Vijenac 265

Mm

Kultura na internetu

Odlično!

www.rucner-string-quartet.com

Kultura na internetu: www.rucner-string-quartet.com

Odlično!

Nastavljajući zagrebačku tradiciju komornoga muziciranja bračni par, violončelistica Snježana i violist Dragan Rucner. utemeljili su 1998. Gudački kvartet Rucner, koji uz njih čine i violinisti Jože Haluza i Josip Novosel. Kvartet izvodi klasični i suvremeni repertoar hrvatskih i inozemnih autora, no čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova uspješna suradnja s američkim bandoneonistom (bando-neon je vrsta harmonike) Peterom Soaveom.

Mjesto u ovoj rubrici Kvartet je izborio odličnom internetskom stranicom, za čije je grafičko oblikovanje zadužen Tomislav Goll. Glazbenike bolje od riječi predstavlja glazba pa odmah po dolasku na stranicu možemo čuti kako Kvartet zvuči. No ni riječi nisu zanemarene. Pregledna organizacija i brzo učitavanje stranice, kvalitetni i informativni tekstovi uz mogućnost slušanja izvadaka iz skladbi veliki su plusevi stranice. Opcija Ciklus 4 godišnja doba vodi nas do teksta o ciklusu koncerata koje je Kvartet održao tijekom protekle godine, a koji je rezultirao i CD-om na kojem su objavljene snimke svih djela domaćih autora koja su tijekom ciklusa praizvedena. Praizvedena djela dostupna su u MP3 formatu i, kako je to navedeno na stranici, slobodna za download, ali su zbog zaštite autorskih prava u skraćenoj verziji. Na sličan način predstavljen je i nosač zvuka koji su članovi Kvarteta realizirali u suradnji s gitaristom Darkom Petrinjakom.

Na stranici možemo pročitati životopise članova Kvarteta te njihovih najčešćih suradnika Darka Petrinjaka i Petera Soavea. Suradnja sa Soaveom rezulturala je do sada dvama vrlo uspješnim CD-ima s glazbom Astora Piazzolle.

Kako Kvartet zvuči uživo, najrječitije svjedoče blistave kritike koje je dobivao za svoje nastupe iz kojih su na stranici dostupni širi izvaci.

Za kraj tek nekoliko dobronamjernih napomena. Fotografije dostupne u posebnoj rubrici više su sadržajem turističke no profesionalne, a popis autora koji su pisali za Kvartet i njihovih skladbi potrebno je nadopuniti, jer se primjerice S. Drakulić, M. Miletić, M. Tarbuk pojavljuju u kratkom popisu autora, no u detaljnijem popisu autora i djela ih nema.

Sandra Cekol

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak