Vijenac 265

Časopisi

Kunarska gajeta

»Čakavska rič«, polugodišnjak za proučavanje čakavske riječi, gl. ur. Joško Božanić, br. 1-2 (1-224), Književni krug Split, siječanj-prosinac 2003.

Kunarska gajeta

»Čakavska rič«, polugodišnjak za proučavanje čakavske riječi, gl. ur. Joško Božanić, br. 1-2 (1-224), Književni krug Split, siječanj-prosinac 2003.

Časopis »Čakavska rič« polugodišnjak je za proučavanje čakavske riječi koji objavljuje znanstvene i stručne radove, priopćenja sa znanstvenih skupova, stručne članke, prikaze i osvrte te književne tekstove napisane ili zapisane u autentičnim govorima čakavskog narječja, opremljene odgovarajućom jezičnom obradom — rječnikom, akcentualizacijom i tumačenjem dijalektoloških osobina teksta, a iznimno i bez takve obrade kada je nije moguće dobiti od autora, a tekst je dijalektološki zanimljiv te kao takav omogućuje dijalektološko istraživanje. Sadržajno je časopis podijeljen u tri dijela: prvi i najoopsežniji, donosi znanstvene radove (u ovom broju to je jedanaest izvornih znanstvenih članaka i jedan pregledni članak) koji su dobili pozitivnu ocjenu recenzenata; drugi književne tekstove (Ante Toni Valčić s otoka Ošljaka kod Zadra predstavlja osam svojih pjesama), a treći osvrte i prikaze (u ovom broju pet izdanja). Na kraju časopisa objavljen je in memoriam Ivi Frangešu koji je napisao Josip Lisac.

Znanstveni radovi vezani su zemljopisno uz područje od Krnice (mjestašca na jugoistočnoj obali Istre) i sjeverozapadnih čakavskih područja, preko Karlobaga (Jezik Karlobaškog statuta iz 1757), mjesta u okolici Zadra Šibenika i Splita, Imotske krajine pa do poluotoka Pelješca. Da se »Čakavska rič« ne bavi samo riječima, svjedoči i rad Kunarska gajeta — sveti brod Vladimira Skračića, o brodu koji je bio dovoljno čvrst za prijevoz tereta i ne pretežak za jedra i vesla, a na koji su žene ne samo imale pravo pristupa (što je tada bila rijetkost) nego i bile dio posade.

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak