Vijenac 266

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Berlinska i Bečka filharmonija prvi put zajedno

Berlinska i Bečka filharmonija prvi put zajedno

slika

Dugogodišnje rivalstvo dvaju među najuglednijim svjetskim orkestrima, Berlinske i Bečke filharmonije, bliži se kraju. Dva orkestra održat će prvi zajednički koncert 2. travnja 2005. Na programu će biti Fantazija na temu Thomasa Tallisa Ralpha Vaughana Williamsa i Šesta simfonija Gustava Mahlera. Zajednički nastup obilježit će kraj suparništva koje datira iz doba kada je Berlincima na čelu stajao Herbert von Karajan. »Želja nam je vidjeti postoje li zajedničke niti, u čemu su razlike, i učiti iz toga iskustva«, kazao je na konferenciji za medije 5. svibnja u povodu zajedničkoga koncerta šef dirigent i umjetnički direktor Berlinske filharmonije, Sir Simon Rattle.

Zlatni Haydn

slika

Austrija je izdala prigodni zlatnik od pedeset eura u čast skladatelju Josephu Haydnu. Novčić teži deset grama zlata i prodaje se u numeriranoj kutiji za dvjesto trideset i pet američkih dolara. U planu su još dva zlatnika s likovima poznatih skladatelja: 2005. Beethoven, a 2006, dakako, Mozart.

Natjecanja

Nicola Benedetti — BBC Young Musician of the Year

slika

Šesnaestogodišnju violinisticu Nicolu Benedetti BBC je proglasio glazbenicom godine. Nagradu je primila nakon izvanredne izvedbe Prvoga violinskog koncerta Karola Szymanowskog u Dvorani Usher u Edinburghu. Ona je prvi škotski glazbenik uopće koji je primio to visoko priznanje. Violinu je počela učiti u četvrtoj godini, u osmoj je postala koncertna majstorica Škotskoga nacionalnog dječjeg orkestra, a godinu poslije započela je studij na Muzičkoj školi Yehudi Menuhin u Surreyu.

Gustavo Dudamel pobjednik prvoga dirigentskog natjecanja u Bambergu

slika

Dvadeset trogodišnjak iz Venezuele Gustavo Dudamel dobitnik je dvadeset tisuća eura vrijedne prve nagrade prvoga međunarodnog dirigentskog natjecanja Gustav Mahler, održana u Bambergu od 21. travnja do 2. svibnja ove godine. Nagradu je osvojio u konkurenciji šesnaest natjecatelja (uključujući šest žena) iz četrnaest zemalja svijeta. Nositelji natjecanja su Bamberški simfoničari i Bavarska državna filharmonija. Žiriju je predsjedao Jonathan Nott, prvi dirigent Bamberških simfoničara, uz dirigente Esu-

-Pekku Salonena, Jukku-Pekku Sarastea, Leona Botsteina i Lawrencea Fostera, skladatelja Magnusa Lindberga, potom Paula Müllera (direktora Bamberških simfoničara), Rolfa Becka (predstavnika Schleswig-Holstein festivala i orkestara Sjevernonjemačkog radija) i Sergea Dornyja (iz Nacionalne opere u Lyonu), savjetnika Ernesta Fleischmanna te Marinu Mahler, skladateljevu praunuku. Dudamel je glazbeni direktor Simfonijskog orkestra Glazbene mladeži Venezuele te Orquesta Sinfónica de Juventudes de los Países Andinos. Bio je i među finalistima prvoga Maazel-Vilar dirigentskog natjecanja 2002. Drugu nagradu i deset tisuća eura primio je Ivo Venkov (35) iz Bugarske, dok su treće mjesto podijelili Oksana Lyniv (26) iz Ukrajine i Toshihiko Matsunama (34) iz Japana.

Iz svijeta opere

Prva operna kuća u Siriji

Damask Tridesetoga travnja u Siriji je otvorena prva operna kuća — Kuća kulture i umjetnosti, koja nosi prezime sirijskoga predsjednika Bashara Assada. Kamen temeljac opernom zdanju postavio je Assadov otac, preminuli sirijski predsjednik Hafez Assad 1970. No radovi su zaustavljeni izbijanjem arapsko-izraelskoga rata 1973. i ekonomskom krizom tijekom osamdesetih godina. Propalo je i planirano otvaranje kuće 1999, zbog požara na električnim vodovima koji je uništio glavnu dvoranu. Kuća kulture i umjetnosti smještena u donjogradskom Damasku, čija se cijena tijekom trideset godina izgradnje popela na pedeset milijuna američkih dolara, sastoji se od dvije povezane zgrade: operne kuće čija dvorana može primiti tisuću i pet stotina posjetitelja te zgrade u kojoj su smješteni institut za glazbu i baletna škola.

Triput Butterfly u jednom tjednu

slika

Mala njujorška operna kuća DiCapo priredila je izvedbe triju verzija opere Madama Butterfly u jednom tjednu. Puccinijeva opera praizvedena je u milanskoj Scali 17. veljače 1904. godine, uz potpuni neuspjeh. Nova, uvelike revidirana verzija premijerno je izvedena 28. svibnja 1904. u Brescii, a danas se standardno izvodi inačica izvedena 28. prosinca 1906. u Parizu.

Borko Špoljarić

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak