Vijenac 263

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Lovro Županović

Preminuo Lovro Županović

slika

Akademik Lovro Županović, skladatelj, pedagog i muzikolog, rođen 21. srpnja 1925. u Šibeniku, preminuo je u Zagrebu 18. ožujka 2004. Diplomirao je slavistiku i romanistiku na Filozofskom fakultetu te povijest glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ustanovi na kojoj je kao profesor odgojio brojne generacije hrvatskih muzikologa. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani 1965. temom Rezultati i značajke stvaralaštva Vatroslava Lisinskog. Taj će rad 1969. u izdanju JAZU pod naslovom Vatroslav Lisinski. Život — djelo — značenje postati prva suvremena monografija o navedenome skladatelju. Njegov opsežni muzikološki opus posvećen je izučavanju povijesti hrvatske glazbe, a ističu se radovi Umjetnost Ivana Marka Lukačića Šibenčanina (1967), Napjevi iz Hektorovićeva Ribanja u svjetlu suvremene muzikološke interpretacije (1969), Važnost Ljudevita Gaja za hrvatsku glazbu preporodnog razdoblja (1972) te brojni drugi. Možda najveći prinos hrvatskoj glazbi Županović je dao pokretanjem edicije Spomenici hrvatske glazbene prošlosti, notnih izdanja u nakladi Hrvatskog društva skladatelja. Najnoviji, dvanaesti svezak Spomenika sadrži svjetovne vokalne skladbe Julija Skjavetića, a predstavljen je samo mjesec prije Županovićeve smrti.

Događaji

Schönbergovi dani u Zagrebu

slika

U suradnji sa Schönbergovim centrom u Beču, Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu i Ansamblom Merlin iz Beča u Zagrebu će 3. i 4. travnja biti održani Schönbergovi dani.

Prvoga dana u Hrvatskom društvu skladatelja u 11 sati bit će održana radionica uz izvedbu Pierrota Lunairea op. 21 A. Schönberga, na kojoj će sudjelovati Till A. Körber, glasovir, Sylvie Rohrer, Sprechstimme te Martin Walch, violina. Nakon toga će u 12. 30 sati Christian Meyer, direktor i Nuria Schönberg Nono predstaviti Schönbergov centar u Beču.

Istoga dana, 3. travnja, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati bit će održan koncert s predavanjem na kojemu će Ansambl Merlin i Sylvie Rohrer, Sprechstimme izvesti Pierrot Lunaire op. 21 A. Schönberga te dvije skladbe Hansa Eislera. Redatelj je Hermann Beil, a umjetnički voditelji Martin Walch i Till A. Körber.

Dana 4. travnja u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u 20 sati nastupit će Ansambl Merlin te Ansambl Cantus pod ravnanjem Berislava Šipuša. Na programu će biti skladbe A. Schönberga te praizvedba Fantazije za violinu i glasovir B. Šipuša.

Autorska večer Mirka Krstičevića

slika

U povodu 30. obljetnice umjetničkog djelovanja u splitskom će HNK 5. travnja s početkom u 20 sati biti održana autorska večer Mirka Krstičevića. Autorove skladbe izvodit će Zbor i orkestar splitskog HNK pod ravnanjem Pavla Dešpalja, a sudjelovat će i solisti Ratomir Klikšić, bariton, Jadranka Garin i Zoran Velić, glasovir, Snježana Bosotina, flauta, Ana Milić, oboa, te Ivan Borčić, klarinet.

Festival sv. Marka

slika

U organizaciji Markofesta d.o.o. od 12. do 30. travnja u Zagrebu će biti održan Festival sv. Marka, čiji je umjetnički ravnatelj Neven Valent. Pored domaćih izvođača na Festivalu će sudjelovati i gosti iz Njemačke, Austrije i Velike Britanije. Od sveukupno deset koncerata najavit ćemo prva dva.

Festival će otvoriti 12. travnja njemački ansambl Trio Celibidache koncertom u crkvi sv. Marka s početkom u 19.30 sati. Na programu će biti skladbe L. van Beethovena i E. von Dohnanyja. Drugi koncert, 13. travnja, u Hrvatskom glazbenom zavodu, s početkom u 19.30 sati održat će Gudački kvintet Berlinske filharmonije s djelima W. A. Mozarta i J. Brahmsa.

Ljubavni napitak u Rijeci

slika

Umjesto Gounodova Fausta, čija je premijera bila najavljena za travanj, u riječkom će HNK biti obnovljen Donizzetijev Ljubavni napitak. Svečana obnova na programu je 14. travnja u 19.30 sati. Ta komična opera u režiji Božidara Violića i pod ravnanjem Nade Matošević na riječku će scenu dovesti dvije operne ličnosti europskih i svjetskih pozornica, Giorgia Suriana, prvog basa milanske Scale te Roberta Nagyja, rumunjskog tenora. Predstavu je obnovio Ozren Prohić.

Ljetna umjetnička akademija Dubrovnik

slika

U organizaciji hrvatskog ogranka EPTA-e, Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika te Cantusa d.o.o. od 24. lipnja do 29. srpnja u Dubrovniku će biti održana Ljetna umjetnička akademija. Umjetnička je ravnateljica Akademije Katarina Krpan, dok će mastorske tečajeve održavati brojni domaći i inozemni profesori. Također će biti održan i Međunarodni tečaj elektroničke glazbe, u okviru kojega će dvije radionice voditi Frano Đurović i Vjekoslav Nježić te Giuseppe di Giugno i Federazione Cemat. Zainteresirani sudionici mogu se prijaviti do 15. travnja, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na internetskoj adresi http//:www.epta-laus.hr.

Notno izdanje

Papandopulova Hrvatska misa

U izdanju Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa d.o.o., a u ediciji Ars croatica urednika Krešimira Seletkovića, objavljena je partitura Hrvatske mise u d-molu, op. 86, za mješoviti zbor, sopran, alt, tenor i bariton solo a cappella (1939) Borisa Papandopula. Izdanje sadrži tekst autora o djelu objavljen u programu uz praizvedbu 1. travnja 1942. u Hrvatskom glazbenom zavodu te tekst Erike Krpan o Papandopulovu stvaralaštvu. Oba teksta prevedena su na engleski jezik, a prijevod je načinio Tomislav Pisk. Za notografiju je zaslužan Frano Đurović.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak