Vijenac 265

Glazba

CD pop-rock: Cubismo, Amigos, Aquarius Records

Iz škrinje minuloga rada

CD pop-rock: Cubismo, Amigos, Aquarius Records

Iz škrinje minuloga rada

S albumom Jungle salsa Cubismo je postigao priličan uspjeh na domaćoj sceni, a to posebno i ne čudi jer je taj album, u odnosu na prijašnje radove benda, oštro skrenuo prema klupskoj glazbi. Uslijedio je dobro promišljen diskografski predah, a baš u trenutku kada smo se opravdano zapitali kad će novi album, izašao je uradak Amigos. Riječ je o sigurnu potezu, bez trunke rizika. Album donosi zbirku dueta ostvarenih u iznimno plodnoj prošlosti grupe. Ipak, uradak Amigos donosi nešto nove građe. Novost će posebno razveseliti ljubitelje romske glazbe, koja u posljednje vrijeme s pravom zauzima sve istaknutije mjesto u šarolikom pretincu world musica. Suradnja s neokrunjenim kraljem romske glazbe Šabanom Bajramovićem posebno dobro funkcionira u obradi klasika Đelem, đelem.

Latino-gipsy hibrid

Spomenuta je pjesma obrađena, kako to i zaslužuje, u intimnijem jazz-izričaju. S jedne strane jazz-podloga djeluje iznenađujuće, ali sve njezine prednosti izlaze na vidjelo jer dopušta da se emocionalna raskoš Bajramovićeva glasa u potpunosti razvije. Dobitna kombinacija Cubismo plus Šaban Bajramović odlično funkcionira i u prvom singlu skinutu s albuma — Geljan dade. Pjesma je svojevrstan latino-gipsy-hibrid, a zarazna melodija na harmonici i šarmantna glazbena forma uzdižu je na tron punokrvnoga hita.

Ostatak materijala dobro je poznat i zasniva se ključnim fascinacijama benda — cubani, jazzu, world music i klupskoj glazbi. Posljednji glazbeni žanr najmanje je prisutan na albumu, ali ipak je važna odrednica u izričaju Cubisma.

S druge strane Cubismo albumom Amigos pokazuju kako prate svjetske diskografske trendove. Naime, u posljednjih nekoliko godina albumi s duetima, odnosno ploče nastale uz pomoć prijatelja, izdižu se kao najnovija posebnost u glazbenoj industriji. Riječ je o projektima koji ne samo da su financijski vrlo isplativi, nego su i odlična vitaminska injekcija za glazbene karijere u zalasku. Za ilustraciju će najbolje poslužiti milijunska naklada Santanina albuma Supernatural, a isto je tako album Healer Johna Leea Hookera postigao odličan uspjeh i plasirao nepravedno zaboravljena bluesera na vrhove svjetskih glazbenih top-ljestvica. Posve je jasno da uvijek vitalnu i mnogoljudnom Cubismu nije prijeko potreban vjetar u leđa jer su ga oni uhvatili još davno prije. Ipak, Amigos ih je bacio u fokus medijskog interesa, a reklama uvijek dobro dođe.

Ipak, valja reći da na albumu Amigos postoji nešto viška materijala. Naime, koliko god to paradoksalno zvučalo, najveći Cubismov hit, prerada Gibonnijeve Tempere, najblaže rečeno ne zvuči atraktivno. Isto tako koketiranje s hip-hopom u Las Grinas ostavlja dojam nepotrebna izleta u nepoznati žanr. No, riječ je o sitnicama koje nemaju presudan utjecaj na ukupnu ocjenu albuma, a ona je visoka.

Goran Jovetić

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak