Vijenac 263

Časopisi

Duh prohujala vremena

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, ur. Slavko Kovač, br. 6/2003.

Duh prohujala vremena

»15 dana«, ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu, ur. Slavko Kovač, br. 6/2003.

Kada sam prije koji tjedan prolazeći pored moga novinskoga kioska na njemu ugledala naslovnicu časopisa »15 dana«, zastala sam s nevjericom. Naime, nikad prije »15 dana« nije zalutao do toga kioska. Osim samom činjenicom da je tu, časopis je privukao moju pozornost i uspjelo redizajniranom naslovnicom. S nadom da ugodnih iznenađenja ima još, kupila sam ga i krenula u njegovo listanje. Između korica dočekala me standardna kvaliteta, izvanvremenski sadržaj i crno-bijele reprodukcije fotografija. Dvije ugodne vijesti koje sam navela na početku ovog teksta bile su, nažalost, tek dvije laste koje ipak nisu najavile novo proljeće »15 dana«.

Krenimo kroz sadržaj broja. Ivo Maroević u tekstu O sudbini jedne ulice nanovo osvrnuo se, nakon četiri desetljeća, ponovno na ulicu koja danas nosi ime Ivana Lučića. Problemi s kojima se danas suočava ta ulica, piše Maroević, znatno su ozbiljniji od nekadašnjih i proizlaze iz činjenice da za nju nikad nije dovršena prostorna i urbanistička koncepcija.

Najopširnija je rubrika ovog broja film i posvećena je dvojici filmaša koji su svaki na svoj način obilježili proteklo stoljeće — Luis Bunuel i Federico Fellini. Premda nije riječ o originalnim radovima, izbor tekstova (starih od dvanaest do čak trideset i sedam godina) omogućuje dobro upoznavanje umjetnika i njihovih karijera.

Najosobniji je tekst u ovom broju »15 dana« Potiho, čist potiho Miroslava Klemma koji, pisan agramerskom kajkavštinom, evocira duh autorove mladosti i stare poslijeratne Trešnjevke.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak