Vijenac 265

Ples

Royal Ballet: Romeo i Julija, koreografija Kennetha MacMillana

Impulzivni i ranjivi Romeo

Royal Ballet: Romeo i Julija, koreografija Kennetha MacMillana

Impulzivni i ranjivi Romeo

Travanj je vrijeme debija u Royal Balletu u baletu Romeo i Julija u koreografiji Kennetha MacMillana. Uz uigrani par Sylvie Guillem — Nicholas Le Riche tu su tri nova para u glavnim ulogama: Mara Galeazzi i Federico Bonelli, Roberto Bolle i Alina Cojocaru te solisti Edward Watson i Lauren Cuthbertson.

Mara Galeazzi i Federico Bonelli, oboje promovirani u prvake ove sezone, prvi su dobili priliku za nastup: Galeazzi je bila vrlo osjećajna kao Julija, dok je vrlo mladi Bonelli, uprkos slabu iskustvu, uspio kreirati vrlo osobnoga Romea: razigrana i nestašna s prijateljima, impulzivnog i ranjiva istodobno, izvanredna u patnjama te u sceni s Lady Capuleti nakon smrti Tebalda. Odlikuje ga vrlo čvrsta tehnika, predivne linije, duga i nježna muskulatura i predivna stopala.

Francuski su se prvaci također iskazali. Sylvie Guillem jedinstvenu je tehniku nadopunila primjernom psihološkom rekonstrukcijom lika, manijakalnom brigom o svakom detalju i za nju karakterističnim hiperrealizmom.

Nicholasu Le Richeu valja priznati da uspijeva izaći ususret takvim naporima partnerice u svakom pokretu, s rizikom da ostane u njezinoj sjeni. Njegov je ples tehnički savršen, ali bez interpretativne gustoće. Od ostalih uloga treba istaknuti Zenaidu Yanowsky u ulozi prostitutke, Ricarda Cervera kao Mercuzija, Williama Tucketta kao Tebalda i Martina Harveya kao mandolinista. Besprijekornim orkestrom dirigirao je Boris Gruzin.

Iz Londona Mauro Beretta

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak