Vijenac 263

Fotografija

U FOKUSU

Izložba Ambijent i kulturna baština Baranje

U FOKUSU

slika

Izložba Ambijent i kulturna baština Baranje

U organizaciji Hrvatskoga fotosaveza i Udruge za umjetnost, kulturu i sport Elite pripremljena je izložba fotografija Ambijent, čiji su autori učenici srednjih i osnovnih škola i koja se upravo održava u osječkoj Galeriji Kluba za umjetnost i kulturu Elite (od 25. ožujka). Izložba je rezultat još jedne u nizu edukativnih tematskih fotoradionica za mlade, koju već godinama uspješno organizira Hrvatski fotosavez, ovaj put usmjeravajući interes mladih na očuvanje prirodne baštine. Mladi autori koristili su tri tehnike snimanja od kojih je jedna, zanimljivo, camera obscura, koju su izradili autori sami te poslije i razvili fotografije. Nagrađeno je i osmero učenika (fond nagrade je deset tisuća kuna). Sljedeća fotoradionica održat će se od 12. do 18. travnja 2004. u Kopačkome ritu pod naslovom Ambijent — kulturna baština Baranje, a sudjelovanje u radionici jedna je od nagrada zapaženijim fotografima.

Retrospektiva Billa Brandta u Londonu

slika

U Victoria & Albert Museumu u Londonu otvorena je izložba velikoga britanskog fotografa i umjetnika pod naslovom Bill Brandt — A Centenary Retrospective (od 24. ožujka do 25. srpnja). Sveukupno je izloženo oko sto pedeset Brandtovih fotografija, a ova prezentacija ujedinjuje različite žanrove fotografije zastupljene u Brandtovu sjajnom opusu prije i poslije Drugog svjetskog rata. Izložba je tim vrednija jer je većina fotografija vintage iz Arhiva Billa Brandta i predočava spektar iz karijere tog umjetnika od ranih dana avangarde u Beču i Parizu, dokumentarnu fotografiju, krajolike, čuvene aktove te portrete poznatih umjetnika. Povezanost Brandta s nadrealizmom Mana Raya ostala je jedna od konstanti koju je zadržao u radu do kraja.

Julia Margaret Cameron, Catalogue raisonné

slika

Julia Margaret Cameron (1815-79) stvorila je fotografsku karijeru u viktorijansko doba, započevši je u tek u četrdeset osmoj godini, kad dobiva na dar foto-aparat. Uspjela je stvoriti bogat, prepoznatljiv i raznovrstan opus tijekom četrnaest godina, koliko je trajalo njezino druženje s fotografijom. Prvi put u knjizi Julia Margaret Cameron — The Complete Photographs autora Juliana Coxa, Colina Forda, Joanne Lukitsh i Philippe Wright, uza sve poznate umjetničine fotografije, objavljeni su i tekstovi o njezinu životu i vremenu u kojem je živjela, njezini eksperimenti, tehnike, osobe koje je portretirala (kretala su u društvu intelektualne i umjetničke elite viktorijanskoga doba), o zbirkama u kojima se nalaze njezine fotografije (uglavnom u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama) kao i popis važnijih izložbi. J. M. Cameron snimala je portrete dramatičnih izraza, a zanimale su je religiozne, mitološke i književne teme. Knjiga je podijeljena na osam poglavlja prema temama fotografija: Počeci, Vjera, Žene, Muškarci, Djeca, Ilustracije, Idile i Ceylon. Izdavač te kompletne studije o J. M. Cameron je Thames&Hudson, a prodaje se po cijeni od 95 funti.

Prijave za nagradu Radoslav Putar

Institut za suvremenu umjetnost u Zagrebu u suradnji s američkim institucijama Foundation for Civil Society i Trust for Mutual Understanding (obje iz New Yorka), te SCCA Slovakia iz Bratislave raspisao je natječaj za nagradu Radoslav Putar za 2004. Za nagradu se mogu kandidirati umjetnici mlađe generacije (do 35 godina), i to za opus nastao u 2003. i 2004. godini, u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacija, fotografije, videa, novih medija i performansea. Četiri odabrana finalista predstavit će se na izložbi u lipnju u Zagrebu, a nagrađenom umjetniku osiguran je šestotjedni boravak u Sjedinjenim Državama i samostalna izložba. Svi zainteresirani trebaju znati da je natječaj otvoren do 19. travnja 2004. Sve dodatne informacije potražite na stranicama www.scca.hr/programi/nagrada.htlm ili putem adrese nagrada.putar@scca.hr.

Iva Mostarčić

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak