Vijenac 264

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Izložba o austrijskoj arhitektonskoj avangardi

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Izložba o austrijskoj arhitektonskoj avangardi

U bečkom Arhitektonskom centru 31. ožujka otvorena je izložba pod naslovom Austrijski fenomen. Koncepti eksperimenti. Beč Graz 1958-1973, kojom su prezentirani bečko-gracerski arhitektonski krugovi što su zadobili mitski status i međunarodno priznanje kao važna dionica poslijeratne arhitektonske avangarde. Izložbom je dokumentiran rad vodećih protagonista razdoblja, arhitekata i autorskih grupa poput Raimunda Abrahama, Domenig / Huth, Coop Himmelb(l)au, Bernharda Hafnera, Hansa Holleina, Missing Link, Zünd up i drugih, u opširnu kronološkom prikazu s iscrpnim biografskim podacima, koji u kombinaciji s ilustracijom vremena i događanja međunarodnog i lokalnog konteksta ocrtava austrijski fenomen kao »mnoštvo nereguliranih osobitosti«. Zbirka fragmenata, sastavljena od pedesetak jukstaponiranih autora ili grupa, dopunjena je najizazovnijim ostvarenjima razdoblja, prezentiranim u izvornoj formi što ilustriraju raznolikost kreativnih metoda, od skica do hepeninga. Zanimljiva retrospekcija postavljena je do 12. srpnja.

Retrospekcija Jřrna Utzona

slikaU danskom muzeju moderne umjetnosti Louisiana konačno su realizirali dugo planiranu retrospekciju velikoga danskog arhitekta Jřrna Utzona, slavna po remek-djelu Opere u Sydneyu, čiji je opus tako prvi put cjelovito prezentiran na nekoj izložbi. Iako se njegova najvažnija ostvarenja — Opera u Sydneyju, Parlament u Kuvajtu i crkva Bagsvćrd — ocjenjuju arhitektonskim monumentima, izložbom se apostrofira duboko humanistička dimenzija njegova stvaralaštva, podijeljena u tri tematske grupacije: plato, organika i aditivni princip. Ilustracija Utzonova stvaralačkog procesa usmjerena je podjednako na njegove radove kao i na izvore nadahnuća, dokumentirane maketama, fotografijama, crtežima i skicama, a pored arhitekture izložen je i dizajn pokućstva te nerealizirani projekti u obliku modela ili 3D animacija uz uporabu najsuvremenije audio-vizualne i računalne tehnologije. Izložba, ostvarena uz suradnju autora i njegova sina Jana Utzona, postavljena je u danskom muzeju do 29. kolovoza.

Price Rossi Stirling + Matta-Clark u CCA u Montrealu

slikaU Kanadskom centru za arhitekturu (CCA) u Montrealu do 6. rujna postavljena je izložba pod naslovom: Out Of The Box: Price Rossi Stirling + Matta-Clark. Izlošcima, što su nedavno obogatili kolekciju Centra, jukstaponirane su ideje četiri iznimne arhitektonske osobnosti, koje su snažno obilježile prijelomno razdoblje šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Posjetiteljima je omogućeno da putem prezentiranih crteža, skica, modela i tekstova razotkriju proces nastanka i razvoja nekih od najprovokativnijih i najutjecajnijih arhitektonskih ideja, poput Priceova avangardnog projekta Fun Palacea, Rossijeve knjige L’Architettura della citta, Stirlingova ostvarenja galerije u Stuttgartu ili Matta-Clarkovih filmova.

Venecijanski bijenale arhitekture 2004.

slikaOvogodišnja, deveta po redu arhitektonska izložba na Venecijanskom bijenalu, što će se održati od 5. rujna do 7. studenog, posvećena je temi Metamorph kojom kurator smotre, švicarski teoretičar i kritičar arhitekture Kurt W. Forster, smjera signalizirati »kulturne, tehnološke i kritičke transformacije koje su tijekom posljednih nekoliko desetljeća duboko obilježile važan prijelaz u evoluciji arhitekture od njezinih poslijeratnih uvjeta i statusa do aktualnih i budućih potencijala«. Glavna izložba u Arsenalima zamišljena je kao presjek referentnih točaka arhitektonskog krajolika od početka sedamdesetih, i pojave Eisenmana, Gehryja, Rossija i Stirlinga, do recentnih nadolazećih talenata, tendencija i postignuća, a prema informacijama »iz dobro upućenih krugova« bliskih Ministarstvu kulture za kuratoricu hrvatskoga nastupa na Bijenalu odabrana je arhitektica Helena Njirić.

Vinko Penezić

Vijenac 264

264 - 15. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak