Vijenac 264

Fotografija

U FOKUSU

Pariz Velimira Trnskog

U FOKUSU

Sol LeWitt i fotografija

slikaCamera Austria ugostila je izložbu fotografija Sola LeWitta pod kustoskim vodstvom Georgea Stolza, koji je postav predstavio prošle godine u Madridu. Stolz je odlučio prvi put izložiti LeWittove isključivo fotografske radove i tako skrenuti pozornost na to područje umjetnikova djelovanja koje je do sada stajalo u sjeni njegovih većih projekata i radova u drugim medijima. Sol LeWitt jedan je od najistaknutijih minimalističkih kipara, poznat kako po svojim skulpturama — strukturama tako i po zidnim slikama izvedenim u galerijama uglavnom za jednokratnu uporabu. On je autor koji je teoretskim radom obilježio početak nastanka konceptualne umjetnosti, a o njegovu prinosu mediju fotografije imamo mogućnost osobno prosuditi zahvaljujući izložbi u Grazu koja će trajati sve do 30. svibnja. U postav su uključene sve LeWittove knjige fotografija, a i sama izložba praćena je kvalitetnim trojezičnim katalogom.

Majcanovi nebeski krajolici

slikaZagreb Mario Majcan autor je mlađe generacije koji reklamnu i modnu fotografiju objavljuje od početka devedesetih godina, ali izlagao je relativno malo. Njegov umjetnički projekt pod naslovom Strukture vremena izložila je galerija KIC-a, a riječ je o crno-bijelim morskim krajolicima velikog formata na kojima prevladava motiv neba i atmosferskih zbivanja. Radovi se nadovezuju, barem nominalno, na njegov ciklus Strukture u promjeni koji možete pogledati na stranicama net galerije Perpetuum mobile (www.galerija.mobile.hr), a njegovu izložbu u KIC-u možete posjetiti do 12. travnja.

Dokumentarizam Luca Delahayea

slikaBradford Britanski National Museum of Photography, Film and Television predstavio je višestruko nagrađivana francuskog autora srednje generacije Luca Delahayea, koji je slavu stekao reporterskom i dokumentarističkom fotografijom. Izložba je postavljena u dvjema galerijama muzeja i tako tematski podijeljena u dva dijela dva ciklusa Delahayevih recentnih fotografija. U Gallery One izložene su monumentalne panorame gradova zahvaćenih ratnim razaranjima — Bagdada, prizori iz Afganistana, a među njima se nalaze i snimci iz haške sudnice s glavnim osuđenikom Miloševićem. U Gallery Two predstavljen je ciklus Winterreise, koji se bavi dokumentiranjem života u suvremenoj Rusiji, melankolijom i tamom kako svakodnevice običnih ljudi tako i pejzaža i pustoši zemlje koja zimi pokazuje pravo lice. Izložba je otvorena do 3. svibnja.

Dnevnik Mrs. Newton

slikaMrs. Newton, June Newton, Taschen, 2004. Pod pseudonimom Alice Springs žena Helmuta Newtona započela je profesionalnu fotografsku karijeru sedamdesetih godina u Parizu, uvijek prisutna uza svog supruga snimala je i dokumentirala njihov život, portretirala brojne značajne ljude kojima su oboje bili okruženi. Upravo izašla knjiga osobni je dnevnik June Newton koji tekstualno i fotografijom prati njezin život od djetinjstva provedena u Australiji, vrijeme njezina kazališnog i televizijskog života (bila je priznata australska glumica) te zajednički život slavnoga para, njihova putovanja, rad, vodi nas kroz njihove privatne interijere i druženja. Uz objavljivanje knjige postavljena je i izložba njezinih radova u Taschenovoj knjižari u Los Angelesu. Knjigu možete prelistati na Taschenovoj web-stranici ili naručiti na www.amazon.com.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 264

264 - 15. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak