Vijenac 263

Mm

FUTUROPOLIS

Računala — Tron za dlanovnike

Računala — Tron za dlanovnike

Korisnici dlanovnika redovito dijele jedan problem — uređaji mogu biti napredni i moćni, ali ipak u kompatibilnosti i lakoći primjene nikako ne dostižu veliku braću, osobna računala. Čini se da je Synosphere tomu uspio doskočiti. Postolje za dlanovnike Bluedock, naime otvara mogućnost spajanja na svu računalnu periferiju koja se inače rabi uz pravo računalo. Tako je moguće spojiti standardnu tipkovnicu i miša, ali i normalni ekran. Čak se može priključiti i na mrežu, ako je takva dostupna. Tako je riješen i problem pristupanja serveru, printerima ili internetu. Da ne bi PDA-u nestalo memorije u prednjem dijelu Bluedocka ugrađen je slot za memorijske kartice secure digital. Lijepa je vijest da će se na njega moći spajati kako džepna osobna računala, tako i dlanovnici.

www.synosphere.com

Audio-video — Mobilne karaoke

slika

Tržištem MP3-plejera trenutno u potpunosti dominiraju uređaji s golemom internom memorijom. Njima prednjači popularni iPod, koji je i odgovarajuće skup. Da ne bi segment jeftinijih plejera zato izumro, proizvođači su se potrudili ponuditi neku drugu dodadnu vrijednost. Tako primjerice Irock 730i proizvođača First International Digital osim reprodukcije glazbe nudi i karaoke-funkcije. Putem novoga tipa zapisa MP3i se naime uz tonski zapis može pohraniti i cijeli tekst neke pjesme. Riječi su vidljive na malom ekranu, koji krasi prednju stranu uređaja. Alternativa je umjesto teksta prikazivati slike izvođača ili cover albuma koji se sluša.

www.myirock.com

GSM — Ogledalo, ogledalce...

slika

Tržište mobitela sve je zasićenije. Posljedica je toga da proizvođači nastoje ponuditi sve individualnije uređaje za sve specifičnije ciljne skupine. Tako Panasonicov G70 cilja isključivo na ženske kupce, što nedvojbeno daje do znanja originalnim dizajnom. Što se ponuđene tehnologije tiče, nema se što isticati — ima već standardni GPRS, polifone melodije, pristojnu bateriju i ekran u boji. Tu međutim već i završava popis — očito je osnovni adut G70 njegov izgled. Osnovni je novitet mogućnost pretvaranja zaslona u ogledalce. Hoće li takvo osrednje rješenje s lijepom fasadom privući kupce, ostaje upitno. Taj tržišni segment naime već vrlo uspješno popunjava Siemens serijom Xelibri.

www.panasonic.com

CD-ROM — Willmaker Plus

slika

Iako program za izradu oporuka na prvi pogled djeluje bizarno, ova je aplikacija vrlo visoke uporabne vrijednosti u zbiljskom životu. Willmaker Plus 2004 naime vodi korisnika korak po korak kroz ispunjavanje čak 46 predložaka, koji bi jednoga dana mogli biti od presudne važnosti. Osnovna je funkcija, kao što ime govori, pomoć pri pisanju oporuke. Ali i drugi se pravni dokumenti zahvaljujući toj aplikaciji mogu jednostavno i nedvosmisleno uobličiti. Tako primjerice sadrži predloške za izdavanje punomoći, određivanje skrbnika za djecu u slučaju nužde, zasnivanje zaklada pa čak i izjavu o postupanju u slučaju pada u komu. Nažalost, sve je prilagođeno američkom pravnom sustavu, tako da u Hrvatskoj svi dani savjeti imaju samo informativno značenje.

www.nolo.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak