Vijenac 263

Časopisi

Bogata tradicija

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 125, Zagreb, veljača 2004.

Bogata tradicija

»Cantus«, glasilo Hrvatskog društva skladatelja, gl. ur. Erika Krpan, br. 125, Zagreb, veljača 2004.

Svečana proslava pedesete godišnjice postojanja ansambla Zagrebačkih solista 5. siječnja bila je povod uredništvu »Cantusa« da se, tekstom Zdenke Weber, ukratko osvrne na polustoljetno djelovanje ansambla. Letimičan pogled na neke od brojki objavljenih u tom prigodom promoviranoj monografiji — 3100 koncerata, 70 snimljenih nosača zvuka, 400 solista — ukazuju na slavnu prošlost i obvezuje sadašnje članove na čuvanje tradicije danas i u budućnosti. Da tom izazovu glazbenici Zagrebačkih solista mogu odgovoriti, potvrđuje i njihov slavljenički koncert kojem Zdenka Weber upućuje tek sitne zamjerke.

Treća po redu Festa, održana potkraj siječnja u Dubrovniku, bila je povod Nenadu Marjanoviću Zulimu da ukaže na činjenicu da je grad s bogatom glazbenom tradicijom poput Dubrovnika zaslužio biti i mjesto na kojem će ugledni izvođači promovirati i nove skladbe. Slagali se ili ne sa Zulimovom kritikom, ostaje neosporna činjenica da se osvrnuo na nastup svakoga pojedinog izvođača te iznio i neke opće zaključke, što je u vrijeme kada se do stranica tiskovina probijaju uglavnom festivalski skandali svakako pozitivna stvar.

Rubrika Susreti putem razgovora predstavlja ugledne glazbene umjetnike čije karijere traju više desetljeća: Oskara Danona, Emila Cossetta, Zdenku Kovačiček i Milka Kelemena, a tu su i ostale ustaljene rubrike »Cantusa«: Obljetnice, Baština i Recenzije.

Vijenac 263

263 - 1. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak