Vijenac 263

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Čakovec

Šesnaestoga ožujka Ogranak Matice hrvatske Čakovec, na čelu s predsjednikom dr. Zvonimirom Bartolićem, organizirao je u dvorani Udruženja obrtnika i Matice hrvatske književnu tribinu Stoljeća hrvatske književnosti, na kojoj su prof. dr. Krešimir Nemec i prof. dr. Marko Samardžija predstavili biblioteku Matice hrvatske Stoljeća hrvatske književnosti. Dr. Nemec govorio je o koncepciji biblioteke, a prof. dr. Marko Samardžija o jezikoslovnom ciklusu. Vjekoslav Janković i Nela Kočiš, dramski umjetnici Hrvatskoga narodnoga kazališta iz Osijeka, kazivali su tekstove iz pojedinih djela te Matičine biblioteke.

Drniš

slika

Ogranak Matice hrvatske Drniš i Narodna knjižnica Drniš organizirali su 23. ožujka u Narodnoj knjižnici tribinu o hrvatskom književniku Josipu Kosoru (Trbounje 1879 — Dubrovnik 1961) na kojoj su Kosorov život i djelo predstavili akademik Dubravko Jelčić i doc. dr. Helena Sablić-Tomić, predsjednica osječkog Ogranka Matice hrvatske.

Dubrovnik

slika

Dubrovačko je predstavljanje najnovije knjige dr. Emilia Marina Historia magistra archeologiae u dvorani Međunarodnoga središta hrvatskih sveučilišta okupila brojne zaljubljenike u plodan znanstvenoistraživački i publicistički rad. Knjiga je tiskana u povodu izbora dr. Emilia Marina u Razred za humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti, u suizdanju dubrovačkoga i splitskog ogranka Matice hrvatske, koji su na taj način obilježili taj za hrvatsku arheologiju izniman događaj. Uz autora, knjigu su predstavili Vlaho Benković, predsjednik dubrovačkoga Ogranka, Josip Botteri Dini, predsjednik splitskoga Ogranka, Luko Paljetak i Ivana Burđelez, a za glazbeni su se ugođaj svečanosti pobrinuli Dubrovački kvartet i Pietro Cavaliere.

Jelsa

slika

Zagrebački operni studio svoj je četiristoti koncert, održan 11. ožujka u muzeju Mimara, posvetio obnovi Općinske knjižnice i čitaonice u Jelsi, koja je uništena u požaru 10. studenoga prošle godine. Jubilarni nastup opernih pjevača, čiji je Studio posredovanjem Ogranka Matice hrvatske Jelsa već godinama uključen u program tradicionalne ljetne kulturne manifestacije Večeri Antuna Dobronića, izraz je solidarnosti s jednom od najstarijih knjižnica u Hrvatskoj, a posjetitelji su umjesto kupnje ulaznica darivali knjige i tako pomogli obnovu knjižnoga fonda. Prisutne je pozdravio Mario Gamulin, jelšanski gradonačelnik, zahvalivši im na odazivu, a u programu sastavljenu od uvodnoga dijela, nastupa Jelšana za Jelsu, Ida Gamulin izvela je na glasoviru Sjećanja na Firenzu i Duboki san iz Rossinijeva ciklusa Grijesi moje starosti te Sonatu in G Bellinija. O povijesti jelšanske općinske knjižnice i čitaonice te svojim istraživanjima njezinih početaka govorio je prof. Pavao Palaveršić, dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske Jelsa, Marija Plantarić-Huljić, ravnateljica knjižnice i čitaonice podsjetila je na akciju kojom je do sada za obnovu izgorjele knjižne građe pribavljen zavidan broj knjiga, što će čak utjecati na potrebu izmjene projekta obnove u požaru izgorjele zgrade. Dramski tekst izvela je glumica Urša Raukar-Gamulin, prvi, jelšanski, dio priredbe zaključio je, uz pratnju Antuna Petrušića za glasovirom, mladi tenor Ivo-Đani Gamulin arijom Lenskog iz opere Evgenij Onjegin Čajkovskoga. Tijekom svečanoga koncerta Zagrebačkih opernih solista nastupili su sopranistice Lidija Orešković-Dvorski, Dubravka Krušelj i Danijela Pintarić, bariton Željko Grofelnik, tenor Ivica Gržanić, mezzosopranistica Marica Kolega, duet Krušelj i Gržanić te kvartet Orešković-Dvorski, Pintarić, Kolega i Grofelnik. Voditelica programa, pod glazbenim vodstvom maestra Antuna Petrušića i Marija Čopora, bila je Urša Raukar-Gamulin.

Karlovac

Sedamnaestoga ožujka u Društvu hrvatskih književnika predstavljen je novi rukopis mladoga riječkoga pisca Romana Karlovića — pjesnička zbirka Uliksovo putovanje, za koju je autor lani nagrađen Nagradom za mlade pjesnike Zdravko Pucak. O Karlovićevoj zbirci govorili su Irena Lukšić, urednica časopisa karlovačkoga Ogranka »Svjetlo« i Sead Begović. Po Begovićevu mišljenju, Roman Karlović jedan je od rijetkih književnika koji izbjegava jezik ulice, a lirici želi vratiti njezino dostojanstvo. Autor kao moto svoje knjige uzima stihove iz 26. pjevanja Danteova Pakla, a kao vodič kroz prostor pojavljuje se Uliks, ali ne kao lik nego mjesto iz literature. Irena Lukšić u Karlovićevim tekstovima prepoznaje razne diskurse, fragmente ideologija, filozofskih sustava, mitologija i pjesničkih kanona. No putovanje na koje smo hrabro gurnuti ne završava na nekoj nepoznatoj obali, nego započinje u nama, sada uronjenima u tajanstveni literarni zemljopis.

Krapina

U izdanju Ogranka Matice hrvatske Krapina objavljena je knjiga Tita Strozzija Gaj, koju je 19. ožujka u Maloj dvorani Pučkoga otvorenoga učilišta predstavila dr. Ana Lederer. Gost programa bila je Eliza Gerner, ulomke iz knjige čitao je Velimir Čajko, a u glazbenom je dijelu sudjelovala vokalna skupina KUD-a Bedekovčina.

Kutina

U utorak 16. ožujka Ogranak Matice hrvatske Kutina obilježio je Dane hrvatskog jezika. Skup je priređen u Osnovnoj školi Zvonimira Franka. Mr. Marijana Horvat, koja je u prikaze uključena od prvih dana manifestacije, govorila je o značenju Deklaracije o nazivu položaja hrvatskog jezika 1967, a Ana Demut, profesorica i knjižničarka škole domaćina, o prinosu školske knjižnice usvajanju hrvatskog jezika. Učinila je to prikazom iz svoje nedavno objavljene i odlično prihvaćene knjige Putokazi školskoj knjižnici, u izdanju Školske knjige.

U četvrtak 18. ožujka održana je prva sjednica novoizabranoga kutinskoga ogranka. Između ostaloga za 22. travnja, na Dan planeta Zemlja za kutinske ekoškole i šire građanstvo najavljena je projekcija njemačkoga dokumentarnog filma o Lonjskom polju. U Gojlu, rodnom mjestu hrvatske naftne industrije 29. travnja bit će predstavljena knjiga Josipa Žgaljića Pet stoljeća hrvatske nafte. Članovi Ogranka u svibnju će poći na studijske izlete u Požegu i Sarajevo. Osobito vrijedan umjetnički program planira se uz susret s najboljim završenim kutinskim srednjoškolcima u lipnju — na Dan kutinskog Ogranka Matice hrvatske s nastupom Zagrebačke filharmonije. U nizu događaja u drugoj polovici godine planirani su višednevni studijski izlet u Italiju s posjetom moliškim Hrvatima te izlazak časopisa Ogranka Matice hrvatske Kutina u revijalnom izdanju.

Metković

Ovih je dana u izdanju Ogranka Matice hrvatske Metković i Hrvatskoga instituta za povijest izišla knjiga pod naslovom Hrvatsko Poneretvlje u Domovinskom ratu, autora povjesničara Jakše Raguža. Raguž je, na temelju analize izvornih dokumenata, neobjavljene građe, knjiga, periodika i autentičnih intervjua sa sudionicima, na više od petsto stranica prikazao početak i tijek Domovinskoga rata na Neretvi, oslobođenje toga kraja od agresora u ljeto 1992. i normalizaciju života. Najvredniji dio uporabljene arhivske građe potječe iz Vojnog suda VI. operativne zone Split bivše JNA, no autor napominje da će točniju i objektivnu sliku Domovinskoga rata dati i otvaranje arhiva državnih ustanova. Doprinos je ove knjige i u istraživačkim spoznajama o ulozi 116. brigade HV-a u sprečavanju prodora srpsko-crnogorskog agresora u dolinu Neretve te prema Splitu, o prinosu hrvatskoga pučanstva Poneretvlja, koje je silno pridonijelo obrani Hrvatske, koje je dalo logistiku za deblokadu Dubrovnika te pomoglo u obrani hrvatskoga pučanstva susjedne Hercegovine. Raguž napominje da je donji tok Neretve imao zasebnu ratnu sudbinu, različitu od ostatka Hrvatske, »osobito pod utjecajem zbivanja iz istočne Hercegovine, najturbulentnijega dijela susjedne Bosne i Hercegovine«. Autor zaključuje da se upravo u obrani Neretvanske doline odlučivalo o sudbini južne Hrvatske. Recenzenti su Hrvatskog Poneretvlja u Domovinskom ratu, devetnaeste knjige izdane u nakladi metkovskoga Ogranka Matice hrvatske, dr. Mirko Valentić i dr. Trpimir Macan. Trpimir Macan naglašava pionirsko djelovanje te monografije u više aspekata Domovinskog rata te je ocjenjuje kao prinos poznavanju Domovinskog rata, koji se znanstveno tek počinje proučavati.

slika

Dvadeset i trećega ožujka u Gradskom kulturnom središtu Metković Ogranak Matice hrvatske Metković otvorio je izložbu grafika Miroslava Šuteja Ljeto u dvorištu godine 1957. Izložba ostaje otvorena do 15. travnja.

Mostar

Hrvatska glazba u BiH

slika

Na sjednici predsjedništva i Upravnog odbora Ogranka Matice hrvatske Mostar, pod predsjedanjem njezina predsjednika dr. Josipa Muselimovića, u cijelosti je prihvaćen program manifestacije Dani Matice hrvatske Mostar 2004, koji će započeti na Uskrsni ponedjeljak, 12. travnja, smotrom puhaćih orkestara u povodu obilježavanja 115. obljetnice Hrvatske glazbe u Bosni i Hercegovini, otvaranjem izložbe Vetera et sacra, likovnih djela starih majstora iz franjevačkih samostana u Hercegovini te nastupom solista i salonskog orkestra Državne operete iz Budimpešte — Operetna gala večer.

I ove su godine pokrovitelji manifestacije Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo kulture Vlade Republike Hrvatske. Ogranak Matice hrvatske Mostar organizator je, umjetnički ravnatelj maestro Vjekoslav Šutej, a producent prof. Miljenko Puljić. Organizacijsko vijeće čine prof. Jago Musa, ministar prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, prof. dr. Ivica Prlender, ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, prof. Ivica Šarić, ministar kulture i športa Sarajevske županije, i Milan Štrljić, intendant Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu i ravnatelj Splitskoga ljeta. Na manifestaciji Dani Matice hrvatske Mostar 2004 nastupit će svi kulturni centri iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a posebno zanimljivo bit će gostovanje nekoliko svjetski renomiranih kipara, koji će tijekom dvotjednog boravka u Mostaru, u svojevrsnoj radionici, stvarati skulpture koje će ostaviti kao dar Ogranku Matice hrvatske Mostar i gradu Mostaru.

Ogranak Matice hrvatske Mostar donio je i odluku o ponovnom raspisivanju natječaja za najbolju neobjavljenu pripovijetku na hrvatskom jeziku, na kojem mogu sudjelovati svi autori koji pišu na hrvatskom jeziku. Posebno je naglašeno kako će se ta praksa nastaviti i na sljedećim manifestacijama Dana Matice hrvatske Mostar, a tri nagrađene pripovijetke bit će objavljene u časopisu Ogranka Matice hrvatske Mostar »Motrišta«, dok će njihovi autori biti u prigodi objaviti knjigu u nakladi Ogranka.

Nova Gradiška

U okviru programa zdravstvenoga prosvjećivanja Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška organizirao je, 22. ožujka u Gradskoj vijećnici, tribinu Poštovanje prava na život nerođene djece uz prikazivanje filma Nijemi krik. Voditelj te vrlo uspješne i posjećene tribine bio je dr. Dražen Oršulić, potpredsjednik novogradiškoga Ogranka, a gost tribine Mario Živković, voditelj Obiteljskoga centra u Novoj Gradiški.

Novi Marof

Dvadeset i drugoga veljače Ogranak Matice hrvatske Novi Marof i Samostan Sv. Antuna Padovanskog organizirali su koncert Mješovitog pjevačkog zbora KUD Petrijanec. Petrijanečki zbor nastupio je pod dirigentskom palicom Stjepana Mikaca te uz instrumentalnu pratnju Bernarda Dugana. Solistica je bila Štefica Kukec, a program je vodio Stjepan Kosi.

Novalja

U velikoj dvorani palače Matice hrvatske, 24. ožujka, Ogranak Matice hrvatske Novalja predstavio je knjigu Nikole Crnkovića Paška pučka poetika kao povijestni govor. Kako je autor naveo u proslovu, to »je knjiga o veličini malenih. Sadržaj knjige su pjesničke tvorbe samozatajnih ljudi, mahom nepismenih i polupismenih, paških pastira i težaka koji svjedoče o vremenu u kojem žive, svjedoče o iskustvima i spoznajama što su ih stekli, svjedoče o mudrostima do kojih su se vinuli. Oni ne pjevaju o svojoj veličini, nego im je svima bez iznimke glavni i najviši objekt hvale ćudoredna postojanost ovdašnjega težačkog svijeta, svi slave ljepotu skromna, radišna i zdrava života ovdašnjeg čovjeka, težaka, čobana i ribara. I svi negoduju kada vide kako se taj dugim nizom stoljeća neizmijenjen svijet naravne pravičnosti i poštenja, svijet neporočne kršćanske krotkosti i strogoga patrijarhalnog reda mijenja u nešto drugo, nešto novo, u nešto što je manje dostojanstveno i čestito. U tomu je veličina malenih koji pjevaju, o kojima se pjeva i kojima se pjeva.« Knjigu u suizdanju novaljskoga Ogranka Matice hrvatske i Denone predstavili su prof. dr. sc. Stipe Botica i velečasni prof. Anton Šuljić, a izvorne paške napjeve izveli su pučki pjevači iz Novalje.

U povodu četvrte knjige poezije na čakavskom narječju pjesnika, povjesničara umjetnosti, teologa Antona Šuljića Boškinca Pinčokanje, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Novalja, u Gradskoj knjižnici u Zagrebu održan je 25. ožujka autorov recital i otvorena je izložba fotografija Antona Daba Kirina, čijih tridesetak prelijepih fotografija s motivima iz Novalje ilustrira tu zbirku od sto i trideset pjesama.

Osijek

Ogranak Matice hrvatske Osijek i Klub knjižare Nova nastavljaju književno-promidžbene sadržaje. Šesnaestoga ožujka predstavljen je rječnik Martina Jakšića pod naslovom Divanimo po slavonski. O knjizi su, uz autora, govorile prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić i mr. sc. Vera Erl. »Ovaj je neklasični rječnik pomalo specifičan, a sam je naziv nekako intiman« — istaknula je prof. dr. Ljiljana Kolenić, recenzentica, nazvavši knjigu rječnikom spomenarom jer iz nje kao iz drage bakine škrinje izviru riječi. Autor, prema njezinu mišljenju, ima izvrstan osjećaj za dijalektologiju.

Ozalj

U povodu Dana hrvatskoga jezika Ogranak Matice hrvatske Ozalj 19. ožujka u Pučkom otvorenom učilištu, Knjižnici Ivana Belostenca, predstavio je knjigu Hrvatski naš (ne)podobni Stjepka Težaka.

Petrinja

slika

U petak, 19. ožujka, u Petrinji u šestoj godini izlaženja prvi put kao dvobroj pojavio se u izdanju tamošnjeg Ogranka MH Petrinjski zbornik, br. 5-6/2003, sadržajno označen kao povijest i obnova zavičaja. Na 498 stranica, u poglavljima Matica hrvatska u Petrinji, Iz povijesti zavičaja, Istraživanja zavičaja, Studije, Promišljanja, Likovno prostorne teme, Ljudi i događaji, Zapisi, Poezija i proza, Prikazi, In memoriam donosi brojne naslove. Među njima su i teme iz vremena nedavne okupacije Petrinje. U to za Petrinjce prognaničko doba nekadašnja Pedagoška akademija u tzv. Republici Srpskoj Krajini prerasla je u Filozofski fakultet, a prema izjavi dekana Dedića iz 1995. programski je cilj stvaranje zajedničke države srpskog naroda. U demografskom prikazu pak stoji polovicom prošloga stoljeća porazno stanje na štetu hrvatskog stanovništva, kojega je 1948. bilo 82,3 posto, a 1991. godine 40,9 posto. Zbornik, koji su pred brojnom publikom u Galeriji Krsto Hegedušić predstavili Davor Salopek, glavni urednik, Ivan Rizmaul, urednik te Ivica Golec i Domagoj Vuković, članovi Uređivačkog odbora, uz petrinjske obuhvaća i teme iz života Gline i okolice. Zaključno s ovim dvobrojem od prve godine izlaženja pedesetak autora na 1850 stranica Zbornika objavilo je priloge o povijesti i potrebi obnove petrinjskoga kraja.

Rijeka

U Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskoga primorja Rijeka održana je pjesnička večer i predstavljanje nove zbirke pjesama riječkoga književnika Danijela Prodana U grlu kamena vode su tvoje presahle, koju je izdao riječki Ogranak Matice hrvatske. Knjigu i autora predstavila je prof. dr. Karol Visinko rekavši kako Prodan posljednjih dvadeset godina piše pjesme, posebno o temi domoljublja, rodnoga zavičaja i ljubavi. Prodan je veliki sanjar, koji živi svoje snove u pjesmama, njegov je glavni motiv kamen, koji je plav i sijed, u njemu autor prepoznaje čovjeka, sav njegov vanjski i unutarnji život, u ljepoti i sjaju kamena otkriva ljepote ovoga kraja...

Samobor

Dvadeset i sedmoga veljače umrla je Karolina Dragica Vrbenski, dobrotvorka Samobora i Samoboraca iz Laguna Beacha u Sjedinjenim Državama, gdje je živjela posljednjih pedesetak godina. Prošle je godine, na sam Badnjak, proslavila stoti rođendan. Niz desetljeća Dragica Vrbenski pomagala je samoborski Ogranak Matice hrvatske, samoborske pjesnike i crkvu. Sveta misa zadušnica za Dragicu Karolinu Vrbenski služena je 27. veljače u samoborskoj župnoj crkvi.

slika

Dvadeset i trećega ožujka otvorena je izložba likovnih radova nastalih na žumberačkim Likovnim kolonijama Stojdraga — Žumberak 1999-200. u organizaciji Likovnog razreda Ogranka Matice hrvatske Samobor i Hrvatskoga lovačkoga saveza. Naglasak u likovnom izražavanju stavljen je na ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Slatina

U izdanju slatinskoga Ogranka Matice hrvatske objavljena je knjiga pjesma za djecu Nevidljivi dječak autora Rade Brajnovića, osma knjiga Male slatinske biblioteke, koju su u prepunom predvorju Osnovne škole Davorina Trstenjak u Čađavici predstavili prof. Dragica Šuvak, prof. Danica Krehula, prof. Ksenija Vujanović-Juras i prof. Kristina Katalenić. Učenici i učitelji koji su ilustrirali stihove znali su da će ta knjiga biti ne samo zbornik radova autora, nego i knjiga koja predstavlja cijelu Čađavicu — izjavila je prof. Danica Krehula, predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske. Dr. sc. Diana Zalar, istaknula je da ta knjiga u središte stavlja dijete koje živi iz sebe i u sebi.

U povodu blagdana Sv. Josipa i Dana grada Slatine, 19. ožujka u predvorju Slatinske banke Ogranak Matice hrvatske Slatina otvorio je izložbu slika Josipa Milkovića. Na predstavljanju izložbe prof. Silvija Lučevnjak izjavila je: »Tim pejzažnim slikarstvom dominira ujednačenost motiva i kromatike, koja će u površna gledatelja izazvati privid ponavljanja. Uvijek su to prepoznatljivi motivi slatinske okolice, koji se pod Milkovićevim kistom pretvaraju u jedinstvenu poetiku samo slikaru svojstvenih krajolika.

Slavonski Brod

Trinaestoga ožujka preminuo je Ivan Dikanović, dugogodišnji član Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod, koji je 1971. godine uz druge proljećare ponio hrvatski križ. Komemorativnim skupom u zgradi gradske uprave mnogobrojni su se Brođani oprostili od čovjeka koji je novu hrvatsku državu dočekao s oduševljenjem, jer je ona ostvarila sve njegove domoljubne težnje te se i politički angažirao.

O riječima je riječ

slika

Velika vijećnica Gradske uprave u Slavonskom Brodu 17. ožujka bila je prepuna onih koji su željeli prisustvovati predstavljanju knjige Riječiznačenje, uporaba, podrijetlo djela poznatoga lingvista, prozaika, prevoditelja, ravnatelja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža i jednoga od autora Dekalaracije o hrvatskom jeziku, akademika Tomislava Ladana. Predstavljanjem vrijedna filološkog djela Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod obilježio je Dane hrvatskoga jezika. Rječnik Riječi, u kojem su riječi poredane po značenjskim područjima, a ne po abecedi, koji govori o značenju, uporabi i podrijetlu riječi, predstavila je prof. Jasna Ažman, kazavši kako je osnovni cilj knjige da golemo obavijesno blago što ga sadrže riječi učini ne samo dostupnim nego i zanimljivim širokom krugu kulturnih čitatelja. U petnaest dijelova te knjige autor zanimljivo govori o riječima, opisujući njihovo podrijetlo s etimologijom. Zagovarajući osnutak Savjetodavnoga tijela za hrvatski jezik, Ladan je kazao kako je hrvatski jezik došao u neobično stanje, pa se u velikom kišopadu tuđica sve teže snaći. Stoga se i sam pozabavio nečim što je tako uobičajeno, svima dostupno, ali ne tako jednostavno, riječima.

Subotica

Dvanaestoga ožujka na izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Subotica za predsjednika je izabran prof. Stipan Stantić.

Šibenik

Umjetničke fotografije pod naslovom Vrijeme sna šibenskoga slikara Žarka Jurića ovih se dana mogu razgledati u knjižari Nakladnog zavoda Matice hrvatske, gdje posljednjih mjeseci redovito izlažu članovi Odjela likovnih stvaralaca Ogranka Matice hrvatske Šibenik. Žarko Jurić predstavio se s trinaest fotografija različitih motiva, tehnika i pristupa, koje su nastale za njegova življenja u Australiji, kamo je otišao 1971. godine, nakon završene srednje škole.

Višnja Kosić, članica Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske Šibenik, izložit će sredinom ožujka seriju aktova i pejzaža u tehnici akvarela pod naslovom Višnjik u zagrebačkoj Galeriji Dubrava. Izložbu, koja ostaje otvorena tri tjedna, otvorit će Josip Škunca.

Valpovo

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Valpovo 12. ožujka 2004. u prostorima Gradske vijećnice održana je večer s marjanskim umjetnikom Ivanom Francuzom. Tom je prigodom predstavljena njegova treća knjiga koja nosi naslov Bez retuša. Prvu Vražja brazda pod nebom šokačkim, objavio je 1995, a drugu, Šokački zloduh, 1997. godine. Treća knjiga, Bez retuša, donosi sačuvanu korespondenciju autora s profesorom umjetnosti Milanom Balićem, iz čega se vidi životni i umjetnički put autora Francuza, ali i otkriva sva njegova osobnost i osebujnost. Ivan Tonković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Valpovo, upoznao je prisutne sa sadržajem knjige, nakon čega su govorile nakladnica Ljiljana Olujić i prof. Miroslava Vučko, koja je napisala pogovor. Na postavljeno pitanje autor se ukratko prisjetio početaka likovne karijere, što se zbilo daleke 1972. godine, upravo u Valpovu, kada je imao prvu samostalnu izložbu. Po završetku predstavljanja knjige prisutni su se preselili u predvorje, gdje je priređena izložba Francuzovih slika. O slikama je govorio autor na samo njemu svojstven način, naglasivši da »zbog nedostatka likovnih kritičara« o svojim djelima mora govoriti sam.

Varaždin

Osamnaestoga ožujka u Klubu Europa media, u zgradi Hrvatskoga narodnoga kazališta, Ogranak Matice hrvatske Varaždin organizirao je zanimljivu književnu večer na kojoj su predstavljene dvije nove prozne knjige varaždinskoga književnika Denisa Peričića. Riječ je o zbirci priča Krvavo, objavljena u nakladi Disputa i romanu Hrvatski psyho, objavljen u nakladi AGM-a. O Denisu Peričiću i njegovim djelima govorili su mr. Ernest Fišer, predsjednik varaždinskoga Ogranka Matice hrvatske i Josip Pandurić, a o novim knjigama akademik Miroslav Šicel, urednik Male biblioteke Verzuš, u kojoj je objavljena zbirka priča Krvavo i književni kritičar Kruno Lokotar, urednik romana Hrvatski psyho.

Čakavska večer

slika

U povodu stote obljetnice rođenja istaknutoga hrvatskog književnika Drage Gervaisa (1904-1957), Ogranak Matice hrvatske Varaždin priredio je, 13. i 14. ožujka, u suradnji s Katedrom Čakavskoga sabora iz Ronjge i Ustanovom Ivan Matetić Ronjgov iz Rijeke, čakavski glazbeno-poetski recital Pred Učkun kućice bele.

Organizator ovog iznimnog umjetničkog događaja varaždinski je Ogranak Matice hrvatske, koji je na taj način nastavio suradnju s Čakavskim saborom, čiji su gosti u Istri i Kvarneru već nekoliko puta bili varaždinski književnici koji sudjeluju u radu Kajkavskog spravišča iz Zagreba. Zahvaljujući na srdačnim riječima i toploj dobrodošlici mr. Ernesta Fišera, predsjednika varaždinskoga Ogranka Matice hrvatske, maestro Duško Prašelj, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, ujedno i dirigent i voditelj istoimenoga Riječkoga oratorijskoga zbora, istaknuo je zadovoljstvo gostiju što im se ukazala prilika da čakavsku riječ i glazbu ponovno predstave u Varaždinu nakon punih dvadeset godina. Gosti su pokazali kako se njeguje narodna i autorska baština temeljena na čakavskom jeziku, koji je samo dio mozaika hrvatske kulturne i jezične raznolikosti. Priredba je započela izvedbom skladbe Mantinjada i tanalc a potom je pročitan autobiografski zapis Drage Gervaisa, koji je ponajbolje pretočio narodnu čakavštinu u suvremeni umjetnički izraz, vješto se koristeći jedinstvenom melodioznosti, ritmom i humorističnim potencijalom toga jezičnoga medija. U velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u palači Erdödy nastupio je Riječki oratorijski zbor Ivan Matetić Ronjgov, uz pratnju mandolinističkoga sastava Raula Devjaka, a uz dirigentsko vodstvo skladatelja Dušana Prašelja, koji su izveli niz Primorskih napjeva Vjekoslava Kneževića i Dušana Prašelja. U nastavku te čakavske umjetničke večeri izveden je 4. stavak skladbe Baklje na Učki Dušana Prašelja, a odabrane stihove Drage Gervaisa i vlastite čakavske stihove govorili su čakavski pjesnici Marija Trinajstić, Ivanka Klarić, Zdravka Žeželić-Alić, Vlasta Sušanj i Cvjetana Miletić. Vrhunac večeri bila je izvedba Istarske suite, koju je maestro Duško Prašelj skladao na stihove nedavno preminula dr. Zorana Kompanjeta, a izveo Riječki oratorijski zbor Ivan Matetić Ronjgov, uz klavirsku pratnju Roberta Hallera. Kao vokalni solisti nastupili su Saša Matovina i Jure Brkljačić.

Idući dan gosti su iskoristili za upoznavanje znamenitosti grada Varaždina. U Katedrali Marijina uznesenja pozdravio ih je msgr. Ivan Godina, vikar varaždinske biskupije, koji ih je upoznao s poviješću te crkve i djelovanjem biskupije, a vlastitom se orguljskom skladbom predstavio maestro Anđelko Igrec, mladi skladatelj i orguljaš varaždinske katedrale. Članovi Riječkoga oratorijskoga zbora, pod vodstvom Duška Prašelja zahvalili su domaćinima u Katedrali prigodnom izvedbom uglazbljene molitve Oče naš. Nakon posjeta varaždinskoj katedrali posjetili su Entomološki odjel Gradskoga muzeja Varaždin i razgledali staru gradsku jezgru. U podne, na prijemu u Gradskoj vijećnici, na zanimljivoj čakavskoj večeri zahvalio im je dr. Janko Pavetić, pročelnik Upravnog odjela za znanost i kulturu Grada Varaždina, a potom su gosti i domaćini razmijenili prigodne darove.

Vinkovci

Ogranak Matice hrvatske Vinkovci darovao je Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Nuštru dvadeset i tri knjige iz svoje edicije. Knjige je predao dr. Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkoga Ogranka Matice hrvatske, a u ime korisnika Doma primio ih je ravnatelj Nenad Lučanin, koji je pritom istaknuo da će knjige obradovati korisnike Doma i popuniti knjižni fond domske knjižnice.

U Galeriji Matice hrvatske Slavonija sveta zemlja Hrvatska od 12. do 26. ožujka u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci otvorena je izložba slika Vladimira Vočaneca. Njegov je gotovo jedini motiv krajolik, bio primorski ili slavonski, slika pastelom, pri čemu se kao važnom komponentom, osim bojom, koristi i crtežom, napose u određivanju oblika i prostora. Boje su mu prigušene, a kompozicija jednostavna i razgovijetna. Izloženi radovi nastali su u Likovnoj radionici Dječjega doma Sveta Ana u Vinkovcima u nekoliko posljednjih godina.

U organizaciji Društva Šokadija, koje već dugi niz godina okuplja Slavonce koji žive i rade u Zagrebu, Ogranak Matice hrvatske Vinkovci, 15. ožujka u Novinarskom domu u Zagrebu, predstavio je svoj rad i izdanja u 2003. godini. Dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačkoga Ogranka, istaknuo je zadovoljstvo zbog uspostavljene suradnje i upoznao okupljene s radom vinkovačkoga Ogranka, koji je tijekom protekle godine organizirao šezdeset i pet različitih priredbi iz područja kulture te izdao pet knjiga iz različitih područja.

U koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Josipa Runjanina, 19. ožujka, u sklopu Vinkovačke glazbene scene, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, Osnovne glazbene škole Josipa Runjanina i Poglavarstva grada Vinkovaca, predstavili su se Antonije Hajdin, violončelist, i Vedran Milić, pijanist, izvodeći djela F. Liszta, B. Bartoka, F. Chopina, J. S. Bacha, D. Pejačević, D. Šostakoviča i P. I. Čajkovskoga.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i Austrijskoga kulturnog foruma 19. ožujka u dvorani vinkovačkoga Ogranka prikazan je zanimljiv dokumentarac o Grazu 2003 i kratki igrani film Nedjelja u Grazu autora Željka Senečića.

U dvorani Ogranka Matice hrvatske Vinkovci u organizaciji Odjela za mladež vinkovačkoga Ogranka, koji vodi prof. Višnjica Sorčik, 23. ožujka organizirano je predavanje za mlade pod naslovom Vjera i religija. Predavanje je održao mr. Stjepan Fridl, profesor na Teološkom fakultetu u Zagrebu.

Dvadeset i petoga ožujka u organizaciji Odjela za književnost Ogranka Matice hrvatske Vinkovci književnik iz Orašja Joso Živković predstavio je vinkovačkoj publici tri knjige poezije.

Vis

U svibnju ove godine očekuje se tiskanje prvoga zasebnog povijesno-arheološkog vodiča antičke Isse u izdanju Ogranka Matice hrvatske Vis i Arheološkoga muzeja iz Splita, koji će obuhvatiti sve arheološke spomenike na području grada Visa, uključujući i muzejski prostor u Bateriji, tiskan na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

Vukovar

Na izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Vukovar, koja je održana 18. ožujka, za predsjednicu je izabrana prof. Štefica Šarčević, za dopredsjednicu Maja Dretvić, za članove Predsjedništva dipl. inž. Vladimir Štengl, vukovarski gradonačelnik, i prof. Dubravka Nakić. Na Skupštini, kojoj je prisustvovao Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske predstavljen je i plan rada vukovarskoga Ogranka za 2004.

Zadar

slika

U povodu Dana hrvatskoga jezika Ogranak Matice hrvatske Zadar, Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru i Golden marketing — Tehnička knjiga organizirali su u Dvorani Ogranka Matice hrvatske Zadar predavanje prof. dr. sc. Stjepana Damjanovića pod naslovom Jezikoslovna kroatistika u reformiranom studiju i predstavljanje knjige prof. dr. Josipa Lisca Hrvatska dijalektologija I. U uvodnom dijelu tribine prof. Božidar Šimunić, voditelj kulturnih djelatnosti Ogranka Matice hrvatske Zadar, podsjetio je da su Dani hrvatskoga jezika ostvarenje zamisli nedavno preminula akademika dr. Ive Frangeša, koju je kao ideju prihvatio Hrvatski sabor prije četrnaest godina. »Razgovor o reformiranju studija vodi se već nekoliko godina na fakultetima, a način na koji će se studirati u Hrvatskoj mora biti važan i drugim ljudima, a ne samo onima sa sveučilišta. Zadar, kao sveučilišno mjesto, pogodan je da se o toj temi kaže nekoliko riječi«, istaknuo je Damjanović u svom predavanju. O knjizi Hrvatska dijalektologija I. govorili su akademik Petar Šimunović, prof. dr. Iva Lukežić, prof. dr. Stjepan Damjanović i autor. Predstavljači su istaknuli veliko značenje ove knjige kao prvoga hrvatskoga sveučilišnog udžbenika iz ovog jezičnog područja, kojim su ispravljena brojna podmetanja iz vremena jezične zajednice u bivšoj državi, kad se hrvatska dijalektologija svrstavala u druge dijalektologije. Knjiga je bogata pouzdanim podacima, ali i radikalnim zaključcima koje autor oprezno iznosi, a sam Josip Lisac među svojim kolegama poznat je kao ozbiljan i objektivan znanstvenik koji podrobno poznaje dijalektalnu literaturu.

slika

Novi trobroj časopisa za kulturu, znanost i umjetnost »Zadarska smotra«, 4-6/1999, god. XLVIII, što ga izdaje Ogranak Matice hrvatske Zadar, koji se tiska kao časopis, a ujedno i kao zbornik »Domaća rič«, br. 6, iznimna je opsega, na šesto i šezdeset stranica donosi građu sa šestoga skupa, smotre, posvećenu domaćim, mjesnim govorima zadarskoga kraja održana potkraj 1999. godine. Radovi u prvom dijelu časopisa odnose se na govore i baštinu zadarskoga kraja (imena, nadimci, rodbinsko nazivlje, nazivi odjeće...), u drugom je različita građa — narodne pjesme, priče, običaji, zanati, stočarstvo..., slijede umjetnički prilozi, a na kraju su prilozi iz drugih hrvatskih krajeva. Glavni je urednik zbornika Šime Batović.

Sunce iza oblaka naziv je zbirke pjesama Marije Perković koju su 25. ožujka u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Zadar predstavili prof. Zlata Derossi, prof. Marko Vasilj i autorica. Voditeljica programa bila je prof. Marija Rušev, a stihove je čitala glumica Tamara Šoletić.

Zaprešić

Piščev izbor / Prinosi (leksiko)stilistici i tekstologiji hrvatskoga teksta naslov je upravo objavljene knjige Marka Samardžije, koja je u prigodi otvaranja ovogodišnjih Dana hrvatskoga jezika predstavljena 15. ožujka u Gradskoj knjižnici Ante Kovačić u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Zaprešić i Gradske knjižnice Ante Kovačić. Prof. dr. Marko Samardžija redoviti je sveučilišni profesor i predstojnik katedre za hrvatski standardni jezik na Filozofskom fakultetu, dosad je objavio desetak monografija i knjiga. U Piščevu izboru, pored ostalih radova, objavljeni su prilozi o prozi Ivana Perkovca (tajnika Matice hrvatske) i Ive Kozarčanina, koji je živio u Zaprešiću. U predstavljanju knjige sudjelovali su prof. dr. Marko Samardžija, prof. dr. Ivo Pranjković, recenzent, i Ante Selak, urednik.

A. Č.-K.

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak