Vijenac 265

Glazba

GLAZBOSKOP

Uspjeh mladih violončelistica u Austriji

GLAZBOSKOP

Uspjeh mladih violončelistica u Austriji

Petnaestogodišnja violončelistica Zita Varga, učenica na Glazbenoj školi Dešpalj u klasi prof. Valtera Dešpalja, dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom natjecanju mladih violončelista u austrijskom Liezenu, u kategoriji od četrnaest do šesnaest godina. Treću nagradu osvojila je Petra Kušan, također učenica prof. Valtera Dešpalja i Neve Begović.

Najave

Majski muzički memorijal

slika

Trideset prvi po redu Majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski održat će se u Čakovcu od 29. travnja do 6. svibnja. U šest večeri Memorijala bit će održano šest koncerata na kojima će nastupiti moskovski Trio Rahmanjinov (2. svibnja, Dom sindikata, 20 sati), pijanist Danijel Detoni (4. svibnja, Centar za kulturu, 20 sati), Gudački kvartet Accord iz Budimpešte (5. svibnja, Crkva sv. Nikole, 20 sati). Posljednja večer Memorijala (6. svibnja, Centar za kulturu, 20 sati) bit će posvećena laureatu »Vjesnikove« nagrade za glazbu u 2003. godini, skladatelju Dubravku Detoniju.

slika

Memorijal će otvoriti Varaždinski komorni orkestar koncertom u Centru za kulturu Čakovec 29. travnja s početkom u 20 sati. Na programu koncerta bit će skladbe A. Vivaldija, T. Uhlika, J. Haydna te Pjesme moje majke Josipa Štolcera Slavenskog, u čijoj će izvedbi sudjelovati i solistica Martina Tomčić, mezzosopran.

Solisti Welsh Baroque Orchestra

slika

Posljednji koncert na Festivalu sv. Marka priredit će solisti Welsh Baroque Orchestra pod umjetničkim vodstvom Andrewa Wilson-Dicksona 1. svibnja u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Četvero umjetnika u režiji Chrisa Morgana izvest će predstavu Castradiva Marka Ryana, »izmišljenu priču o Pedrolinu Veličanstvenom, il primo castrato del mondo!«. U predstavu su uvrštene arije iz opera G. F. Händela i Ch. W. Glucka.

Il Giardino Armonico

slika

Milanski ansambl specijaliziran za izvođenje glazbe 17. i 18. stoljeća gostovat će 4. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati. Pod ravnanjem Giovannija Antoninija, ujedno solista na flauti, ansambl će izvesti djela F. Durantea, P. Locatellija, G. F. Händela i A. Vivaldija.

Diskografija

Oratorij Josipa Magdića

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Matica hrvatska i Hrvatsko društvo skladatelja organizirali su 24. ožujka u palači Matice hrvatske predstavljanje novoga nosača zvuka Fidelissima Advocata Croatiae nakladnika Udruge Prosoli — Sveta glazba. Riječ je o istoimenom oratoriju za sopran, alt, tenor, bas, djevojački zbor, mješoviti zbor, orgulje i simfonijski orkestar, op. 181 Josipa Magdića, a na tekst fra Vice Blekića. U izvedbi oratorija sudjeluju Božena Svalina, sopran, Martina Gojčeta, alt, Hrid Matić, tenor, Berislav Puškarić, bas, Djevojački zbor Zvjezdice, Mario Penzar, orgulje, te Mješoviti zbor i Simfonijski orkestar HRT pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Popratna knjižica sadrži tekstove fra Vice Blekića i Ivana Šaška, autorov životopis, izvatke iz novinskih recenzija te cjelokupan tekst oratorija. Knjižicu je uredila Tomislava Pia Prosoli, a na engleski jezik prevela Maja Oršić-Magdić.

Stanko Horvat u seriji Hrvatski suvremeni skladatelji

U izdanju Hrvatskoga društva skladatelja, Hrvatske radiotelevizije i Cantusa d. o. o. objavljen je još jedan nosač zvuka u ediciji Hrvatski suvremeni skladatelji. Riječ je o glazbi za gudače Stanka Horvata. Snimljeni su Koral za gudače, Perpetuum mobile za gudače, Quartetto za gudački kvartet, Tri capriccia za violinu i glasovir, Jeu de cloches za marimbafon i gudački kvartet te Kafkophonie za gitaru i gudački kvartet. Navedene skladbe Stanka Horvata izvode gudači Simfonijskog orkestra Radiotelevizije Zagreb te Zagrebački solisti pod ravnanjem Igora Gjadrova, Gudački kvartet Klima, Zagrebački kvartet, Gudački kvartet Rucner te solisti Josip Klima, violina, Edi Terbovc, glasovir, Igor Lešnik, marimbafon i Darko Petrinjak, gitara.

Pored autorova i životopisa izvođača popratna knjižica sadrži i tekst Nikše Gliga o Horvatovim skladbama snimljenima na ovome nosaču zvuka. Urednica izdanja je Erika Krpan, dok je prijevod knjižice na engleski jezik načinila Vlasta Jelašić Kerec.

Knjige

O glazbenoj povijesti Rijeke i Sušaka

Dana 11. ožujka u Rijeci je predstavljena nova knjiga u izdanju ICR-a riječke muzikologinje Lovorke Ruck pod nazivom Glazba s/bez granice u kojoj je autorica skicirala glazbeni život u Rijeci i Sušaku od 1918. do 1941. godine. Knjiga nudi pregled glazbenog života Rijeke i Sušaka u rasponu od kazališnih repertoara i koncertne djelatnosti do priloga o glazbenim društvima, crkvenoj glazbi i pojedinim umjetnicima koji su djelovali u spomenutom razdoblju. Mnogi podaci su sada prvi put objavljeni.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak