking sviranja kontrabasa Milt Hinton te izvrsni, nažalost prerano umrli, bubnjar swinga Butch Miles. Za bolje poznavatelje tih imena sve može odmah biti jasno: swing, swing i opet swing!

Klasični swing repertoar

Članovi su se seksteta Terry Gibbs — Buddi DeFranco — Herb Ellis u svojim svirkama i snimanjima za ploče poslužili razumljivo odgovarajućim glazbenim predlošcima — temama klasičnoga swing-repertoara, koje bez obzira na nadnevak svojih nastanaka publiku uvijek nanovo dižu na noge. Program diska logično naslovljena A Tribute To Benny Goodman započinje tako jednom od najklasičnih tema Goodmana i Hamptona Flying Home, s originalnom fakturom i već davno zacrtanim tempom. S promjenama raspoloženja i tempa slijede skladbe Rose Room s uvodom glasovira Larryja Novaka, snimljena s Goodmanovim sekstetom još davne 1939. godine i poznata balada I Surrender Dear s glavnim ulogama klarineta i gitare. Dizzy Spells Hamptona, Goodmana i Wilsona još je starija, snimljena je 1938. u jeku popularnosti swinga, dok je Don’t Be That Way bila uvijek nezaobilazna himna svih nastupa, ne samo originalna Goodmanova seksteta nego i njegova big banda. Poor Butterfly u srednjem i Avalon u nešto bržem tempu također su provjereni standardi swinga s obveznim klarinetom u donošenju tema. Tako je i u slučaju znane balade Memories Of You Razafa i Blakea, budući da je klarinetist DeFranco u projektu preuzeo ulogu Bennyja Goodmana. No već po ustaljenoj shemi riječ preuzimaju i drugi solisti, Terry Gibbs i Herb Ellis, s pouzdanom pratnjom Milta Hintona i Butcha Milesa, te eksponiranijega pijanista Larryja Novaka. Sam je kraj programa diska ne bez razloga ostavljen interpretaciji skladbe Creamera i Laytona After You’ve Gone, dobro poznate iz izvođenja raznih sastava, koji ponekad i ne moraju biti u sklopu swing-izričaja. Sekstet se tu odlučio za efektan brz tempo u kojem svi sudionici te napose solisti demonstriraju svoje vrhunske tehničke i inventivne potencijale, a u toj je izvedbi svoje improvizacije dočekao i izvrsni bubnjar Butch Miles.

Danas živimo u jednom stilskom jazz-košmaru sastavljenu od svega i svačega, fuzijskog rock-jazza, dubioznog etno-jazza, free-jazza, avangarde, ali s druge strane i nepokolebljiva tradicionalnog jazza, a u svemu tome poput neke duboko ukorijenjene i čvrste biljke stoji swing, temeljna odrednica jazza bez koje ta glazba gubi srž svoga bića. A disk Gibbs — DeFranco — Ellis pruža nam baš to, obilje swinga pa tako i pozitivnih vibracija.

Mladen Mazur

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak