Vijenac 265

Matica hrvatska

Izdanja ogranaka Matice hrvatske

Lika u srcu

»Lička revija«, časopis ogranka Matice hrvatske Gospić, gl. ur. Ranko Šimić, br. 4, 2004.

Lika u srcu

»Lička revija«, časopis ogranka Matice hrvatske Gospić, gl. ur. Ranko Šimić, br. 4, 2004.

Ovaj broj »Ličke revije« otvara pjesma Tina Ujevića Hrvatskim mučenicima, što je i primjeren uvod u izlaganje koje je dr. Milan Kruhek, ravnatelj Hrvatskog instituta za suvremenu povijest, održao 9. rujna prošle godine na Krbavskom polju u sklopu obilježavanja 510. obljetnice Krbavske bitke, u kojoj su Turci predvođeni Jakub-pašom porazili mnogobrojniju, no slabije naoružanu i opremljenu hrvatsku vojsku predvođenu banom Derenčinom. U Krbavskoj bitci poginulo je oko deset tisuća boraca na hrvatskoj strani, no kako to naglašava Kruhek, zbog toga boja Hrvatska nije pala ni propala.

Knjiga Genetičko podrijetlo Hrvata: etnogeneza i genetička otkrića (Zagreb, 2003) Ivana Jurića izazvala je pozornost javnosti, a Mato Marčinko u prvom nastavku teksta Podrijetlo Hrvata i hrvatskog jezika analizira prinos te knjige poznatim i postojećim teorijama o podrijetlu Hrvata. Trećem i četvrtom radu objavljenu u »Reviji« zajedničko je da se bave prostorom Like — fra Petar Runje piše o raseljavanju Like tijekom prošlih stoljeća, dok Ana Rukavina-Stilinović u tekstu Ličko-Senjska županija na putu gospodarskog napretka iznosi koncepciju gospodarskog razvoja (planovi i ostvarenja) te županije.

U povodu desete godišnjice smrti dr. Ante Rukavine (1928-1994) doktora veterinarske medicine, književnika i planinara, člana Matice hrvatske od 1966. i obnovitelja gospićkog ogranka MH, u Gospiću je 24. siječnja održana komemoracija. »Lička revija« u posebnom bloku donosi pet prigodno napisanih radova u kojima su iznesene spoznaje o djelovanju dr. Rukavine, čovjeka apostolskoga zanosa i pregalaštva.

Zanimljivošću se u ovom broju časopisa izdvaja tekst Lička kapa — simbol identiteta i njezine mijene Tatjane Kolak.

»Lička revija« jedini je lički časopis za znanost i umjetnost koji širokim izborom tema zaslužuje pozornost čitatelja, posebice onih koji Liku nose u srcu. Zamjerku upućujemo slaboj kvaliteti reprodukcija pojedinih fotografija.

Sandra Cekol

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak