Vijenac 265

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Znatno bolja zaštita

Računala — Znatno bolja zaštita

slika

Zaštititi računalo od neželjenih upada trećih postaje sve važnije i važnije. Najrašireniji je sustav onemogućavanja pristupa bez dozvole zaštita putem šifri. Veliki su nedostaci te metode s jedne strane predvidljivost passworda, a s druge strane opasnost od njegova zaboravljanja. Tako si korisnik može više naštetiti nego što dobiva. Kvalitetnija se alternativa zato nudi s Panasonicovom Iris Recognition Camerom. Putem nje se naime računalu daje odobrenje jednostavnim bacanjem pogleda. Kamera očitava šarenicu, a ako ne odgovara vlasnikovoj, blokira računalo. Može se prilagoditi i većem broju korisnika, tako da je moguć nadzor tko pristupa kojim podacima. Kamerom se osim kao sigurnosnim uređajem može koristiti i kao uobičajenim webcamom. Slikanje, snimanje filmova i videokonferencije nisu nikakav problem.

www.iwantoneofthose.com

Audio-video — Panoramski nizovi slika

slika

Lomo se proslavio nudeći tržištu fotografske aparate izvorna izgleda i posebnih funkcija. Posljednje je dostignuće Lomo SuperSampler. Prva razlika u odnosu na konvencionalne fotografske aparate način je navijanja filma. SuperSampler se naime navija povlačenjem malog obruča koji je pričvršćen na donjem dijelu aparata. Ono što je međutim mnogo zanimljivije jest način slikanja. Osim normalna slikanja tom se zgodnom igračkom može slikati i četiri fotografije u nizu u vremenskom razmaku od 0,2 sekunde. Posebnost je da se sve četiri slike u panoramskom formatu vežu jedna uz drugu. Pri izradi slika dobiva se po jedna fotografija od takva niza. Lomo nudi i niz perifernih uređaja kao dadatak SuperSampleru, uz servis razvijanja slika i mogućnost objave najboljih na njihovoj web-stranici.

www.lomography.com

GSM — Mobilni pazikuća

slika

I dok na hrvatskom tržištu mobilne telekomunikacije čak i slanje sličica znači gotovo senzacionalan napredak, dalekoistočni su provideri već tri koraka dalje. SK Telecom tako putem brze broadband veze nudi opciju nadzora bilo kojega prostora mobilnim telefonom. Webcam spojen na računalo internetom prenosi sliku. Ako netko uđe u prostor, računalo automatski šalje obavijest na mobilni telefon i emitira sliku uživo. Zgodna je i cijena te usluge — za preračunatih otprilike 1,5 kuna po obavještavanju stvarno se isplati osigurati kuću.

www.sktelecom.com

CD-ROM — CD-učilica

slika

Bilo je i vrijeme. Markot. tel uspio je ponuditi prvi i jedini hrvatski interaktivni edukativni softver namijenjen učenju i provjeri znanja. Opskrbljena mnogobrojnim i raznovrsnim igrama, CD-učilica omogućuje djeci osnovnoškolskog uzrasta da putem više od 25 000 pitanja steknu temeljna znanja iz gradiva svih nastavnih predmeta. Nastavno gradivo obrađeno je u skladu s nastavnim planom i programom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Na CD-učilici znanje se nudi vizualno, a na taj način brže se pamti i naučeno dulje ostaje u sjećanju. Cjelokupni softver, od tiskanih uputa i instalacijskog postupka, do poruka koje se ispisuju na ekranu te rečenica što ih izgovaraju likovi na ekranu, na hrvatskom je jeziku. CD-učilica sadrži i bonus igru naslovljenu Istraži Hrvatsku, u kojoj djeca, leteći nad trodimenzionalnim zemljovidom, imaju zadatak pronaći zadana mjesta i na taj način bolje upoznati domovinu.

www.algoritam.hr

Domagoj Cerovac

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak