Vijenac 263

Glazba

CD klasika: Yves Rault

Duboka doživljajnost

CD klasika: Yves Rault

Duboka doživljajnost

Kompaktna ploča posvećena francuskom pijanistu Yvesu Raultu pripada nosačima zvuka visoke dokumentarne vrijednosti i povijesnoga značenja. Ostvarena je kao rezultat djelatnosti udruge Prijatelji Yvesa Raulta, koja okuplja poštovatelje umjetnika što je poput meteora ostavio kratak i sjajan trag na svjetskom pijanističkom nebu.

Ime Yvesa Raulta potpuno je nepoznato hrvatskoj glazbenoj javnosti. Rođen 1958, Rault je studij glasovira završio na Pariškom konzervatoriju, u klasi Yvonne Loriod, a nastavio ga poslije na Juilliard School u New Yorku. Za kratko vrijeme pobijedio je na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Gina Bachauer i osvojio niz čuvenih diskografskih nagrada, među inima i Grand Prix de l’Academie Charles Cros, zajedno s violinistom Raphaëlom Olegom za kompaktnu ploču sa Schumannovim violinskim sonatama. Njegov repertoar široka raspona uključivao je i suvremeno glazbeno stvaralaštvo. Yves Rault bio je u punom usponu svoje međunarodne karijere kada je podlegnuo teškoj bolesti u dobi od 39 godina. No sjećanje na njegovu meteorsku pojavu i dalje se održava, a u tu je svrhu ostvarena i ova kompaktna ploča.

Na njoj su zabilježene snimke Raultovih interpretacija Liszta, Debussyja i Albeniza, i to: Lisztove Dante sonate s recitala u Carnegie Hallu u studenom 1981, Lisztova drugog klavirskog koncerta u A-duru s južnoafričke turneje u siječnju 1986, te Debussyjevih šest preludija iz prve knjige preludija i stavka Eritana iz Granadosova ciklusa Iberia s nedatiranih osobnih umjetnikovih tonskih zapisa.

Za glazbene sladokusce

Već prvo iskustvo slušanja Raultova muziciranja ostavlja snažan dojam susreta s nestandardnom umjetničkom osobnošću. Njegova interpretacija Lisztove Dante sonate otkriva ga kao pijanista žestine i snage, ali i dirljive poetičnosti čista romantičarskog izraza. Raultov odnjegovani pijanizam obilježen je unutarnjom punoćom i dubokom doživljajnošću. Izabrani Debyssijevi preludiji, Plesačice iz Delfa, Jedra, čistih i nježnih boja prozračnosti akvarela, izmjenjuju se s impresijom bljeskova boja i svjetla u Brežuljcima Anacaprija s divno oblikovanom mediteranskom melodijom te snažnim izbojima energije preludija Što je vidio zapadni vjetar i akordima upravo orguljske punoće u Potonuloj katedrali. Drukčiju boju tona i obrisa postiže Rault u Granadosovoj Eritani, da bi se posljednjom interpretacijom zabilježenom na ovom CD-u, solo dionicom Lisztova glasovirskoga koncerta u A-duru ponovno pokazao kao punokrvni pijanist pasionantno romantične fraze i elegantna virtuoziteta.

Ovo je kompaktna ploča za glazbene sladokusce i strastvene ljubitelje glasovirske glazbe! Ona otkriva mnoge slojeve fascinantne umjetničke ličnosti, što je Yves Rault svakako bio. Dio fascinacije njegova pijanizma velikog uzleta i sjajnih dosega oživljava svakim ponovljenim slušanjem CD-a, uravnotežene umjetničke i dokumentarne vrijednosti.

Bosiljka Perić Kempf

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak