Vijenac 264

Mm

Kultura na internetu

Pjegice i greške

www.festivalsvmarka.hr

Kultura na internetu: www.festivalsvmarka.hr

Pjegice i greške

Ideja za Festival svetoga Marka rođena je 1998. U svom prvom, pokusnom, izdanju predstavio se publici 1999. Iz godine u godinu sve bolje prihvaćen od slušatelja Festival je nastavio rasti i u ovogodišnjem izdanju došao do kvantitativno respektabilne brojke od deset koncerata koji će se od 12. travnja do 1. svibnja održati u koncertnim i crkvenim prostorima zagrebačkoga Gornjeg i Donjeg grada. Na festivalu će nastupiti ugledni domaći i inozemni umjetnici i ansambli čiji će programi pokrivati široki raspon glazbenih stilova od rane renesanse pa do suvremene glazbe domaćih i stranih autora.

Kvalitetu manifestacije osim publike prepoznala je i kritika, kako domaća tako i ugledna inozemna kritičarskih pera, a Hrvatski je radio prošle godine za potrebe redakcija narodne i ozbiljne glazbe snimio četiri koncerta. Moto festivala je Mladi umjetnici u starom gradu.

Možda je upravo okrenutost prema mladima potaknula organizatore da naprave i internetsku stranicu. U cijelosti dvojezična, pregledno organizirana, stranica ima i vedar grafički dizajn (blijedoružičaste pjegice privlačne su i nenapadne), koji je približava i mlađoj publici. Prigovor likovnom izgledu stranice odnosi se na logotipove nezaobilaznih sponzora koji se svojim smještajem i veličinom jednostavno ne uklapaju u dizajn i gutaju stranicu.

U sadržajnom smislu stranicu je moguće prilično doraditi posebice u rubrikama program i foto galerija. Budući da na Festivalu uglavnom nastupaju mladi umjetnici koji tek grade karijere, bilo bi dobro profesionalnim ih životopisima predstaviti široj publici. Zabilješka o djelima i skladateljima uvijek je dobrodošla. Fotogaleriju je potrebno obogatiti slikama većega broja izvođača, koje bi se mogle uvećati.

Opcija o festivalu krije iznenađenje. Naime, tekst na engleskom dulji je i informativniji, ali taj produžetak potječe od prošlogodišnjeg festivala. Takav propust teško će tolerirati inozemni posjetitelji te je nužno prilagoditi ga ovogodišnjem izdanju festivala.

Sandra Cekol

Vijenac 264

264 - 15. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak