Vijenac 264

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Nadrealizam u grafici

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Nadrealizam u grafici

Salzburg Izložba nadrealističke grafike iz zbirke njujorškoga muzikologa i dirigenta Gilberta Kaplana otvorena je u Museum der Moderne u Salzburgu. Više od stotinu i dvadeset grafika umjetnika kao što su René Magritte, Joan Miró, Yves Tanguy, Hans Bellmer, Max Ernst, Paul Delvaux i Pablo Picasso ostat će na ogledu do kraja svibnja. Izbor iz zbirke varira od raritetnih grafika do edicija velikoga broja otisaka, od serijskih kompozicija do vrijednih grafika s jednim otiskom. Informacije se nalaze na stranici www.museumdermoderne.at.

Grafiti u galeriji

slikaLjubljana Na pitanje može li galerija kao prostor institucionalno dogovorena izražavanja biti izazov grafiteru pokušava odgovoriti izložba u Mednarodnem grafičnem likovnem centru u Ljubljani. Izložbu Grafitarji, njih šeesnaest iz Ljubljane, Maribora i Celja, moguće je razgledati do 23. svibnja, a ima vrijednost u predstavljanju različitih stilova i sadržaja te razmišljanju o položaju i statusu uličnoga grafita u odnosu spram umjetničke institucije i galerije. Kustos je izložbe Božidar Zrinski, a ostalo pogledajte na stranici www.mglc-lj.si.

Bacon & tradicija

slikaBasel Izložba Francis Bacon and the Tradition of Art preseljena je iz Beča u bazelski Fondation Beyeler. Uz četrdesetak Baconovih djela redom su postavljeni originali koji su utjecali na njegovo slikarstvo. Tu su radovi Tiziana, Velázqueza i Rembrandta, Ingresa, Degasa, Van Gogha, Picassa i Giacomettija, ali i Eisensteinovi i Buńuelovi filmovi. Uz samostalna djela postavljeni su crteži i studije poznatih Baconovih ciklusa. Baconove i ostale radove pogledajte do 20. lipnja te na www.beyeler.com.

Picasso & Ingres

slikaPariz Do 21. je lipnja u pariškom Musée Picasso otvorena izložba Picasso-Ingres koja se zasniva na sučeljavanju dviju umjetničkih ikona, Jean-Auguste-Dominique Ingresa iz 19. i Pabla Picassa iz 20. stoljeća. Paralele u slikarstvu i crtežu dvaju umjetnika, uspostavljene na izložbi, pokazuju vrlo sličan umjetnički proces s dobro poznatim rezultatima, kako na prikazima kupačica, tako i na portretima. Tako postavljena izložba prvi put spaja Picassa i Ingresa. Info na www.musee-picasso.fr.

Knjige

slikaManzoni. Catalogo generale, ur. Germano Celant, Skira, 2004. Velika monografija, zapravo kompletan katalog opusa Piera Manzonija, tiskana je u izdanju Skire na više od osam stotina stranica velikoga formata. Knjigu koja sadrži više od tisuću i petsto ilustracija i brojne tekstove na talijanskom jeziku uredio je Germano Celant. Prvi je to ako opsežan katalog napravljen u suradnji s Archivio Opera Piero Manzoni — Onlus i donosi nam brojne informacije o umjetniku koji je radio umjetnost izvan trendova, revidiranu umjetnost koju sjajno analizira i dokumentira negdašnji izbornik venecijanskog bijenala. Cijena: 350 €.

Internet

slikawww.arsaevi.ba Cilj je projekta Ars Aevi, čiji je generalni direktor Enver Hadžiomerspahić, stvoriti internacionalni, multikulturalni centar i muzej suvremene svjetske umjetnosti u Sarajevu kao centar dijaloga, sastajanja i kulturne razmjene. Tako je više od stotinu i dvadeset svjetski priznatih umjetnika, među kojima i Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, Joseph Kosuth, Daniel Buren i Ilya Kabakov, stvorilo jezgru budućeg sarajevskog Muzeja suvremene umjetnosti. Na ovoj se stranici možete upoznati sa cijelim projektom, zbirkom, arhitekturom, svjetskom kampanjom, programima i ostalim stvarima vezanim uz projekt.

Marko Kružić

Vijenac 264

264 - 15. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak