Vijenac 265

Mm

Kultura na internetu

Velika pripovjedačica

www.u-svijetu-bajki.org

Kultura na internetu: www.u-svijetu-bajki.org

Velika pripovjedačica

U nedjelju 18. travnja u Slavonskom Brodu zavijorila se zastava Dječjih svečanosti i djeci su predani ključevi grada, čime su na simboličan način našli U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić, šestodnevnoj manifestaciji posvećenoj liku i djelu hrvatskog Andersena, književnici Ivani Brlić-Mažuranić (Ogulin, 18. travnja 1874 — Zagreb, 21. rujna 1938), koja je velik dio života provela u Slavonskom Brodu.

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić pokrenula je prije trideset godina spisateljičina kći Neda, a obnovljena je početkom devedesetih. Ovogodišnja manifestacija bila je posebno svečana, jer je obilježila sto tridesetu obljetnicu rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. S tim je povodom u prisutnosti Ivaninih nasljednika i brojnih poklonika njezina djela otkriven njezin spomenik. Od 18. do 23. travnja u Slavonskom Brodu odvijali su se mnogi programi, radionice i igraonice namijenjeni djeci različita uzrasta, od vrtića do viših razreda osnovnih škola.

O spisateljici i programima u sklopu manifestacije zaintereseirani su se mogli informirati i putem internetske stranice. Vrlo lijepo dizajnirano zaglavlje stranice potaknulo me da potražim i autora likovnoga rješenja simbola manifestacije, crteža kraljevne na plavome konjiću. Na samoj stranici on nije naveden, a riječ je o akademskom slikaru i kiparu Zvonimiru Lončariću iz Zagreba. Stranica ostavlja dojam da ju je radila nekolicina autora, što ne mora biti loše, dapače može pridonijeti njezinoj razigranosti, no ipak je trebalo uskladiti njihov rad. Slikovni dio stranice kvalitetom zaostaje za pisanim, a najviše me iznenadio manjak slika Ivane Brlić-Mažuranić. Fotografije koje postoje na stranici i nakon uvećanja (ukoliko je moguće) ostaju male i nepregledne.

Nadajmo se da će dogodine u pripremu stranice biti uloženo više dobre volje, jer djecu treba podučiti najboljem, a dobro je početi vlastitim primjerom.

Sandra Cekol

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak