Vijenac 266

Glazba

GLAZBOSKOP

Autorska večer Adalberta Markovića

Autorska večer Adalberta Markovića

U povodu 75. obljetnice rođenja Adalberta Markovića 22. će svibnja biti održan koncert u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma s početkom u 20 sati. Na programu koncerta bit će Tren za mješoviti zbor a cappella (1977), Moments musicaux, četiri minijature za puhački kvintet (1965), Fantaisie pour Catherine za glasovir (1998), Četiri ljubavne za glas i klavir (2000), II. gudački kvartet (1965), Deux nocturnes za glasovir (1999) te Pet haikua za jedanaestoricu (1993). Autorove skladbe izvodit će Zbor HRT-a pod ravnanjem Igora Kuljerića, Zagrebački puhački ansambl, Zagrebački kvartet, Ansambl Cantus pod ravnanjem Berislava Šipuša, Lidija Horvat-Dunjko, sopran, te Katarina Krpan, glasovir.

Dani gitare u Zagrebu

U organizaciji poznatoga gitarista i pedagoga Ante Čaglja u zagrebačkoj će Crkvi sv. Ivana Krstitelja od 23. do 28. svibnja biti održani Dani gitare 2004, na kojima će nastupiti brojni domaći mladi gitaristi.

Festival počinje 23. svibnja u 19 sati koncertom Marka Ferlana i Ivana Petričevića, učenika Glazbenog učilišta Elly Bašić u klasi prof. Ante Čaglja. Nastavlja se idućega dana nastupom Maka Grgića i Ive Nežić, također učenika navedene srednje škole. Trećeg dana festivala, 25. svibnja, nastupit će Gitaristički orkestar Guellyba, osnovan prije četiri godine na poticaj Ante Čaglja, koji je ujedno i njegov voditelj. U srijedu, 26. svibnja, koncert će održati Frane Verbanac, Kajo Milišić i Ivan Vihar, studenti Visoke škole Leopolda Mozarta u Augsburgu u klasi prof. Franza Halasza. Pretposljednjega dana festivala samostalni će koncert prirediti Robert Belinić. Posljednji dan Dana gitare, 28. svibnja, vrhunac je navedenoga festivala, a obilježit će ga nastup triju gitarističkih ansambala, Zagrebačkoga gitarističkoga kvarteta, Hrvatskoga gitarističkog kvarteta te Gitarističkog kvarteta Elly’s.

Koncerti

Iz ciklusa Pianofortissimo

Pijanistica Pavica Gvozdić održat će recital 15. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Na programu će biti skladbe A. Skrjabina, L. van Beethovena, S. Horvata i S. Rahmanjinova.

Hommage ŕ Antonio Janigro

Posljednji koncert u sezoni 2003/2004. Zagrebački će solisti održati u sjećanje na utemeljitelja ovoga ansambla, violončelista Antonija Janigra. Koncert će biti održan 15. svibnja u Hrvatskom glazbenom zavodu u 20 sati. Na programu će biti skladbe M. Kelemena, G. Rossinija, I. Stravinskog te praizvedba djela G. Sollime. Kao solisti sudjelovat će talijanski violončelisti Mario Brunello i Giovanni Sollima.

Mladi u Lisinskom

Dana 17. svibnja u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u 20 sati nastupit će Nikola Fabijanić, saksofon, Tomislav Kovačić, udaraljke, Valentina Geci, sopran, Mario Čopor, Linda Mravunac-Fabijanić i Srebrenka Poljak, glasovir, Branimir Pustički, violončelo, te Bruno Phillip, klarinet. Program će obuhvatiti skladbe M. Ravela, B. Bjelinskog, B. Papandopula te A. Klobučara.

Simfonijski orkestar HRT-a

Pod ravnanjem Günthera Neuholda navedeni će orkestar nastupiti 20. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati u okviru Majstorskog ciklusa. Izvest će skladbe M. Miletića, J. MacMillana i A. Dvoűáka. Kao solistica sudjelovat će Ivana Bilić, udaraljke.

Iz ciklusa Dubrovačkoga simfonijskog orkestra

Dvadesetoga svibnja Dubrovački simfonijski orkestar održat će koncert pod ravnanjem Frane Krasovca, uz flautisticu Ines Ivanjek, u Kneževu dvoru s početkom u 21 sat. Izvest će skladbe G. Rossinija, P. Šiše te F. Mendelssohna.

Koncert Kvarteta Sebastian

Gudački kvartet Sebastian održat će koncert 24. svibnja u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Uz njih nastupit će i fagotist Milan Turković. Na programu će biti skladbe W. Marsalisa, R. Schumanna i C. M. von Webera.

Diskografija

Hrvatska glazba za violinu i orgulje

U izdanju nakladničke kuće Cantus, Hrvatskoga društva skladatelja te Hrvatske radiotelevizije objavljen je nosač zvuka violinista Tonka Ninića te orguljaša Anđelka Klobučara i Marija Penzara sa skladbama za violinu i orgulje hrvatskih skladatelja. Na nosaču zvuka snimljene su Sonata religiosa, op. 7 Josipa Štolcera Slavenskog, Andante (transkripcija 2. stavka II. Koncerta za violinu i gudače) Anđelka Klobučara, Introduzione. Moderato i Andante con moto (transkripcija 1. i 2. stavka Koncerta za violinu i gudače) Frane Paraća, Balada Tomislava Uhlika, Muzika za Tonka Adalberta Markovića, Monolog (transkripcija istoimenog djela za violinu i glasovir) Miroslava Miletića te Risposte Marka Ruždjaka. Urednik izdanja je Borko Špoljarić.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 266

266 - 13. svibnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak