Vijenac 265

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Nova Kristalna palača u Londonu

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Nova Kristalna palača u Londonu

slika

Arhitekti Wilkinson i Eyre, dvostruki dobitnici britanske arhitektonske nagrade Stirling, osmislili su na lokaciji legendarne Paxtonove Kristalne palače iz 1851. njezinu suvremenu inačicu u obliku high-tech transparentnoga letećeg tanjura, elevirana na visini od pedeset metara iznad terena. Građevina će na dvije etaže, ukupne korisne površine od 4 500 četvornih metara s pristupom preko najdužeg ikad izvedenog elevatora, sadržavati izložbeni prostor omotan volumenom u cijelosti izvedenim od staklenih elemenata, osim stropnih ploča i čeličnih podupirača. Kompletna struktura koncipirana je kao samodostatna s vlastitim izvorima energije (fotonaponske ćelije što služe i kao zaštita od sunca), sustavom prirodne ventilacije i uporabom kišnice. Zemljište ispod građevine (od kojega je samo deset posto zauzeto objektom) biti će ozelenjeno i oblikovano u sustav vrtova na tragu prostorne organizacije Kristalne palače, koji će služiti za postav skulptura što su sada razasute okolnim parkom.

Baumschlager-Eberle u Parizu

slika

U posljednjih sedam godina austrijski arhitektonski dvojac Baumschlager i Eberle pobudio je interes međunarodne arhitektonske scene brojnim zapaženim ostvarenjima u kojima iskazuju: zaokupljenost kulturnim i prirodnim obilježjima lokacije, socijalnu komponentu, energetsku učinkovitost, suptilnu uporabu materijala i novih tehnologija, estetiku zasnovanu na detalju i pozicioniranje korisnika u fokusu projekta. Njihovo stvaralaštvo predmet je nedavno objavljene monografije (urednica Liesebeth Waechter-Böhm) u izdanju nakladnika Springer, te travanjske izložbe u pariškoj Galerie d’architecture na kojoj su između ostalih radova prezentirani i projekti za proširenje bečke zračne luke Schwechat, Zumtobel tehnološki centar u Dornbirnu, poetička kuća Rohner na jezeru Constance, proširenje tehničke škole u austrijskom Bregenzu, stambene zgrade u Innsbrucku i Dornbirnu, kao i mnogi drugi.

Campo Baeza u Vicenzi

slika

Asocijacija Abaco iz Vicenze priređuje tradicionalno svake godine u Palladijevoj Bazilici u Vicenzi izložbu stvaralaštva nekog od vodećih suvremenih svjetskih arhitekata. Ove je godine prezentiran rad madridskog arhitekta Campa Baeze, koji je, za razliku od prethodnih godina, kada su pozvani autori, poput Tadaa Anda, Alvara Size, Toya Ita ili Stevena Holla, sami osmislili izložbeni seting, povjerio dizajn postava kuratoru izložbe Manuelu Blanku. Blanco je interpretirao Baezin rad U svjetlu Palladija, kako je izložba nazvana, manipulacijom svjetla u međudjelovanju s karakterom prostora Bazilike i Baezinih izložaka. Rezultat je prostorna i senzualna naracija, uz pomoć brojnih modela i projekata, koja uspješno prenosi duh smirenosti i snagu sredozemne kakvoće autorovih djela. Izložba je postavljena do 2. svibnja, a katalog je izdala Electa.

Otvoreno pismo za spas vile Tugendhat

slika

Bečki arhitektonski centar, u suradnji s povjesničarem arhitekture Stephanom Templom, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Brna za spas vile Tugendhat, znamenita ostvarenja Ludwiga Miesa van der Rohea iz 1931. Vila Tugendhat smatra se remek-djelom moderne arhitekture i jednim od najvažnijih primjera rezidencijalne arhitekture prošloga stoljeća, uvrštenim 2001. na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Grad Brno, u čijem je vlasništvu vila, planirao je njezinu temeljnu obnovu i pretvorbu u centar moderne i suvremene arhitekture. Nedavno proveden natječaj za izvedbu radova te objava odabrana izvodača, koji prema dostupnim podacima nije kvalificiran (nema uposlena ni jednog arhitekta) i nema iskustva u tako zahtjevnoj zadaći, upućuje na zaključak da je važan arhitektonski spomenik u opasnosti od uništenja. Stoga su u Arhitektonskom centru odlučili poslati otvoreno pismo gradonačelniku Brna, koje je ujedno poziv svjetskoj kulturnoj i arhitektonskoj javnosti — arhitektima, povjesničarima, kulturnjacima i ustanovama, da podupre njihov zahtjev. Pismo (kao i osobne potpore) dostupni su na adresi: www.azw.at.

Vinko Penezić

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak