Vijenac 264

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Denis Stevens

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Denis Stevens

slikaLondon Prvoga travnja preminuo je ugledni britanski muzikolog i glazbenik Denis Stevens. Rođen 1922. u High Wycombeu u Buckinghamshireu, bio je tajnik Plainsong and Mediaeval Music Society (1958-63), urednik u Grove’s Dictionary of Music and Musicians (1959-63), profesor na Royal Academy of Music (1960) i na Sveučilištu Columbia (1964-76). Godine 1952. objavio je The Mulliner Book, antologiju engleske glazbe za instrumente s tipkama iz 16. stoljeća, inaugurirajući tako seriju Musica Britannica. Iste godine utemeljio je i ansambl Ambrosian Singers, a 1961. zbor i orkestar Accademia Monteverdiana, s kojima je obišao Europu, nastupajući na najvećim festivalima, kao i na radijskim i televizijskim postajama. Njegova diskografija broji impozantnih sedamdeset i pet jedinica. Posebno je zaslužan za preporod opusa Claudija Monteverdija, dok je hrvatskoj publici poznat i kao muzikolog koji je ponovno otkrio i za suvremenu izvedbu priredio Cavallijevu operu Pompeo Magno, prvi put u suvremenosti izvedenu na Varažinskim baroknim večerima 2002.

U Japanu pronađene dionice izgubljene Bachove kantate

slikaOsam stranica dionica svadbene kantate Vernügte Pleißenstadt, BWV 216, iz 1728. otkriveno je u ostavštini Chieka Hare, japanskoga pijanista preminula prije tri godine. Pretpostavlja se da je posrijedi kopija izvornika koju su učinili Bachovi učenici pod njegovim nadzorom. John Butt, pročelnik Glazbenog odsjeka Sveučilišta u Glasgowu, napominje da je posebno zanimljivo što su pronađene dionice, a ne partitura, zato jer »dionice često otkrivaju više detalja unesenih prigodom same izvedbe«. Sve do 1926. muzikalija je bila u posjedu obitelji Felixa Mendelssohna, a potom joj se trag gubi sve do današnjih dana. Iako nije pronađeno cjelovito djelo, stručnjaci ističu kako je posrijedi vrijedan nalaz, jer se vjeruje da je upravo iz tih dionica djelo doživjelo prvu izvedbu 1728. godine.

Kent Nagano ostaje u Berlinu

slikaBerlin Kent Nagano, šef dirigent Njemačkoga simfonijskog orkestra iz Berlina do 2006. godine, ostat će na mjestu glavnoga gosta dirigenta i 2006. te 2007. godine. Nagano, koji već obnaša dužnost umjetničkog direktora Opere iz Los Angelesa, godine 2006. preuzima dvije nove visoke pozicije: umjetničkoga direktora Bavarske državne opere iz Münchena i Simfonijskog orkestra iz Montreala.

Iz svijeta opere

Bečka državna opera najavila sljedeću sezonu

slikaPeteročina francuska verzija, Don Carlos, bit će predstavljena u integralnoj verziji u novoj produkciji Petera Konwitschnyja s Ramónom Vargasom, Boom Skovhusom, Ianom Tamar i Renéom Papeom u glavnim ulogama. Bertrand de Billy ravnati će premijerom 18. listopada. Verdijeva četveročina talijanska verzija Don Carlosa, vraća se na repertoar u produkciji iz 1989. Piera Luigija Pizzija s Gabrielom Sadéom, Dmitrijem Hvorostovskym, Miriam Gauci i Paatom Burchuladzeom pod dirigentskim vodstvom Philippea Jordana. Obje verzije igrat će tijekom lipnja 2005. godine, a publika će ih biti u prigodi čuti jednu uz drugu 14. i 15. istoga mjeseca. Druge nove produkcije su Massenetov Werther i Puccinijeva Manon Lescaut, kao i Korngoldova Die tote Stadt, zajednički projekt Salzburškoga festivala (gdje će u ljetu ove godine biti priređena premijera), kazališta Liceu iz Barcelone i Nizozemske opere. Među važnim obnovama Beethovenov je Fidelio, Šnitkeov Gesualdo, Brittenov Peter Grimes, Bergov Wozzeck i Straussov Kavalir s ružom. Od 2. rujna 2004. do 30. lipnja 2005. bit će održane dvjesto devedeset i četiri predstave, četrdeset i devet opera i trinaest baleta. Intendant Ioan Holender posebno ističe posljednju all stars predstavu sezone: Wagnerova Parsifala pod vodstvom Christiana Thielemanna s Plácidom Domingom, Waltraud Meier i Thomasom Hampsonom u glavnim ulogama. Prije no što je njegov ugovor produljen za pet godina, predstava je trebala biti njegova oproštajna večer u ulozi intendanta Bečke državne opere.

Borko Špoljarić

Vijenac 264

264 - 15. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak