Vijenac 264

Matica hrvatska, Naslovnica

Dani Matice hrvatske Mostar 2004, 12. travnja — 30. lipnja

Navažnija kulturna manifestacija Hrvata u BiH

Vrhunac cijeloga programa, koji svjedoči i o visokim organizacijskim sposobnostima domaćina, jest postavljanje opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u koprodukciji Dana Matice hrvatske Mostar te Opere i Baleta Narodnoga pozorišta Sarajevo

Dani Matice hrvatske Mostar 2004, 12. travnja — 30. lipnja

Navažnija kulturna manifestacija Hrvata u BiH

Vrhunac cijeloga programa, koji svjedoči i o visokim organizacijskim sposobnostima domaćina, jest postavljanje opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u koprodukciji Dana Matice hrvatske Mostar te Opere i Baleta Narodnoga pozorišta Sarajevo

Ove godine održavaju se šesti Dani Matice hrvatske Mostar. Ono što je 1999. počelo kao jednotjedna kulturna manifestacija Uskrs s Maticom raslo je iz godine u godinu zahvaljujući potpori publike kao i brojnih uglednih umjetnika, velikana kista i pera te glazbenih i dramskih solista i ansambala. Kako je manifestacija iz godine u godinu produljivala trajanje, njezino je ime promijenjeno u Dani Matice hrvatske Mostar. Prošle godine manifestacija je potrajala četrdesetak dana (od 21. travnja do 31. svibnja), a ove godine svojim je trajanjem od čak sedamdeset i devet dana (od 12. travnja od 30. lipnja) na pravom putu da dosegne cilj koji se mnogima prije koju godinu doimao tek kao utopija no danas više nitko ne sumnja u njegovo dosezanje u idućim sezonama — kazališno-glazbena sezona koja bi u Mostaru trajala desetak mjeseci. Kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske Mostar postala je središte oko kojeg se okupljaju najugledniji hvatski kao i mnogobrojni inozemni umjetnici. Poznata i priznata imena iz svijeta umjetnosti koja se nalaze u njegovu organizacijskom savjetu (Jago Musa, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije; Ivica Šarić, ministar kulture i športa Kantona Sarajevo; Ivica Prlender, ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, te Milan Štrljić, intendant HNK Split i ravnatelj Splitskoga ljeta), producent manifestacije glazbenik Miljenko Puljić te nadasve dobri duh mostarskih Dana, njegov dugogodišnji dobrotvorni umjetnički direktor maestro Vjekoslav Šutej jamstvo su i daljega razvoja Dana, najambicioznijega programa koji njegova pokretača, Maticu hrvatsku — Ogranak Mostar ubraja u najaktivnije Matičine ogranke. Premda iza tako velika projekta kao što su to Dani stoji u organizacijskom smislu veći broj ljudi, u pisanju o Danima nemoguće je zaobići zasluge još jednoga dobrog duha manifestacije, predsjednika Matice hrvatske — Ogranka Mostar Josipa Muselimovića, koji kao osnovni cilj Dana ističe promociju kulturnog identiteta hrvatskoga naroda na prostoru BiH.

slika slika

Vrijednosni vrh

Dani Matice hrvatske Mostar odvijaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine. Prema riječima federalnoga ministra kulture i sporta Gavrila Grahovca manifestacija je jedan od najvažnijih događaja u novijoj kulturnoj povijesti Bosne i Hercegovine, koji će u budućnosti pokazati svoju neprocjenjivu vrijednost, a već danas to je veliki kulturni pothvat koji u različitim oblicima prezentira ono što je vrijednosni vrh kulturnoga stvaralaštva u Bosni i Hercegovini, ali i šire, te time prevladava praksu uske samodovoljnosti i samobitnosti, što je zalog za bolju budućnost.

Kultura je idealan most koji spaja i tumači različita motrišta umjetničkih poetika, što je čini osobito važnom u stvaranju novih mogućnosti za budućnost naraštaja kulturnih djelatnika, kao i publike, koja će ih znati prepoznati, naglasio je u svom pismu ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić.

Dane Matice hrvatske Mostar 2004. svečano je 12. travnja otvorio Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, i jedan od visokih pokrovitelja te manifestacije, koji se u govoru zahvalio svima onima koji su sudjelovali u organiziranju Dana te izrazio zadovoljstvo da je Mostar pokazao kulturnu moć u regiji. Na otvaranju manifestacije okupljenim se gostima, među kojima su bili i brojni visoki dužnosnici sa svih razina vlasti BiH, u ime predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića obratio i veleposlanik RH u BiH Josip Vrbošić koji je naglasio važnost manifestacije jer na njoj sudjeluju izvođači iz svih dijelova BiH i svi njezini narodi, kao i mnogobrojni inozemni gosti, što stvara kozmopolitski multikulturalni duh.

Ero kao kruna

Tijekom sedamdeset i devet dana trajanja Dana planirano je više od pedeset programa, a ovogodišnji je program, kako to naglašava producent Miljenko Puljić, opsegom sustigao Splitsko ljeto i Dubrovačke ljetne igre. Posjetitelji će moći vidjeti i čuti više od dvadeset koncerata u rasponu od nastupa ansambla Lado i klapskoga pjevanja, preko jazz-koncerata i koncerata manjih komornih sastava pa do koncerta Zagrebačke filharmonije. Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba predstavit će se mostarskoj publici dvodnevnim programom koji uključuje izložbu baletnih plakata HNK u Zagrebu iz posljednjih petnaest sezona, balet Labuđe jezero i koncert Opere HNK s ulomcima iz opere Nikola Šubić Zrinjski. U Mostaru će se predstaviti i Opera te Balet Narodnog pozorišta iz Sarajeva s baletom Katarina kraljica i nedavno premijerno izvedenim Nabuccom Giuseppea Verdija, a vrhunac cijeloga programa koji svjedoči i o visokim organizacijskim sposobnostima domaćina, jest postavljanje opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u koprodukciji Dana Matice hrvatske Mostar te Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

U sklopu Dana održat će se i desetak književnih večeri, bit će otvoreno pet izložbi te izvedeno osam dramskih i jedna lutkarska predstava. Održat će se i dvotjedna međunarodna kiparska kolonija pod vodstvom akademskoga kipara Šime Vidulina, a u jazz-tjednu od 17. do 22. svibnja održat će se četiri jazz-koncerta. Nije zanemaren ni sportski program, u kojem će se odigrati košarkaška utakmica između zagrebačke Cibone i selekcije Mostara, malonogometna utakmica između Matičinih vatrenih i selekcije Aluminija d. d. iz Mostara te nogometna utakmica između Doktorskog nogometnog kluba Zagreb i Selekcije Kliničke bolnice Mostar.

U sklopu Dana održat će se i predstavljanje izdanja Matice hrvatske Mostar i jubilarnoga tridesetog broja časopisa »Motrišta« te posebnog izdanja »Motrišta«, koje će obraditi sve okrugle stolove koje je organizirao mostarski Ogranak MH od prvog, Može li Daytonska BiH bez tri entiteta imati tri identiteta, do posljednjeg o položaju hrvatskog jezika u BiH.

Kao što je to uobičajeno, održavanje Dana Matice hrvatske Mostar i ove godine prati izdavanje opširnog i lijepo dizajnirana Programa priredbi.

Goran Ivanišević

Vijenac 264

264 - 15. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak