Vijenac 263

Filatelija

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Zaštićene ptičje vrste

Autor Zlatko Keser, akademski slikar, dimenzije 29,82 x 35,50 mm, naklada 300 000, datum izdanja 22. ožujka 2004.

Filatelija: Motivi prigodnih maraka

Zaštićene ptičje vrste

Autor Zlatko Keser, akademski slikar, dimenzije 29,82 x 35,50 mm, naklada 300 000, datum izdanja 22. ožujka 2004.

slika

Hrvatska je pošta izdala drugo izdanje u suradnji sa Svjetskim fondom za očuvanje prirode (World Wide Fund For Nature — WWF). Na prvom iz 1999. motiv je bila zmija oštroglavi žutokrug, a na ovogodišnjem ptica, čaplja danguba.

Čaplja danguba (Ardea purpurea Linn. 1766) ptica je vodarica ili močvarica, selica koja u naše krajeve stiže početkom proljeća, a napušta ih potkraj ljeta. Poznate su tri kolonije te čaplje u Hrvatskoj: u Kopačkom ritu, Krapje đolu i Jelas polju.

Čaplja danguba zakonom je zaštićena ptica. Štiti je Zakon o zaštiti prirode iz 2003, kao i Pravilnik o zaštiti pojedinih vrsta ptica iz 1995. te mnoge međunarodne konvencije.

Čaplja danguba ubraja se u veće ptice — duljina joj je 79 cm, teži oko kilograma, a raspon raskriljenih krila doseže i do 135 centimetara. Tijelo joj je vitko, dugih nogu i oštra šiljasta kljuna te kestenjasta perja. Čelo je ptice i gornji dio glave zajedno s ukrasnim perima crno, kao i prsa i trbuh. Crne se pruge pružaju od kljuna, ispod lica do prsiju, a perje vrata i dijelovi lica su kestenjastosmeđi. Leđa s krilima i zatkom su plavo-siva. Pleća su prekrivena crveno-smeđim i šarenim perima koja su ukras ptice. Stopala su joj veća nego u sive čaplje, kojoj sliči. Sličnost je izraženija u letu, a razlikuju se po jače zakrivljenu vratu, pri čemu joj je kut zakrivljenja, tzv. S-vrata, znatno oštriji nego u sive čaplje. U zraku se glasa nešto jače od sive čaplje, a za vrijeme gniježđenja u koloniji čaplji glasanje je vrlo intenzivno danju i noću.

Zlatko Keser, akademski slikar iz Zagreba, dizajnirao je veći broj hrvatskih poštanskih maraka u široku rasponu od potpunih promašaja do vrlo uspjelih izdanja, a njegov najnoviji rad, serija od četiri marke s temom čaplje dangube, možemo ubrojiti u autorove uspjelije radove. Reducirana paleta boja, bez pretjerane i motivu neprimjerene umjetničke slobode, rezultirala je reprezentativnim dizajnom koji će poznavatelje filatelije asocirati na japanske marke.

Marke su izdane u sutisku u arku od 16 maraka, a Hrvatska je pošta izdala i prigodnu omotnicu prvoga dana (FDC).

Sandra Cekol

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak