Vijenac 264

Film

FILMSKA ČETVRT

Luchino Visconti

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Luchino Visconti

slikaZagreb I u drugoj polovici travnja posjetitelje zagrebačkoga kina Tuškanac očekuje novi ciklus Filmskih programa Hrvatskoga filmskog saveza. Riječ je o retrospektivi talijanskoga redatelja Luchina Viscontija, začetnika filmskoga neorealizma. U četvrtak 15. travnja na rasporedu je Viscontijev najpoznatiji film Rocco i njegova braća, a slijede Gepard (17. travnja) Drage zvijezde Velikog medvjeda i Sumrak bogova (20. travnja), te Zatvoreni obiteljski krug (22. travnja). Uz Viscontijeve filmove, tu je i ciklus hrvatskoga sineasta Branka M. Marjanovića, u čijem se sklopu prikazuje Opsada iz 1956. (15. travnja) te izbor redateljevih dokumentarnih filmova (20. travnja).

U kinima: Barbarske invazije

slikaZagreb Ovjenčana Oscarom za najbolji film na neengleskom jeziku i Césarom za najbolji film u 2003, u hrvatska kina stiže kanadska drama Barbarske invazije. Redatelj joj je Denys Arcand, dok središnjega junaka koji se teško bolestan oprašta od obitelji i prijatelja tumači Rémy Girard. Glavni pak lik u drami Skandal Daniela Algranta glumi Al Pacino, a partnerica mu je Kim Basinger. Napokon, pred domaću kinopubliku stižu i tri razbibrižna filma. Prva su dva romantične komedije: 50 prvih poljubaca Petera Segala s Drew Barrymore i Adamom Sandlarom i — Napokon Polly Johna Hamburga s Jennifer Aniston i Benom Stillerom. Treći je dječji: spektakl Scooby Doo 2: Čudovišta su puštena Raje Gosnella.

TV-premijere: Sestre protiv brata

slikaZagreb Hrvatska televizija premijerno prikazuje nizozemsku komediju Zus & zo redateljice i scenaristice Paule von der Oest. U središtu su zapleta tri sestre koje pokušavaju spriječiti brata i njegovu buduću ženu da naslijede obiteljsku kuću u Portugalu (HTV 1, 23. travnja, 00. 35). Britanska biografska drama Love is the Devil Johna Mayburyja portretira kontroverznoga britanskog slikara Francisa Bacona (HTV 1, 24. travnja, 01. 15), dok u izraelskom trileru The Investigation Must Go On Mareka Rozenbauma nastupa popularni izraelski glumac Moshe Ivgy (HTV 1, 16. travnja, 03. 10).

Hrvatska: Spartak nakon Ivana

slikaZagreb U domaćim se kinima i dalje prikazuje povratnički film Antuna Vrdoljaka Duga mračna noć, a njegova glavnog glumca već čeka nova premijera. Naime, 18. se travnja u Sjedinjenim Državama premijerno prikazuje dvodijelni televizijski film Spartacus u režiji Roberta Dornhelma, čiji je glavni interpret Goran Višnjić. Riječ je o novoj prilagodbi romana Howarda Fasta, koji je 1960. poslužio kao predložak istoimenom filmu Stanleyja Kubricka. Film je prošle godine sniman u Bugarskoj, dok će hrvatska publika najvjerojatnije sljedeće godine procijeniti tko je bolji Spartak — Goran Višnjić ili Kirk Douglas.

Novi Zeland: Od debitantice do kraljice

slikaWellington Najmlađa glumica u povijesti Oscara koja je zavrijedila nominaciju za najbolju glavnu žensku ulogu — Keisha Castle-Hughes — i dalje neumorno radi. Nakon uspjeha s dramom Whale Rider, koja joj je kao debitantici donijela niz priznanja, četrnaestogodišnja je Novozelanđanka angažirana za nastup u posljednjem filmu u serijalu Zvjezdani ratovi. Redatelj George Lucas darovitoj je Keishi namijenio ulogu kraljice Nabooa. Ostatak glumačke ekipe čine dobro znani Ewan McGregor, Hayden Christensen i Natalie Portman, a film u svjetska kina dolazi 25. svibnja 2005.

SAD: Washington na vatri

slikaLos Angeles Još jedna djevojčica plijeni pozornost filmske javnosti. To je desetogodišnja Dakota Fanning, koja glumi u novom filmu redatelja Tonyja Scotta (Top Gun). Riječ je o trileru Man on Fire, a junak je bivši američki marinac Creasy, koji u Meksiku rješava slučaj otete kćeri bogataške obitelji. Kći Pinta je, dakako, Dakota, a marinac Denzel Washington. Uz njih dvoje u filmu glume i Christopher Walken i Mickey Rourke, scenarist je proslavljeni Brian Helgeland (L. A. povjerljivo), dok Scottov potencijalni kinohit pred američku i kanadsku publiku stiže 23. travnja.

Knjiga: Gola istina o Meyeru

slikaDoyle Green, Lips Hips Tits Power: The Films of Russ Meyer, Creation Books, 2004. Je li to umjetnost? Što god odgovorili na pitanje o karakteru filmova američkoga redatelja Russa Meyera poznata po obnaženim glumicama, njegov je opus odavno zavrijedio status camp klasika. Počevši karijeru kao fotograf golišavih djevojaka, Meyer se tijekom 60-ih i 70-ih proslavio naslovima poput Lorna, Motor Psycho i Faster, Pussycat! Kill! Kill!. Knjiga mu odaje priznanje kao beskompromisnu autoru nimalo ne banalizirajući njegovo viđenje umjetnosti.

Boško Picula

Vijenac 264

264 - 15. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak