Vijenac 263

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Pariški Nizozemci

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Pariški Nizozemci

slika

Zagreb Izložba Pod vedrim nebom, koja je 23. ožujka otvorena u zagrebačkim Klovićevim dvorima, predstavlja desetak nizozemskih umjetnika koji su za svoju umjetničku karijeru odabrali Pariz. Izložba je nastala u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske i predstavlja umjetnike poput Marka Brussea, Roberta Van Der Hillsta, Hermana Steinsa i Michaela Rieua. Iako u Parizu, umjetnici su i dalje povezani sa zemljom podrijetla i njezinim neizbrisivim utjecajem, pokazujući kako je umjetnost, po svojoj naravi, međunarodna.

Judd i Brancusi u Tate M

slika

London U gotovo istom terminu, londonski Tate Modern organizira dvije retrospektive. Jedna je retrospektiva skulptura Donalda Judda, kojima se obilježava desetljeće od njegove smrti, a druga je Constantina Brancusija, jednog od najoriginalnijh kipara dvadesetoga stoljeća. Juddova izložba pokazuje četrdesetak skulptura te serije slika i crteža referiranih na skulpturu, dok Brancusijeva sadrži tridesetak djela kao prva velika izložba tih radova. Izložbe traju do 23. odnosno 25. svibnja, a vi pogledajte www.tate.org.uk/ modern.

Manet i more

slika

Philadelphia Izložba Manet and the Sea u Philadelphiji jedina je na istočnoj američkoj obali. Otprilike četrdesetku Manetovih slika, crteža i akvarela pridruženo je šezdesetak djela umjetnika kao što su Courbet, Monet, Morisot i Renoir. Izložba, otvorena do kraja svibnja, prvi put u ovom obliku predstavlja Manetove maritimne motive, a sve vezano uz početak razvoja morskoga turizma. Morski motivi Eduarda Maneta utjecali su na slikarstvo brojnih umjetnika, što je vidljivo i iz ove izložbe, o kojoj pročitajte na www.philamuseum.org.

Tapiesove grafike

slika

Nürnberg Najveći živući španjolski umjetnik Antoni Tapies predstavljen je grafičkom zbirkom u Neues Museumu u Nürnbergu. Na izložbi Images and Imaginings: Graphic Works Since 1959 izloženo je stotinu grafičkih listova, polovica od broja koji u posjedu ima taj muzej. Osim grafičkih radova, izložba pokušava dati uvid u cjelokupno Tapiesovo stvaralaštvo, gdje se ista vizualna ideja provlači različitim medijima kojima se on služi. O izložbi koja traje do 6. lipnja informirajte se na www.nmn.de.

Picassov Picasso

slika

Ishoj U danskom Arken Museum of Modern Art, www.arken.dk, otvorena je izložba Picasso — For All Times. Nakon dvadesetak godina u Danskoj u ovom obujmu predstavljen Picasso dolazi iz zbirke Bernarda Ruiza-Picassa. Izložba uz ostale radove iz drugih zbirki broji točno stotinu i jedno djelo iz svih razdoblja Picassova stvaralaštva, od ranih radova, dok je imao samo četrnaest godina, pa do radova s početka sedamdesetih. Izložba je otvorena do 13. lipnja.

Nova galerija

slika

Zagreb U Zagrebu je na Gornjem gradu, kraj Kamenitih vrata, u ponedjeljak 22. ožujka, otvorena galerija autohtonih suvenira Zagreba i njegove okolice. Galerija Lav prva je galerija takva tipa u gornjogradskim prostorima Zagreba te će, vjerujemo, svojim sadržajima sigurno obogatiti kulturnu ponudu grada. Smještena u Opatičkoj 2, Galerija Lav želi pridonijeti popularizaciji naše etnografske tradicije te revitalizaciji gornjogradskoga života.

Marko Kružić

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak