Vijenac 265

Matica hrvatska

Odjel za povijest umjetnosti, arheologiju, etnologiju i arhitekturu MH

Novo vodstvo

Odjel za povijest umjetnosti, arheologiju, etnologiju i arhitekturu MH

Novo vodstvo

Četrnaestoga travnja Odjel za povijest umjetnosti, arheologiju, etnologiju i arhitekturu održao je skupštinu na kojoj je glavna točka dnevnoga reda bilo razrješenje dužnosti staroga pročelništva i izbor novoga. Tako je na mjesto stare pročelnice etnologinje Jadranke Grbić izabran Damir Zorić, a na mjesto njezine zamjenice, zadužene za arheologiju, Tihomile Težak Gregl izabrana je Jacquelina Balen. Kao novi predstavnik Odjela za područje arhitekture izabran je Krešimir Galović, koji je prethodno iznio zahtjev za izdvajanjem povijesti umjetnosti i arhitekture u poseban odjel, smatrajući kako su u dosadašnjem radu Odjela spomenute dvije struke zanemarivane, što će biti proslijeđeno i predsjedništvu Matice hrvatske. O predstavniku povijesti umjetnosti odlučit će se na sljedećem sastanku.

Dosadašnja pročelnica Jadranka Grbić podnijela je izvještaj o proteklom osmogodišnjem radu Odjela, u sklopu kojega je održano pedesetak predavanja, tribina i predstavljanja knjiga, na kojima su gostovali brojni ugledni domaći i inozemni znanstvenici, a osim u Zagrebu održavani su i u drugim mjestima. Uz pomoć Matice hrvatske organizirana su i dva istraživačka projekta. Posebno je istaknuta suradnja s Hrvatskim etnološkim društvom te pohvala koju su za rad dobili od tadašnjega predsjednika Matice hrvatske Josipa Bratulića. Od djelatnosti u ovoj radnoj godini istaknuta je organizacija vrlo uspješna simpozija o Ferdinandu Konšćaku, održanu u Zagrebu i Varaždinu.

Izneseni su i prijedlozi za buduću djelatnost, među kojima se ističe prijedlog za organizaciju okruglog stola s temom hrvatske renesanse, koji bi se povezao s izložbom, trenutno postavljenom u Parizu, o istoj temi. Zanimljiv je i prijedlog o održavanju tribina s temom Arhitektura danas, koje bi se nadovezivale na projekt predstavljanja mladih autora započet u »Vijencu«.

Antonija Vranić

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak