Vijenac 265

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Božanstveni slikar

LIKOVNI GLOBUS

Božanstveni slikar

slika

Perugia Na više mjesta u Umbriji, a posebice u Perugi, predstavljen je veliki projekt vezan uz renesansnoga majstora Pietra Vanuccija Perugina. Gradovi i mjesta Perugia, Citta della Pieve, Corciano i Deruta postavili su više tematskih izložbi vezanih uz njegovo slikarstvo, npr. Perugino i krajolik, Božanski slikar, Sreća i mit, Umbrijska keramika u doba Perugina... Umbrijski projekt otvoren je do 18. srpnja. Glavni nositelj projekta je Galleria Nazionale dell’ Umbria.

Vjera i snaga Bizanta

slika

New York U dvadeset i sedam godina Metropolitan Museum of Art u New Yorku, po treći put organizira izložbu bizantske umjetnosti. Izložba Byzantium, Faith and Power, 1261-1557 predstavlja ikone, rukopise i ostala djela posljednjih stoljeća velikoga carstva. U sklopu izložbe prošli je tjedan održan opsežan simpozij vezan uz njezinu temu. Izlošci su doneseni iz Istanbula, Münchena, Pariza te drugih brojnih zbirki. Izložbu bizantske umjetnosti možete pogledati samo u New Yorku do 4. srpnja ili se informirajte na www.metmuseum.org.

Miróova kompleksnost

slika

Pariz Pariški Nacionalni muzej moderne umjetnosti Centre Pompidou postavio je monografsku izložbu Rođenje svijeta, kojom je predstavljeno razdoblje u umjetnosti Joana Miróa između 1917. i 1934. godine. Zagonetna kreativnost i složenost radova koje u tom razdoblju radi Miró protežu se kroz stotinjak slika te isto toliko kolaža, konstrukcija i brojnih raznorodnih inovacija. Djela najpoznatijeg izumitelja oblika prošloga stoljeća mogu se pogledati do 28. lipnja ili na www.cnac-gp.fr.

Knjige

slika

George T. M. Shackelford, Claire Fre- ches-Thory, Gauguin Tahiti, MFA Publications, 2004. U izdanju Museum of Fine Arts iz Bostona, a na gotovo četiri stotine stranica, tiskana je knjiga o fantastičnom, tajnovitom i pomalo mitskom dijelu života velikoga Paula Gauguina. Opsežna studija polinezijskih godina i radova, vezana uz bostonsku izložbu, upotpunjena sa više od tri stotine ilustracija, postala je biografsko štivo koje upotpunjuje ličnost jednog od pionira modernizma, upravo zahvaljujući tim radovima.

Časopisi

slika

»ArtReview« Umjetnički mjesečnik »ArtReview«, osim što izvještava s događanja u današnjoj umjetnosti, predstavlja i čuvene, ali i gotovo nepoznate likovne stvaraoce. Među njegovim stranicama nalaze se često i tematski članci o pojedinim problemima suvremene umjetnosti, umjetnicima u atelijerima, pojedinim zbirkama i problemima njihovih vlasnika, međunarodne vijesti vezane uz umjetnost, recenzije izložba. Sažeto izdanje možete pogledati i na internetu na stranici www.art-review.com.

Internet

slika

www.modernart.ie Irski muzej moderne umjetnosti smješten u ubožnicu za ratne veterane iz 17. stoljeća u Military Road, Kilmainham u Dublinu, glavno je sjedište irske moderne umjetnosti. Polako prelazeći na suvremene autore, Irish Museum of Modern Art nije zaboravio ni na baštinu pa se tako posredovanjem nacionalnoga programa brine o irskoj kulturnoj baštini. Uz izložbe i ostale aktivnosti, muzej ima odlične obrazovne, društvene i obiteljske programe, čime umjetnost približava čovjeku.

Marko Kružić

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak