Vijenac 265

Časopisi

Dugi let

»National Geographic«, službeno glasilo Društva National Geographic, gl. ur. Hrvoje Prćić, br. 4, god. II, Zagreb, travanj 2004.

Dugi let

»National Geographic«, službeno glasilo Društva National Geographic, gl. ur. Hrvoje Prćić, br. 4, god. II, Zagreb, travanj 2004.

Za okruglim stolom u Cosmos Clubu u Washingtonu okupilo se 13. siječnja 1888. dvjestotinjak geografa, istraživača, časnika, pravnika, meteorologa, kartografa, bankara, profesora, biologa, inženjera i izumitelja na čelu s Gardinerom Hubbardom i osnovalo Društvo National Geographic. U listopadu iste godine Društvo je pokrenulo magazin »National Geographic«. U siječnju 1896. magazin postaje mjesečnik, a 1926. izdan je prvi broj u cijelosti u boji. Magazin dobivaju svi članovi Društva, koje danas broji deset i pol milijuna članova, no broj njegovih čitatelja znatno je veći. Četrdeset milijuna ljudi čita »National Geographic« na engleskom jeziku, a obitelji od dodatnih dvanaest milijuna čitatelja koji magazin čitaju na materinskom jeziku, kao jubilarni dvadeset i peti član otkako je 1995. izdano prvo neenglesko izdanje (na japanskom), pridružili su se od studenoga prošle godine i hrvatski čitatelji.

Bit magazina ista je u svakom broju diljem svijeta, što »National Geographic« čini globalnim, mnogojezičnim magazinom. Sedamdeset posto njegova sadržaja čine vrhunske fotografije, a ostatak odlični tekstovi. Magazin ima nekoliko stalnih rubrika: Forum (pisma, komentari i prijedlozi čitatelja), Zemljorisi (kraće informacije sa svih strana svijeta), Iza kulisa (zbivanja u Društvu National Geographic), Sveznalica (humorističko-znanstvena kolumna o zanimljivostima iz svijeta znanosti), Reporteri na zadatku (događaji na terenu), Pogled u prošlost (velike reportaže iz duge i bogate prošlosti »National Geographica«) i Urednički rez (fotografije koje su u konačnom uredničkom izboru izbačene iz glavne teme, ali su toliko dobre da zaslužuju objavu).

Veza između »National Geographica« (NGM-a) i Hrvatske traju dugo. Još 1908. na njegovim je stranicama objavljena prva reportaža o Hrvatskoj, a hrvatsko izdanje u gotovo svakom broju donosi i temu iz Hrvatske, što je kulminiralo u trećem broju, kada je glavna tema i naslovnica bila posvećena našem blagu — bjeloglavom supu. NGM-HR čitateljima je dosad darovao dvije karte NGM-a. U drugom broju bila je to karta povijesti avijacije u povodu stote obljetnice prvoga leta braće Wright, a u ovom broju riječ je o karti seobe ptica.

Glavna tema četvrtoga ovogodišnjeg broja jedna je od najsilovitijih pojava u prirodi — tornado, no ni ostale teme nisu ništa manje zanimljive: reporteri NGM-a obišli su Johannesburg te dolinu Hukaung, zvanu Dolina smrti, u Mijanmaru (bivšoj Burmi), tu je i tekst o sezonskim migracijama ždralova. Hrvatske boje u ovom broju brani Maja Strgar Kurečić s reportažom o Lastovskom pokladu, autentičnoj pučkoj predstavi umnogome različitoj od karnevala s komercijalno-turističkim prizvukom.

Uistinu je lijepo biti član tako velike obitelji čitatelja NGM-a i još k tome čitati ga na materinskom jeziku!

Ljubica Ivanišević

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak