Vijenac 265

Matica hrvatska

Odjel tehničke kulture MH

Tehnička prošlost

Odjel tehničke kulture MH

Tehnička prošlost

Odjel tehničke kulture Matice hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture predstavili su 19. travnja pretisak prve tehničke knjige na hrvatskom jeziku autora Marka Antuna Horvatovića Lakši način putovanja velikih lađa i uz vodu i niz vodu, objavljene prvi put u Zagrebu 1804.

Tajnik Odjela tehničke kulture Matice hrvatske Dubravko Malvić govoreći o knjizi istaknuo je kako je riječ o trećoj u biblioteci Niz pretisaka koje izdaje Matica hrvatska, ovaj put u sunakladništvu s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. Knjiga, od čijega je prvog izdanja proteklo dvjesto godina, prva je tehničkoga sadržaja, kakvih je do tada bilo na drugim jezicima, tiskana na hrvatskom. U tome, kao i u sadržaju, koji uz opis pronalaska sama autora obuhavaća i gospodarske prilike toga doba, leži njezina vrijednost.

Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, istaknuo je kako se u Matici često predstavljaju knjige, ali rijetko one tehničkoga karaktera, iako je tehnička kultura u Matici zastupljena od samih početaka. Predstavljena knjiga, kako je rekao, spomenik je našoj tehničkoj prošlosti, a jedna je od njezinih vrijednosti što je, iako pisana prije pravopisa, i danas čitljiva.

Predsjednik najveće asocijacije tehničke kulture u Hrvatskoj, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ante Markotić izrazio je tugu zbog zapostavljenosti tehničke kulture u Hrvata, iako je ona dio sveukupne kulture te je odao priznanje Matici što je osnovala Odjel tehničke kulture i time priznala njezinu važnost.

Urednik pretiska Dubravko Malvić ističe važnost sadržaja knjige, koji se proširio i na gospodarsko područje, a kao dodatak sadrži i pjesmu Lađari koju je tom prigodom izveo mješoviti pjevački zbor Baščina Društva prijatelja glagoljice. Recezent pretiska Vladimir Muljević, potaknut knjigom, zainteresirao se za njezina autora te je počeo o njemu i istraživati, ali je, kako ističe, vrlo malo otkrio. Kao veliku nepravdu istaknuo je što se ne pojavljuje ni u jednoj hrvatskoj enciklopediji. Drugi recezent, Marin Hraste, istaknuo je pogovor autora Zvonimira Jakobovića, koji je knjigu, govoreći o tadašnjim prilikama i dajući mnoštvo informacija, učinio bližu nama danas. Također je istaknuo kako je izdavanje pretiska bilo moguće zahvaljujući jedinom sačuvanom primjerku prvoga izdanja koji se čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Zvonimir Jakobović naglasio je da, iako opsegom mala, knjižica ima veličinu u drugim stvarima. Zanimljivo je štivo, pisano živo, a u pretisku je, kako bi bilo dostupnije današnjem čitatelju, usporedno s orginalom dan i prijevod na suvremeni jezik, istaknuo je na kraju Jakobović.

Antonija Vranić

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak