Vijenac 263

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Uručene njemačke književne nagrade

KNJIŽEVNI GLOBUS

Uručene njemačke književne nagrade

Leipzig Yann Martel i Michael Moore među dobitnicima su treće po redu Njemačke književne nagrade, koja se predaje prvoga dana Leipciškoga sajma knjige. U kategoriji debitantskoga romana nagrađena je berlinska spisateljica turskoga porijekla Yadé Kara za Selam Berlin, dok je Irac Eoin Colfer nagrađen u kategoriji književnosti za djecu za Artemis Fowl. Spisateljica za djecu Mirjam Pressler dobila je nagradu za životno djelo, a Francuz Eric-Emmanuel Schmitt nagradu publike za roman Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran. Martelov roman Life of Pi nagrađen je u kategoriji beletristike, a Mooreov obračun s Bushovom Amerikom Stupid White Men u kategoriji publicistike. Na Leipciškom sajmu knjige, održanom od 25. do 28. ožujka, ove godine izlagalo je 2084 nakladnika iz trideset zemalja. Tematska težišta sajma bila su istočna Europa, audio-knjige i stripovi. U sklopu književnoga festivala Leipzig čita sajam je ponudio više od tisuću i dvjesto priredbi s oko tisuću autora.

Nagrada W. H. Smith za J. K. Rowling

Velika Britanija J. K. Rowling, dobila je nagradu za beletristiku W. H. Smith, dotiranu je s pet tisuća funti, za Harry Potter and the Order of the Phoenix. U utrci za tu književnu nagradu, koja je ujedno prva nagrada za književnost za odrasle koju je J. K. Rowling dobila, a dodjeljuje se u osam kategorija, pobijedila je favorite, Marka Haddona s The Curious Incident of the Dog in the Night-Time te Jamesa Herberta i Iana Rankina. Ukupnu književnu nagradu W. H. Smith dobio je Amerikanac Richard Powers za roman The Time of Our Singing. Roman Monice Ali Brick Lane o ženi iz Bangladeša koja seli u London radi dogovora vjenčanja pobijedio je u kategoriji debitantskoga romana. Michael Moore s Dude, Where’s My Country nagrađen je u kategoriji publicistike, a Nigel Slater s djelom Toast dobitnik je u kategoriji biografije. Nagrade W. H. Smith, osim glavne nagrade, o kojoj odlučuje žiri, dodjeljuju se prema glasovanju čitatelja, tako da obično odražavaju liste bestselera.

Pariški sajam knjige bez kineskog nobelovca

Francuska Na ovogodišnjem Pariškom sajmu knjiga, na kojemu je zemlja gost Kina, a koji je završen 24. ožujka, predstavilo se 1150 izdavača iz dvadeset zemalja. Među više od četrdeset gostujućih kineskih autora bili su Mo Yan, Yu Hua, Tian Yuan i Chi Li, ali na sajam nije pozvan disidentski autor i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2000. godine, Gao Xingjian, čija su djela u Kini zabranjena. Gao Xingjian, koji živi u Parizu, izašao je iz Komunističke partije 1989, iz protesta protiv pokolja na Trgu Tienanmen u Pekingu. Činjenica da nije službeno pozvan na sajamske forume dovela je do kritika i s kineske strane i u krugovima francuske vlade. Sajam je ujedno glavni događaj godine Kine, koja stoji u središtu francuske kulturne sezone 2003/04.

Nagrada Astrid Lindgren brazilskoj spisateljici Lygiji Bojunga

Švedska Brazilska autorica Lygia Bojunga dobitnica je ovogodišnje Nagrade Astrid Lindgren za književnost za djecu. Kako je objasnio žiri, Lygia Bojunga s »lakoćom zaigrana djeteta« povezuje poeziju i apsurdni humor sa socijalnom kritikom i ljubavlju prema slobodi. Nagrada, koja se predaje 26. svibnja, dotirana je sa 540 000 eura. Bojungine su knjige za djecu prevedene na više od deset jezika, a posljednja, Retratos de Carolina, izašla je 2002. Bojunga je već više puta nagrađivana, između ostaloga i Nagradom Hansa-Christiana Andersena 1982. Nagrada Astrid Lindgren ove se godine dodjeljuje po drugi put, a prvi dobitnici bili su američki pisac Maurice Sendak i austrijska spisateljica Christine Nöstlinger.

Nagrada zaklade Koret Barbari Honigmann

SAD Njemačka spisateljica Barbara Honigmann dobila je Koret Jewish Book Award, američku književnu nagradu dotiranu s 10 000 dolara. Nagrađena je za romane Eine Liebe aus nichts i Soharas Reise, a nagradu će podijeliti s piscem Ahronom Meggedom. Barbara Honigmann rođena je 1949. u istočnom Berlinu, a 1984. preselila je na Zapad. Za svoj književni rad već je dobila brojne nagrade, između ostaloga Kleistovu nagradu 2000. i Nagradu Jeanette Schocken 2001. Nagradu u San Franciscu od 1998. predaje Zaklada Koret, za najbolje međunarodne židovske knjige. Nagrada se predaje u kategorijama romana, biografije, povijesti i filozofije.

Umrla spisateljica Jeannie Ebner

Austrija Austrijska spisateljica Jeannie Ebner umrla je u 85. godini u Beču. Autorica, rođena 1918. u Sydneyju, odrasla je u Beču, a od 1950. radila je kao spisateljica i prevoditeljica. Među najpoznatija djela pripadaju njezin prvi roman Sie warten auf Antwort (1964), dnevnički zapisi Erfrorene Rosen (1979) i novela Akatäon (1983). Jeannie Ebner prevela je, između ostalih, djela Edne O’Brian i Doris Lessing. Bečki senator za kulturu Andreas Mailath-Pokorny autoricu je nazvao »iznimnom predstavnicom austrijske poslijeratne literature«.

Umro pjesnik Nathan Jonathan

Izrael Nathan Jonathan, pjesnik osnivačke generacije izraelske države, umro je u osamdesetoj godini. Jonathan, rođen 1923. u Kijevu kao Nathan Klein, s roditeljima je u dobi od dvije godine došao u Izrael. Kao sedamnaestogodišnjak objavio je prve pjesme i postao član kibuca Sarid na sjeveru zemlje, gdje je živio još gotovo pedeset godina. Jonathanovo djelo obuhvaća trideset zbirki poezije i proze. Pjesnik se uvijek iznova zalagao za mirno rješenje bliskoistočnoga sukoba.

Iva Krtalić

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak