Vijenac 264

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Miš s hlađenjem Dolaze topliji dani, a s njima i neugodne vrućine. I dok svaki ta

Računala — Miš s hlađenjem

slikaDolaze topliji dani, a s njima i neugodne vrućine. I dok svaki taksist na radnom mjestu može uživati u klima uređaju mnogi zaposlenici u uredima nemaju taj luksuz. nYko je sada napravio maleni korak prema poboljšanju radnih uvjeta i prevenciji znojenja pri radu na računalu. Air Flo Mouse optički je miš s ugrađenim ventilatorom koji rashlađuje dlanove. Koliko je taj naizgled sitni dodatak koristan, znat će ocijeniti svatko tko svakodnevno provodi sate i sate za računalom. Ergonomski oblik i gumeni oklop daju svoj doprinos, tako da bi miš i bez hlađenja bio zgodan proizvod. Kako se spaja putem USB-a, nema potrebe za baterijama — napajanje je riješeno usput.

www.nyko.com

Audio-video — Slike u svakoj prilici

slikaPojava digitalnih fotografskih aparata revolucionirala je i izradu fotografija. Moderni printeri djelomično već zamjenjuju odlazak u fotostudije. Mnogi se zadovoljavaju i slabijim isprintima kućne radinosti. Canon sada daje još jedan argument u korist printanja digitalnih fotografija: mobilni printer. Pisači CP-220 i CP-330 naime više nisu vezani uz utičnice i računala. Napajanje funkcionira putem baterija koje se pune i drže do 90 minuta. Ni računalo više nije potrebno kao posrednik između kamere i printera. Canon obećava izradu kvalitetnih slika bilo gdje i bilo kada za samo 85 sekundi.

www.canonusa.com

GSM — Pocket Streets za mobitele

slikaPametni mobilni telefoni (smartphones) upravo su postali još malo pametniji. Za njih se naime napokon nudi vrlo popularna Microsoftova aplikacija Pocket Streets. Riječ je o vrlo praktičnu programu koji pomaže u snalaženju u prostoru. Jednostavno se izabere plan nekoga grada i adresa. Mobitel onda samostalno nalazi željenu lokaciju te daje upute kako doći do nje. Osim pretraživanja adresa se nudi i opcija izbora hotela, autobusnih postaja, bolnica, zabavnih sadržaja, bankomata... Važno je napomenuti da mobilni telefon ne mora biti opremljen GPS-om za primjenu te aplikacije, kako se ne orijentira putem satelita nego na osnovi zadanih informacija. Prava stvar za svjetske putnike.

http://msmobiles.com

Izumi — Elektronske knjige

slikaElektronska knjiga zapravo i nije nov izum. Knjige, časopisi i novine već se godinama nude u digitalnom obliku. Vijest je, međutim, da su Philips, Sony i E-Ink u suradnji napravili prvi uređaj s elektronskim papirom koji se komercijalno nudi na tržištu. Proizvod se zove Sony LIBRIé e-Book reader i dugoročno je ozbiljna alternativa konvencionalnom papiru. Novi sadržaji, poput knjiga ili aktualnih idanja novina i časopisa, jednostavno se pohrane u digitalnom obliku. Nakon toga mogu se pregledavati baš kao i prave tiskovine. Ekran rezolucije 170 piksela po inču jamči kvalitetu usporedivu s novinskim tiskom. LIBRIé ima ugrađenu memoriju od 10MB, što je dostatno za oko 500 knjiga. Memorija je proširiva na čak 512MB, iako to uglavnom neće ni biti potrebno. Napajanje putem četiri AAA baterije, koje drže toliko dugo da se stigne pročitati deset tisuća stranica. Knjige su dobile novo ruho.

www.eink.com

CD-ROM — Scenariji za svakoga

slikaNapisati scenarij nije jednostavna stvar. Ideja je tek početak, a sam proces pisanja i oblikovanja teksta krije pravi izazov. Srećom postoji MovieMagic Screenwriter 2000 — interaktivno pomagalo u pisanju scenarija. Screenwriter 2000 funkcionira kao inteligentan predložak koji se ispunjava prema vlastitim zamislima. Praktični su dodaci primjerice ukomponirani pravopis i gramatika (za desetak jezika), alat za izbor imena (s bazom od nekoliko tisuća imena i prezimena), gotovi predlošci cijelih nastavaka poznatih i popularnih serija (Treći kamenčić od sunca, Frasier, Dosje X i Hitna služba)... Novost je da se zapisane dijaloge može i poslušati — muški i ženski glasovi mogu pročitati cijeli scenarij. Kada scenarij završite, putem Screenwritera 2000 možete ga odmah i zaštititi na internetu.

www.screenstyle.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 264

264 - 15. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak