Vijenac 265

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljene Pulitzerove nagrade za književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Dodijeljene Pulitzerove nagrade za književnost

slikaSAD Roman Edwarda P. Jonesa, The Known World, nagrađen je ovogodišnjom Pulitzerovom nagradom za beletristiku. Roman o manje poznatu fenomenu crnih robovlasnika u Sjedinjenim Državama sredinom 19. stoljeća u ožujku je već dobio i Nacionalnu književnu nagradu. Knjiga Stevena Hahna A Nation Under Our Feet o političkoj borbi crnaca na američkom jugu pobijedila je u kategoriji povijesti, u kategoriji publicistike nagrađena je Anne Applebaum sa knjigom o sovjetskim logorima Gulag: A History, a u kategoriji biografije William Taubaum s Kruschev: The Man and His Era. Pulitzerova nagrada za dramu otišla je Dougu Wrightu za komad I Am My Own Wife, o najpoznatijem njemačkom transvestitu, Charlotte von Mahlsdorf. Za poeziju je nagrađen Franz Wright, za zbirku Walking to Martha’s Vienyard. U kategorijama za novinarstvo, najveći je pobjednik »Los Angeles Times«, sa pet nagrada. Nagrada, nazvana po Josephu Pulitzeru, izdavaču mađarskoga porijekla, dodjeljuje se od 1917. novinarima, a kategorije književnosti, glazbe i poezije dodane su posljednjih godina.

John Updike dobio nagradu PEN / Faulkner

slikaSAD Američki pisac John Updike ovogodišnji je dobitnik čuvene nagrade PEN / Faulkner Award. Kako su objasnili članovi žirija, nagradom se odaje počast zbirci The Early Stories u kojoj je Updike »uvjerljivo pokazao što proza sve može«. Zbirka sadrži kratke priče iz razdoblja od 1953. do 1975. godine. Nagrada PEN / Faulkner dotirana je sa 15 000 dolara, a uz Nacionalnu književnu nagradu i Pulitzerovu nagradu, pripada u najvažnije američke književne nagrade. Sedamdesetdvogodišnji Updike, autor više od dvadeset romana i zbirki kratkih priča, među kojima su najpoznatiji Couples i Rabbit is Rich, i već godinama kandidat za Nobelovu nagradu, već je dobio sve važne američke književne nagrade, neke od njih i više puta — dvije Pulitzerove nagrade, Nacionalnu književnu nagradu i Nacionalnu nagradu kritičara.

Umro Robert Merle

slikaFrancuska Francuski romanopisac Robert Merle umro je u 95. godini u Parizu. Merle je dobitnik ugledne književne nagrade Goncourt za roman Week-end ŕZuydcoote iz 1949, po kojemu je poslije snimljen film. Roman je nadahnut razdobljem koje je Merle u Drugome svjetskom ratu proveo u njemačkom ratnom zarobljeništvu. Mnoge njegove knjige govore o povijesnim događajima, pa je u romanu La mort est mon métier (1953) pisao o logoru Auschwitz, a u Derri#re la vitre (1970) o studentskim prosvjedima 1968. Među njegove najpoznatije romane pripada Malevil iz 1972. o atomskom ratu, a napisao je i biografiju kubanskoga revolucionarnog vođe Fidela Castra te nekoliko kazališnih komada.

Oriana Fallaci opet protiv islama

slikaItalija Nakon što je posljednjom knjigom izazvala kontroverze, talijanska novinarka i spisateljica Oriana Fallaci opet je objavila knjigu antiislamskog stava. U knjizi La Forza della Ragione okreće se protiv navodne »muslimanske kolonizacije Europe« te, prema njezinu mišljenju, nedovoljna otpora političara, Europske unije i crkava. Kako stoji u knjizi, cilj je islama »uništiti našu kulturu«, a useljenici »koji se kod nas šire, ne poštuju naše zakone i nameću nam svoje ideje«. Oriana Fallaci, koja je knjigu posvetila žrtvama terorističkog napada u Madridu od 11. ožujka, napada i pacifiste i odbija mogućnost prava glasa na lokalnim izborima za strance. Prije dvije godine, knjigom La rabbia e l’orgoglio, koja je nastala kao reakcija na napade u New Yorku od 11. rujna 2001, Oriana Fallaci navukla je na sebe optužbe za rasizam, a različite organizacije knjigu su bezuspješno pokušale zabraniti u Francuskoj.

Pronađen zrakoplov Saint-Exupéryja

slikaFrancuska U Sredozemlju u blizini Marseillea francuski su istraživači pronašli olupinu aviona Antoinea de Saint-Exupéryja (1900-1944), javio je francuski Ured za podvodnu arheologiju. Autor Maloga princa prije šezdeset godina nestao je tijekom vojnoga leta s Korzike. Komad aviona, koji je jesenas pronađen u blizini otoka Riou, identificiran je kao dio Saint-Exupéryjeva stroja tipa Lightning P38. Sada je pak sigurno da se autor nakon polijetanja 31. srpnja 1944. godine srušio nad morem, rekao je konzervator Patrick Granjean, iako je uzrok pada još nepoznat. Na istom području 1998. neki je ribar pronašao narukvicu s pločicom i imenom autora. Mali princ jedna je od najprodavanijih knjiga na svijetu, a od objavljivanja 1943. prevedena je na 115 svjetskih jezika.

Iva Krtalić

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak