Vijenac 263

Kazalište

TEATROSKOP

Peto evanđelje u ZKM-u

TEATROSKOP

Peto evanđelje u ZKM-u

Mandat Slobodana Šnajdera na ravnateljskom mjestu Zagrebačkog kazališta mladih od početka obilježavaju najave predstave o ustaškim koncentracijskim logorima u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Prva je ideja bila jednostavno uprizoriti memoare Ilije Jakovljevića iz knjige Konclogor na Savi, no na kraju je ipak Šnajder sam napisao dramu prema motivima te knjige i dao joj naslov Peto evanđelje, koje ipak ima malo vjerskih ili religijskih poveznica i tek je referenca na Jakovljevićeve stihove. Predstava je imala svjetsku praizvedbu u Njemačkoj, u programu kojim se obilježila godišnjica oslobođenja Auschwitza, navodno s velikim uspjehom. U režiji Branka Brezovca i u posebno konstruiranoj kazališnoj kutiji Tihomira Milovca, Peto evanđelje imat će i zagrebačku premijeru u ZKM-u 3. travnja. U predstavi, koja navodno nije ni crvena ni crna nego bijela, jer njezina osnovna namjera nije osuda nego suočenje s poviješću i pitanjem tko su zapravo bili ljudi koji su vodili koncentracijske logore, igraju Galliano Pahor i Frano Mašković, Vili Matula, Linda Begonja, Danijel Ljuboja, Jasmin Telalović, Nataša Dorčić, Barbara Prpić i drugi.

Bez trećega u Osijeku

Jedna od najpoznatijih drama jednog od naših najpoznatijih i ponajboljih dramskih pisca naći će se ponovno na kazališnim daskama, ovoga puta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Premijera inačice Bez trećega Milana Begovića, dramatičara koji je i ovim tekstom ravnopravno stajao na europskom obzoru hrvatske književnosti, najavljena je za 7. travnja u režiji Velimira Čokljata. Suvremene odjeke Penelope i Odiseja, Gigu i Marka Barića, igrat će Jasna Odorčić i Davor Panić, dok scenografiju predstave potpisuje Vladimir Androić.

Zlatarovo zlato u Trešnji

Redateljica Saša Broz nastavlja seriju uprizorenja velikih romana na pozornici zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja premijerom Zlatarovog zlata. Dramatizaciju povijesno-ljubavnog romana Augusta Šenoe, jednako zanimljivog zaljubljenicima u Zagreb i gutačima ljubića, obavila je Zinka Kiseljak. Uz glazbu Dinka Appelta, u kostimima Željka Nosića, na sceni Dragutina Broza i u koreografiji Rajka Pavlića snaći će se Daria Knez kao Dora Krupićeva i Radovan Ruždjak kao Pavle Gregorijanec. Ostale uloge podijelili su Saša Anočić, Senka Bulić, Krunoslav Klobučar, Slavko Juraga i drugi. Premijera je 8. travanja.

Naj, naj, naj festival u Žar ptici

Smotra najboljih predstava profesionalnih kazališta za djecu iz cijele Hrvatske, koju već četvrtu godinu zaredom organizira Gradsko kazalište Žar ptica, ove godine donosi gomilu besplatnih predstava za one koji imaju proljetne praznike upravo od 13. do 18. travnja. Na ovom fedstivalu sudjeluju predstave koje sama kazlišta smatraju svojom najboljom produkcijom u sezoni, a o nagradama će odlučiti žiri.

Ritam festivala dvije su predstave dnevno, i redom će to biti Mačke Kazališta Virovitica, Sve o Žaklinama Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Vuk i kozlići splitskog Kazališta Licem u lice, Lastavica Gradskog kazališta lutaka iz Splita, Kresivo Dječjeg kazališta u Osijeku, Ah, ta sapunica Gradskog kazališta mladih Split, Vilinska svirala kazališta koje je domaćin festivala, Ima da te ima! Istarskog narodnog kazališta iz Pule, Postolar i vrag Dječjeg kazališta Dubrava, I drvo je bilo sretno Teatra EXIT, Čarobnjak iz Oza Dječjeg kazališta Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, U svijetu bajki Gradskog kazališta Požega i Koliko je duga jedna bajka zagrebačke Lutkarske scene I. B. Mažuranić. Naj, naj, naj festival zatvara ponovno predstava Kazališta Žar ptica, Vesela bajkovnica, nakon koje slijedi dodjela nagrada i zatvaranje festivala.

Hajdemo skakati po tim oblacima u HNK Split

Glumac iz dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i još bolji dramski autor Elvis Bošnjak vraća se na malu scenu toga kazališta s novim komadom. Kako dobre običaje ne treba mijenjati, u svom novom komadu kojeg režira Nenni Delmestre, Bošnjak i glumi, uz Brunu Bebić Tudor. Hajedmo skakati po tim oblacima, osim zanimljivog naslova koji je preuzet i kao svojevrsna krilatica cijele sezone splitskog HNK, ima i zanimljivu temu — riječ je o ljubavima koje se nisu smjele dogoditi, o vezama koje postoje iako možda nerealizirane ili tako dobro skrivene da kao da ne postoje. U igri dvoje glumaca pokušat će se pronaći pravi kazališni izraz za ono ali... koje uvijek postoji, iako onu drugu njegovu stranu rijetko tko upozna. Premijera novog komada Elvisa Bošnjaka najavljena je za 14. travnja. Scenografiju za predstavu potpisuje Ozren Bakotić, kostime Danica Dedijer, a glazbu je birala Lina Vengoechea.

Igor Ružić

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak