Vijenac 263

Film, Naslovnica

Petar Pan, red. P. J. Hogan

Rastanak sa sindromom

Ustvrdio bih da je ovo kvintesencijalni film za odrasle, jer znam kakvi su ovdašnji odrasli — u prvom redu muškarci. Samo što su oni uglavnom zaista izgubljeni dječaci

Petar Pan, red. P. J. Hogan

Rastanak sa sindromom

Ustvrdio bih da je ovo kvintesencijalni film za odrasle, jer znam kakvi su ovdašnji odrasli — u prvom redu muškarci. Samo što su oni uglavnom zaista izgubljeni dječaci

Gledanje Petra Pana na hrvatskom neobično je iskustvo — ne toliko zbog kvalitete sinkronizacije, koliko zbog samog filma. Naime, australski redatelj P. J. Hogan (poznat po ženidbeno-udajnim komedijama) ovdje nam donosi prvo ozbiljno čitanje klasika J. M. Barrieja otkako film postoji, čitanje koje upreže tehničke mogućnosti Hollywooda 21. stoljeća u raskošno i autentično vizualiziranje edvardijanske bajke, ali i čitanje koje ne zaboravlja ostale razine Barriejeva teksta. A one su suptilno upućene djeci na pragu mladosti: onoj koja su dovoljno senzibilna da osjete bol rastanka od nevinosti djetinjstva i nužnost ulaska u svijet odraslih. Ne malenima koji još ne znaju čitati, a ne ni huliganima kojima se čitati ne da. Bojim se da upravo ciljana publika neće cijeniti činjenicu da im se ovdje čitati ne dopušta. A tu još nije ni cijeli problem. Naime, Hogan mudro nalazi u liku Petra Pana ulogu katalizatora za dvoje likova koji su stvarni protagonisti priče: za Wendy i njezina oca, podvojena u kapetanu Kuki i ocu Darlingu. Njih (prema Barriejevim željama) ovdje tumači isti glumac, izvrsni Jason Isaacs, ali njima glas sada daje Filip Šovagović, koji svakom izgovorenom rečenicom oduzima emocionalnu uvjerljivost obojici.

Duboka i suptilna bajka

Je li to nedostatak zbog kojeg bi trebalo propustiti film? O ne, nipošto: ovaj je slučaj, naprosto, poseban. I ne bi ga smio propustiti nitko tko može prihvatiti tezu da jedna bajka u sebi ima snagu biti duboka, suptilna, mudra i pogibeljna. Jer — biste li ikako drukčije mogli probaviti film u kojem dvanaestogodišnjakinja odbija nalog svoga distancirana oca da se podvrgne socijalnoj normi, pa bježi od kuće, upada u družinu maloljetnih delinkvenata i zaljubljuje se u glavnog, ali u isti mah pronalazi u neprijatelju te družine — muškarcu bez trunke emocionalnosti — figuru surogatnog oca, koji joj postaje gotovo seksualno privlačan, te postaje razapeta između privrženosti jednom ili drugom? O, kad bi takva priča bila situirana u realistično okružje, bilo sada, bilo prije sto godina, ona bi potaknula sve krive reakcije: smatrali bi je pedofilskom, ili barem transgresivnom, ali bi se njezine implikacije na sazrijevanje svih djevojčica uvijek i svagdje jamačno zaboravile. Ovdje, u Hogana, taj bitan aspekt Barriejeve bajke prerasta u ključnu temu filma.

A kako je ipak riječ o bajci, nije poenta samo u lakoj probavljivoj stvari koje bi inače bile teške, ma koliko da su nužne. Nije ovdje sve lako svodivo na jednostavnu simboliku: svaki aspekt Barriejeve priče osvjetljava neki od misterija odrastanja, a Hogan mu daje vremena koliko može. A iako je film izvanredno montiran, cijelim trajanjem napetost razotkrivenih tema i motiva tolika je da se čini kako bi s lakoćom mogao podnijeti i dvostruko dulje trajanje. Eh, ali onda ga ne bi mogla gledati djeca, pa bi bajka bila za odrasle, i nosila sa sobom eksplicitan seks i još eksplicitnije nasilje... odnosno, sve one infantilnosti koje su ovdje sublimirane u složeniju cjelinu.

U tome je glavni uspjeh Hoganove adaptacije, valjda. U oduzimanju legitimiteta kastriranoj Disneyjevoj verziji, vodviljskim adaptacijama u kojima su Pana glumile žene i kukavičkom Spielbergovom Kuki — svim onim filmovima koji su bili zaslužni za kovanje izraza sindrom Petra Pana — i u podsjećanju na to da je Petar Pan priča o suočavanju s tim sindromom i o njegovom nadrastanju... Dapače, ustvrdio bih da je ovo kvintesencijalni film za odrasle, jer znam kakvi su ovdašnji odrasli — u prvom redu muškarci. Samo što su oni uglavnom zaista izgubljeni dječaci.

Vladimir C. Sever

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak